Jagten på det blå stempel

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 13. juni 2003.


uddannelse: Udbredelsen af open source-software hæmmes af manglen på uddannelse. Kræfter i miljøet arbejder på at skabe en open source-certificering.

Hvis virksomhederne for alvor skal tage open source-softwaren til sig - og det er der gode argumenter for, at de skal - må de samme virksomheder nødvendigvis også være sikre på, at de kan skaffe folk, som kan programmere, udvikle og vedligeholde de open source-baserede it-systemer.
Og de dygtige kodekarle i open source-miljøet får brug for at kunne dokumentere deres færdigheder over for virksomhederne med et stykke papir, en certificering, der er stemplet af en kompetent og troværdig kursusudbyder eller organisation.
Open source-miljøet ved godt, at det er nødvendigt at stable en organisation på benene, hvis de åbne kildekoders princip skal nå ud til virksomhederne.
- Hvad angår rekruttering er den manglende certificering af open source-specialister en hæmsko for udbredelsen. Men det arbejder vi på at ændre. Vi har planlagt en række kurser i dette efterår, og det kan munde ud i egentlige certificeringer, siger Sune Toft, som leder den lille firma Headnet, der udvikler et content management system baseret på open source-platfomen Zope.
Problem afspejles hos de etablerede kurusudbydere.
- Det, der hæmmer udbredelsen er jo, at virksomhederne frygter, at de ikke kan få supporteret deres systemer. De spørger sig selv: Hvor gennemtestet er det her, og hvordan skaffer vi folk til at udvikle og vedligeholde vores systemer. Derfor vælger de typisk software fra de store huse. Jeg vil da også hellere sidde ude på Øresund i en dyr gummibåd, jeg ved, der ikke er huller i, selvom jeg kunne fået en der var billigere, siger Morten Baron, administrerende direktør i it-konsulent- og uddannelseshuset 4D.

Vi vil samarbejde
Sune Toft fra Headnet har sammen med ligesindede i open source-organisationen Zug.dk (Zope User Group) taget initiativ til systematisere bestræbelserne på at udbrede open source. Brugergruppen har nedsat et uddannelsesudvalg til det formål.
- Microsoft er jo for eksempel langt fremme med deres certificeringer. Jeg forestiller mig, at en række virksomheder går sammen om det her. Så kan vi begynde at markedsføre det over for beslutningstagerne i virksomhederne, siger Sune Toft.
Han mener, at det må være naturligt, at it-kursusudbyderne med tiden tager over, og udbyder uddannelser i open source, ligesom det i dag sker i stor stil med Microsofts produkter.
- Vi er jo ikke interesseret i, at folk opfatter open source som et lukket miljø. Vi er meget interesseret i at samarbejde med andre, understreger Sune Toft.

Support er afgørende
I dag afholdes allerede en del Zope-kurser i Italien, Tyskland og Schweiz.
I Danmark er der også begyndt at ske noget. En anden dansk Zope- leverandør, Mmmanager, har i samarbejde med den tyske kursusudbyder Beehieve arrangeret det første Zope-kursus i Danmark.
- Det er afgørende, at man kan få support på tingene. Derfor laver vi et udviklermiljø, så vi kan overbevise virksomhederne om, at vi er troværdige og driftsikre, og vi vil kunne sikre dem support. Også her vil vi prøve at få sat gang i certificeringerne, siger Sune Toft, som er dybt involveret også i dette projekt.
Han erkender, at det er en stor opgave, at forsøge at organisere open source-miljøet som per definition er autonomt. Alene navnene på open source-værktøjerne mere end antyder, at programmerne er skabt og navngivet af rigtige mennesker, og ikke af et reklamebureau eller en marketingafdeling.
- Zope er verdens mest anvendte open source applikationsserver. Man har ikke set så meget til den i Danmark endnu, men NATO og NASA bruger den, for eksempel. I den senere tid har content management-systemet Plone, der er baseret på Zope, høstet international anerkendelse, fortæller Sune Toft.

Hurtig omstilling
Indtil open source-miljøet, virksomhederne og kurusudbyderne finder sammen, og open source-uddannelserne lægges i mere målbare rammer, må kodeentusiaster gøre, som de altid har gjort, når de vil skærpe deres evner: Bruge nettet og de utallige fora på utallige sites, hvor de udveksler information med ligesindede.
- Der er meget information at hente via maillister, og der er masser hjælp at hente og masser af sites. Men det er jo noget folk laver i deres fritid. De går på arbejde om dagen, og så lærer de sig det her om aftenen. Så vi skal have spillet en certificering på banen, så virksomhederne ikke frygter for supporten af deres systemer, siger Sune Toft
Hos Teknologisk Institut, der også er udbyder it-kurser, kan man hurtigt være klar til at omstille sig, når efterspørgslen efter open source-produkter begynder at indfinde sig.
- Vi ser ikke det store problem i at omstille os, så vi kan levere uddannelse i for eksempel StarOffice og OpenOffice. De ligner i forvejen meget dem, vi kender fra de kommercielle udbydere. Men hvornår efterspørgslen for alvor indfinder sig, er svært at sige. Jeg gætter på inden for de næste to år. Vi kan allerede nu mærke en svag stigning i efterspørgslen efter open source-uddannelserne, siger Esben Wolf, projektleder på Teknologisk Institut.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere