Wælkommen te Danmark, do

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 15. maj 2003.


KLUMMEN
Wælkommen te Danmark, doJeg har en dejlig onkel i Jylland. Han bor lidt nord for Brønderslev, og når jeg besøger ham hver anden sommer, cirka, masserer han indstændigt min lyserøde kontorhånd med sin barkede landmandsgrab. Knoglerne smutter hørbart, mens han selvbevidst proklamerer: Wælkommen te Danmark!
Jeg ved godt, det er barnligt, men jeg bliver en lille smule sur hver gang. Jeg har nemlig ikke nogen fornemmelse af, at Nordsjælland, der hvor jeg kommer fra, ikke skulle være en del af kongeriget. Jeg holder meget af min onkel, men for at straffe ham tog jeg engang en gave med, da jeg gjorde turen nordenfjords. Det var en t-shirt fra en tankstation med påskriften: Rigtige mænd vejer ikke under 90 kilo. Tag den, tykke. Min onkel vejede vel det dobbelte, så han end ikke prøvede at presse den ned over kroppen. Han sagde, at rigtige mænd vejer mindst 120 kilo, og skævede hånligt til sin splejsede nevø.
Samme splejsede nevø bestilte engang en pølse med brød på silkeborgegnen, i Ry, nærmere bestemt. På formfuldendt rigsdansk afgav jeg med lige dele autoritet og høflighed bestillingen: To røde med brød, tak. De to fyre i pølsevognen (ja, jeg ved godt, der kun plejer at være en, men det var altså i Jylland) så ikke ud til at forstå ordene. De kiggede begge, lad os kalde det uvenligt, på mig, drævede en parodi af bestillingen, og lod den formastelige køwenhavner tilflyde ordren med et klask på disken. Jeg forstod det ikke - dengang som nu: Hvori bestod min brøde? For hvad er alt det der Djævleø og jeg har kastreret flere grise, end du har smuttet mandler for noget? Hvorfor er det i Jylland ikke ok at være sjællænder eller køwenhavner, som det hedder over en kam, uanset om man kommer fra Skibby (der er mindst lige så langt ude på landet som Hjørring) eller fra Jagtvej på Nørrebro? Hvad har affødt denne naturlige uvilje mod alt, der ikke er jysk? Og hvorfor skal Computerworlds læsere belemres med mine traumatiske ferieoplevelser i Hovedlandet?
Det skal de fordi, jeg forleden faldt over det lidet navnkundige websted Jydefrit.dk. Her løftes en flig af forklaringen på, hvorfor modsætningen sine steder trives. Hjemmesiden er, har jeg orienteret mig om, ment som en kunstnerisk installation, og der bliver ikke lagt fingre imellem. Hør for denne udredning om dannelsen af den jyske egenart:
"Jyderi er en kulturel sygdom og den kan helbredes. Etnografiske undersøgelser har vist, at hovedårsagen skal findes i den jyske agerjord. Der er ingen. Jylland er lavet af sand. Mens den danske bonde gennem århundreder udviklede en vennesæl, gavmild og godmodig natur på grund af den naturlige overflod fra de fede jorde, importerede de få fastboende jyder armodige tyskere til at pløje deres sandmarker. Men på grund af halvøens golde og ugæstfrie natur, levede jyden i skrigende afmagt, mens vinden bar hans såsæd mod øst (..) Derefter forsøgte jyden sig som fisker, men også her viste han sig evnesvag og uduelig. Hver gang han sendte ti både på havet, kom to tilbage. Så måtte jydens sind blive indremissionsk (..) og gennem århundreders understimulering skabtes således fundamentet til den jyske havesyge. Gennem generationer forfinedes kræmmer-instinktet.", skriver Jydefrit.dk blandt meget andet, som vi må overlade til landets kunstanmeldere - eller politiet - at forholde sig til.
Jeg synes egentlig ikke, at alle jyder skal ud af landet. De fleste af dem bor jo allerede i København, så hvor skal de tage hen? I øvrigt er jeg gift med en sønderjyde, kunde i Jyske Bank og taler selv en lang række jyske dialekter ved højtidelige lejligheder. Men jeg kunne ikke finde på at klæbe et nationalitetskilt på bilen, hvor der står SJ for Sjælland, sådan som så mange jyske bilister skilter med deres tilhørsforhold. For for Vorherre er vi alle jyder alligevel og stærke og seje og så videre. Og jeg kunne tænke mig at få serveret mine røde pølser på en anstændig og mellemfolkelig facon uanset om det foregår på Rådhuspladsen eller i Randers.
Og min onkel? Han har tabt sig og er holdt op med at ryge, så han er ovenpå som aldrig før.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere