Rigtig HR styres med it

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 9. maj 2003.


It er bindeleddet mellem strategi og handling, hævder to konsulenter fra PA Consulting Group. De har skrevet en særdeles
informativ bog om, hvordan virksomhederne kan komme til at bruge deres HR-viden mere aktivt med it.

BOGOMTALE
"En strategi eller en peptalk er flygtig. Effekten af inspirerende taler og opmærksom ledelse forsvinder, når talen er slut og lederen væk. Et it-system til medarbejdersamtaler gør samtalen konkret og fastholder den, på tværs af ledelsesskift. Et rapporteringssystem rapporterer på de samme nøgletal fra gang til gang (..) IT sikrer kontinuitet og fastholdelse."
Sådan skriver de to forfattere Lars Peter Ebert og Lars Juul Nielsen i deres bog, HR Fitness.
Det er en håndbog, som både problematiserer de udfordringer, virksomhederne står overfor, og som giver råd og praktiske anvisninger, når HR-funktionen skal sættes på it-skinner. Og på it-skinner skl den, hvis de menneskelige ressourcer i virksomheden skal forvaltes på en måde, der skaber mest mulig vækst, som det hedder i bogens indledning.
Det er ikke gjort med at sætte strøm på de eksisterende processer. It-anvendelsen på HR-området påvirker nemlig selve den måde, vi samarbejder på.
- Det er en svær opgave for virksomhederne at omstille sig, men det burde ikke være så svært som tidligere. Når man indfører teknologi påvirker det opgaverne og medfører grundlæggende forandringer i arbejdslivet. Både ledelse og ansatte skal vænne sig til, at der for eksempel sættes tal på ens performance. Det er der nok en uvilje mod i danske virksomheder i dag, men målsætningen af medarbejderindsatsen bruges til at åbne en dialog mellem leder og ansat. Sådan gør vi i Danmark, og det er positivt.
- I USA bruges man tallene til at slå de medarbejdere oven i hovedet, der scorer lavt og belønne dem, der scorer højt, siger Lars Peter Ebert.
Han foretrækker den danske model, hvor tallene bruges som dialogoplæg, selvom der selvfølgelig stadig skal være en sammenhæng mellem høj medarbejderperformance og løn.
- Men virksomhedens mål må være, at alle medarbejdere gør det godt. En virksomhed kan ikke leve af enkeltpræ-
stationer alene, siger Lars Peter Ebert.

Imponerende HRMS-overblik
De to forfattere, som er managementkonsulenter hos PA Consulting Group, har arbejdet med HR i en årrække.
Lars Peter Ebert har tidligere været direktør i Ementor, og Lars Juul Nielsen har været personaledirektør i Det Berlingske Officin og ICL Danmark.
- Bogen er henvendt til de ansvarlige i virksomhederne, til topledelsen. De har brug for den, for HR har udviklet sig til en selvstændig, strategisk disciplin. Forvaltningen af medarbejderressourcerne handler om hele organisationens tarv og resultater. Teknologien skal bruges meget aktivt på det her område, og it'en skal bruges til at sætte tal på de bløde værdier, så virksomhederne får et datagrundlag at arbejde med. Det kan ledelsen bruge til at regne baglæns med, hvis der opstår problemer, og finde ud af, hvor der skal sættes ind for at optimere både produktivitet og medarbejderforhold, siger Lars Peter Ebert.
Han erkender, at der skal flyttes nogle mentale klodser i virksomhederne, men understreger, at integrationen af
HR-funktionen i it-systemet skal tages i små bidder.
- Vi kan i dag ikke pege på en præmievirksomhed, der har gjort det hele. Selv de virksomheder, der er kommet længst, mangler elementer i at støtte hele HR-delen med it, siger han.
Bogen giver håndgribelige beskrivelser af, hvordan virksomhederne kan komme videre eller i gang med at it-ficere deres HR-funktion.
Bagest i bogen findes en imponerende gennemgang af de gængse HRMS-løsninger (Human Resource Management System) på det danske marked, med plus- og minuslister, som vi kender dem fra testkørsler af biler og første-kig-anmeldelser af computere og gadgets.

Billedtekst:
HR Fitness - fra HR-strategi til handling med it.
Af Lars Peter Ebert og Lars Juul Nielsen.
Børsens Forlag, 277 sider,
455 kroner.

Billedtekst:
Virksomhederne skal bruge it til at finde og registrere nøgletal. Det er indlysende svært at målsætte de såkaldt bløde værdier,
og der er ikke noget entydigt svar på, hvordan man gør. Med HR Fitness kommer man et pænt stykke af vejen med sine overvejelser.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere