Staten satser på åbne standarder

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 13. juni 2003.


Videnskabsministeriet har lagt sidste hånd på en fælles it-politik for staten og en fælles offentlig it-arkitektur, der skal sætte skub i digitaliseringen af den offentlige sektor. Statens institutioner skal fremover overholde XML- og OCES-standarden, når der investeres i nye it-systemer.

it-arkitektur
Medarbejderne i Videnskabsministeriet har netop sat det sidste punktum i hvidbogen om fremtidens offentlige it-arkitekturramme, der udstikker fælles retningslinier for opbygningen af offentlige it-systemer.
Hvidbogen var til høring frem til april, hvor den øvrige del af it-verdenen havde mulighed for at komme med deres mening i forhold til hvidbogens vurderinger om en fælles it-arkitektur i stat, amter og kommuner.
Hvidbogen blev godt modtaget, men blandt andre CSC savnede konkrete initiativer, og mere fokus på økonomi i bogen. I dag bliver hvidbogen offentliggjort samtidig med, at Videnskabsministeriet præsenterer en ny offentlig softwarestrategi og en samlet it-politik for staten.

Fokus på fælles standarder
Og det skorter ikke på konkrete initiativer i hvidbogen. Hvis statens institutioner fremover vil overholde anbefalingerne i hvidbogen, skal de bruge standarderne OIOXML og OCES, når de køber eller udvikler nye it-systemer. Dernæst skal de indlægge datamodeller i XML-infostrukturbasen, så andre institutioner får mulighed for at genbruge modellen i stedet for at starte forfra med udviklingen ved det næste it-projekt.
Institutionerne skal også overholde OCES-standarden ved implementering af digital signatur for at sikre størst mulig udbredelse af standarden. Tidligere var der ingen pligt for ministerierne til at anvende XML eller digital signatur.
Myndigheder, der ikke kan overholde standarderne af økonomiske, sikkerhedsmæssige eller tekniske grunde kan dog fritages, men skal have nogle virkelig gode forklaringer parate over for myndighederne.
For at sikre, at it-arkitekturrammen udbredes til hele det offentlige system, nedsættes en ny fælles offentlig it-arkitekturkomite med medlemmer fra stat, amter og kommuner.

Samlet statslig it-politik
It-arkitekturen er en del af regeringens samlede it-politik for staten. Videnskabsministeriet har på vegne af ministeren, Helge Sander, udarbejdet politikken, der skal sikre, at de investeringer, staten foretager i it, giver størst mulig værdi i forhold til at skabe en åben, effektiv og sammenhængende forvaltning til gavn for borgere og virksomheder. Politikken fokuserer på de områder, hvor staten kan opnå stordriftsfordele og merværdi, fordi it-systemer og udviklingserfaringer kan anvendes andre steder i organisationen.
Statens it-politik handler om at få stat, amter og kommuner til at samarbejde på tværs af de skel, der i dag ofte medfører, at it-systemer, der stort set kan det samme, udvikles i både stat, amter og kommuner. Men politikken drejer sig også om at betragte staten som en it-koncern, der eksempelvis udnytter stordriftsfordelene til at etablere et statsligt bredbåndsnet.Regeringen præsenterer også i dag en ny softwarestrategi på baggrund af den debat, der har været i kølvandet på Teknologirådets rapport om open source-software fra sidste år, hvor der blev stillet milliardbesparelser i udsigt, hvis det offentlige skiftede til open source-software.
Regeringen holder fast i beslutningen om, at det offentlige skal vælge den software, der er bedst og billigst uanset softwaretype. Det vil med andre ord sige, at regeringen ikke vil lægge sig fast på enten leverandørejet eller open source-software, men vælge den software, der i den konkret situation er billigst. Til at hjælpe med det sætter regeringen en række pilotprojekter i gang i efteråret.

Boks:
OIOXML-standarden
XML er et datasprog, der sørger for, at forskellige it-systemer kan arbejde sammen, men selvom XML er et universelt og platform-uafhængigt sprog, er der stor risiko for, at der udvikles så mange dialekter, at fordelene forsvinder. OIOXML er retningslinier for en fælles offentlig dialekt, baseret på internationale standarder

OCES-standarden
For at fremme udbredelsen af digitale signaturer og etablere en standard skabte Videnskabsministeriet OCES-standarden (Offentlige Certifikater til Elektronisk Service). OCES-certifikatet er softwarebaseret og kan produceres og anvendes billigere end hardwarebaserede. OCES-certifikatet kan principielt anvendes til digital signatur i al kommunikation mellem myndigheder, virksomheder og borgere. Digital signatur med OCES-certifikat kaldes også digital signatur light.

Billedtekst:
Videnskabsminister Helge Sander præsenterer i dag regeringens samlede it-politik, der skal sætte yderligere skub i digitaliseringen af den offentlige forvaltning. Foto: Torben Klint




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere