Udnyt stordriftsfordele

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 20. juni 2003.


Det offentlige skal i højere grad end tidligere handle som en privat koncern, når institutionerne køber ny it, mener Helge Sander. Målet er at opnå million-besparelser ved stordriftsfordele.
staten som it-koncern
Ministerier og styrelser skal fremover arbejde tættere sammen om at købe hard- og software til at klare arbejdet på statens kontorer.
Det er et af målene i statens it-politik, der blev offentliggjort sidste fredag. Det langsigtede mål er, at hele den offentlige sektor genbruger software på tværs af stat, amter og kommuner, satser på åbne standarder, køber samlet ind og trækker på hinandens erfaringer for at undgå, at den samme fejl begås flere gange. På den måde bliver det lettere at presse leverandørerne ned i pris.
Alene i centraladministrationen arbejder 25.000 mennesker, hvilket svarer til en multinational koncern på størrelse med softwaregiganten Microsoft. Størrelsen skal udnyttes til at opnå stordriftsfordele, og vejen frem er øget samarbejde på tværs af ministerier og styrelser.
Fælles indkøb
Ifølge videnskabsminister Helge Sander kan staten udnytte stordriftsfordelene på flere områder.
- Et af de oplagte områder er fælles indkøb. Ved i højere grad at købe ind i fællesskab på tværs af flere ministerier vil det være muligt at opnå bedre priser. Vi har allerede i regi af statens it-råd igangsat et arbejde, der sigter mod, at staten i højere grad foretager indkøb af it-udstyr og programmel i fællesskab, siger Helge Sander.
I et tidligere udkast til it-politikken skrev Videnskabsministeriet, at staten kan spare op til 377 millioner kroner om året, hvis alle ministerier og styrelser anvender den samme standard-hardware, standard-software og tynde klienter.
Bolden hos ministerierne
Opgørelsen er ikke med i hvidbogen eller statens it-politik, men initiativet er ikke lagt på hylden af den grund.
- Formålet med hvidbogen er at fastsætte de overordnede rammer for it-arkitekturen. På samme måde er det med statens it-politik. Vi har fastlagt de overordnede rammer, men arbejder videre med de mere konkrete tiltag. Det er i sidste instans op til det enkelte ministerium at få øjnene op for mulighederne, siger Mikkel Hemmingsen, underdirektør i Videnskabsministeriet, der har været med til at udarbejde hvidbogen og statens it-politik.
Videnskabsministeren mener, at eksempelvis fælles indkøb af netværksydelser til staten er vejen fremad.
- Det er et behov, alle ministerier har, så hvorfor ikke købe ind i fællesskab og få en bedre pris, spørger ministeren.
Mikkel Hemmingsen fortæller også, at Videnskabsministeriet arbejder videre med planer om at indføre standard-pc'er i staten og et statsligt it-net.
Ja til open source
Samtidig med hvidbogen og statens it-politik fremlagde regeringen og Videnskabsministeriet en national softwarestrategi, der åbner døren på klem for mere open source-software i stat, amter og kommuner.
Første skridt på vejen er udviklingen af en Total Cost of Ownership-model, der skal gøre det enkelt for alle offentlige institutioner at vurdere, hvad de reelle omkostninger ved køb af open source- og standard-software er. Modellen dækker blandt andet de totale omkostninger ved køb og brug af software, herunder indkøbspris, driftssupport- og hardwareomkostninger.
- Vi operer fortsat ud fra bedst og billigst-princippet. Hvis modellen viser, at open source-software er det billigste, så anbefaler vi, at institutionen køber open source. Det omvendte gør sig naturligvis også gældende, siger Mikkel Hemmingsen.
For at finde ud af, om det kan betale sig at bruge open source-software i den offentlige sektor, iværksætter Videnskabsministeriet i samarbejde med Kommunernes Landsforening og Amtsrådsforeningen pilotprojekter til efteråret.
Kortlægger arbejdsgangene
Ud over de tekniske tiltag vil Videnskabsministeriet også se nærmere på, hvordan arbejdet med it i staten organiseres.
- Rent faktisk er det ikke kun på den tekniske side, der er penge at spare. Det største potentiale ligger i en bedre organisering af arbejdet med it i de enkelte ministerier. Vi overvejer derfor i løbet af efteråret at udarbejde en vejledning om, hvordan man mest hensigtsmæssigt tilrettelægger sin it-funktion med udgangspunkt i best practice, siger videnskabsministeren.

Læs også side 16

Billedtekst:
- Vi er i øjeblikket ved at udvikle en Total Cost of Ownership-
model, der gør det enkelt for alle offentlige institutioner fra situation til situation at vurdere, hvad der er billigst: open source- eller standard-software, siger Mikkel Hemmingsen, underdirektør i
Videnskabsministeriet. Foto: Torben Klint
FOTO: TORBEN KLINT




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere