Dansk e-learning erpå vej ud af krisen

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 2. maj 2003.


Der er fuld fart på hos de danske e-learningfirmaer. Virksomhederne har omsider indset fordelene ved den digitale læringsform, og der bliver investeret i uddannelse lige nu,
lyder det fra branchen.

TENDENS
E-learningfirmaerne delte om nogen skæbne med resten af it-branchen, da nedturen for alvor satte ind for et par år siden.
Mange danske e-learningfirmaer havde slået sig op som rene indholdsleverandører til undervisning i pc-kørekort, og da regeringen ændrede hjemme-pc-ordningen og recessionen ramte for fuld kraft og tvang virksomhederne til at skære i omkostningerne til medarbejderuddannelse, bukkede mange e-learningfirmaer under.
Men det var dengang. I dag melder spillerne på det danske e-learningmarked om stigende investering i uddannelse, og
e-learning ser ud til at omsider at være blevet et element, der ikke er til at komme udenom, når virksomhedslederne taler medarbejderuddannelse.
- De store og mellemstore virksomheder omsider har fået lavet e-learningstrategier. Derfor investeres der ganske intensivt lige nu, både i infrastruktur og indhold. Virksomhederne har hørt det her budskab i de sidste syv-otte år og har kunnet følge udviklingen i USA, hvor det virkelig har rykket. Nu er der så mange danske virksomheder, der har fået erfaring med e-learning med gode resultater. Så nu tror man også på det herhjemme, mener Ole Middelhede, der er markedschef i det århusianske e-learningfirma Key2Know.
Også den offentlige sektor er begyndt at røre på sig og kræve uddannelse.
- Vi kan mærke, at der er grøde i den offentlige sektor. For eksempel har amterne et stort behov, når de begynder at indføre elektroniske patientjournaler på hospitalerne. Her står de med en stor gruppe it-uerfarne brugere, der skal uddannes, siger Kenneth Bæk, administrerende direktør i e-learningfirmaet Ascentor.

Masser af opgaver
De sløje tider for e-learningfirmaer og kursusudbydere ser altså ud til at vende nu.
Der er simpelthen grænser for, hvor længe en virksomhed kan vente med at lade sine it-folk tage de relevante certificeringer. Det gælder for alle brancher, men det teknologiske tempo i it-branchen gør den løbende medarbejderuddannelse helt afgørende for, om virksomheden kan bevare sin markedsposition. Der er flere eksempler på, at danske e-learningfirmaer har fået travlt med at løse opgaver for ret forskellige kunder, fra banker og rengøringsselskaber til it- og entreprenørvirksomheder.
Samtidig har en række danske firmaer lavet distributøraftaler og partnerskaber med nogle af verdens førende
e-learningudviklere.
Det københavnske e-learningfirma Ascentor har for eksempel indledt et samarbejde med formentlig verdens største e-learningleverandør Skillsoft, og leverer blandet andet uddannelse til 12.000 ansatte i Forsvaret.
Et andet eksempel er Key2Know, som har indgået et strategisk samarbejde med IMS Learning, og netop er blevet udnævnt til dansk partner for Saba Software. Key2Know står bag nogle af de største e-learning og learning management-projekter hos virksomheder som Nordea, Carlsberg og Novozymes
I Køge Kommune, Arbejdernes Landsbank og hos CSC Consulting har det lille e-learningfirma Glasspaper haft travlt med at systematisere den digitale undervisning. Glasspaper består i dag kun af tre ansatte, men forventer at vokse med et par hoveder i løbet af sommeren. Og e-learning- og konsulentfirmaet Svifnik er gået i gang med at salgstræne 16.000 ansatte i rengøringsselskabet ISS med et selvudviklet værktøj, der kombinerer e-learning og CMS, Content Management System.

Billedtekst:
- Virksomhederne har erkendt,
at uddannelse med e-learning giver besparelser og konkurrencemæssige fordele, siger Ole
Middelhede, markedschef i Key2Know, der har 26 ansatte, omsætter for 25 millioner kroner i år
- og tjener penge.

Boks:
Uddannelse i fritiden
I Norge har fjernundervisning og e-learning traditionelt været mere udbredt end i Danmark. Det skyldes dels landets demografi - store afstande, få mennesker - og dels en kraftigere orientering mod USA, hvor nordmændene har været tilfredse med at bruge engelsksproget e-learningindhold. På nogle norske virksomheder er det i dag normalt, at e-learningbaseret medarbejderudddannelse finder sted i de ansattes
fritid.

Boks:
E-learning
E-learningmarkedet deler sig i to retninger, indhold og infrastruktur. Nogle e-learningvirksomheder beskæftiger sig med indhold, det vil sige udvikler eller sælger cd-rom- eller onlinebaserede kurser i for eksempel Microsoft Office-pakken, salgstræning eller noget helt andet.
Andre sælger, udvikler og implementerer Learning Management-systemer, LMS, som er den ramme, virksomhederne kan putte deres medarbejderuddannelse ned i, når de skal holde styr på, hvilke ansatte, der har taget hvilke kurser, for eksempel. Den hjælper med at holde styr på, hvor virksomhedens kompetencer befinder sig, et ERP-system for viden, kunne man kalde det.
Det skal helst spille sammen med virksomhedens HR- og Knowledge Management-system. Nogle få virksomheder kan levere begge dele, altså både indhold og ramme.
Sidste skud på e-learningstammen er den open source-baserede platform dotLRN. Den er udviklet på MIT, Massachusetts Institue of Technology.
Selvbygget e-learning
Endelig er der forfatterværktøjerne, der sætter en virksomhed i stand til bygge sine egne kursusforløb. Det kan være alt fra en simpel PowerPoint-lignende præsentation af en arbejdsgang til en videofilmet sekvens af en bestemt rutine. De førende værktøjer på markedet er Toolbook, Quest, Saba Publisher, Authorware og Trainersoft.
Desuden findes specialværktøjer til at udvikle it-kurser. Her har TutorPro og RapidBuilder delt markedet mellem sig efter at X.HLP sidste år gik konkurs i Danmark.

Boks:
De danske e-learningfirmaer
Der er mange spillere på den danske e-learningscene.
De udvikler og forhandler, implementerer og supporterer digitaltbaserede uddannelsesløsninger til virksomhederne.

En liste over de danske e-learningfirmaer kan se sådan ud:
Ascentor
Courseware
MOCH
Glasspaper
IMS Learning
Zenaria
Optimon
Key2Know
KnowHowKnowNow
Danware
Svifnik
Børsen e-Learning
Mærsk Data/Effective Learning.

Danske Danish Probe har udviklet sit eget Learning Management-system (LMS) kaldet ABC Academy.
De bedst kendte LMS'er i Danmark er derudover:
Netdimensions
Saba
Docent
Blackboard
WebCT.

Desuden har en række store virksomheder som IBM, Oracle, HP og Cisco betydelige e-learningaktiviteter.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere