Alle vennerne er arbejdsløse

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 11. april 2003.


Marie Gottlieb dimitterer fra IT-højskolen til november. Hun har set alle sine højt uddannede venner gå fra studiet til arbejdsløshed. Alligevel glæder hun sig til at blive færdig.

STUDENTEN
Marie Gottlieb er 28 år og læser mulitimedieteknologi på IT-højskolen i København. Hun er BA i kinesisk, arbejder i IT-højskolens studievejledning og skriver speciale i e-learning. Hun gør sine studier færdige til november og glæder sig, men er også bekymret for udsigten til arbejdsløshed. Hun kan sagtens forstille sig at arbejde på tidsbegrænsede kontrakter, men de korte projektansættelser, der præger it-branchen, har hun ikke lyst til at jagte resten af livet.
- Jeg må tilstå, at jeg lige nu forventer mig meget lidt. Det er svært at forestille sig, hvordan det kommer til at se ud, for inden for de seneste år er næsten alle, jeg kender, blevet uddannet til arbejdsløshed. Ikke kun inden for it-branchen, men inden for alle brancher, og de er alle sammen højtuddannede, så det ser usikkert ud.

Definerer selv sin profil
Med sin baggrund har Marie Gottlieb mulighed for at søge ganske bredt, lige fra det blødeste humaniora til det strengt tekniske. Det giver mange indgange til jobmarkedet, og det er vigtigt på et jobmarked, hvor ansøgeren i høj grad selv definerer sin profil.
- Når jeg kigger i jobannoncerne, kan jeg søge meget bredt. Jeg tror, det bliver en tilfældighed, der kommer til at afgøre, hvor jeg får job, siger hun.
Marie Gottlieb forestiller sig at starte arbejdskarrieren med kortere, projektorienterede job. Hun synes, det ser usandsynligt ud at finde et fast job med det samme. På længere sigt skal det dog ikke være alt for korte ansættelser.
- Det er ikke attraktivt at sidde i en fast stilling i 40 år og lave det samme. Jeg tror, at relativt hyppige jobskift, måske med fem års mellemrum, er det optimale. Mange projekter i it-branchen varer mellem tre måneder og et år, og i længden tror jeg ikke, jeg ville kunne holde ud at rende efter dem.
Hun ville ønske, at der ikke var så stor arbejdsløshed, men det skræmmer hende ikke:
- Jeg glæder mig til at komme ud efter at have studeret i mange år, siger Marie Gottlieb.

Billedtekst:
Marie Gottlieb vil ikke rende efter små it-projekter i it-branchen, men hun behøver
heller ikke have et fast job, der varer hele arbejdslivet. Måske bliver hun en af de frie
agenter, der vil præge arbejdsmarkedet mere og mere fremover. Foto: Torben Klint




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere