Sammenlign de bløde værdier

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 21. marts 2003.


Hvis alle måler medarbejdertrivsel og de bløde værdier efter den samme målestok kan virksomhederne sammenligne sig med andre. Det gør de ikke i dag, men det vil det danske HR-firma CompanyPuls i al ubeskedenhed få dem til.

ONLINEMÅLING
- Hvordan har du det? Fint, tak, lyder svaret. Svaret er ligeså betryggende som det er ubrugeligt, hvis man som virksomhedsleder har ansvaret for, at ens medarbejdere har det godt, trives i jobbet og er klar til at yde en ekstra indsats, når det er nødvendigt.

Derfor har tilfredshedsundersøgelser for medarbejdere de sidste 50 år været et uundværligt instrument for virksomhederne. Men ville det ikke være herligt at kunne sammenligne sine medarbejderes tilfredshed direkte med andre virksomheders?
Det er grundtanken i den ASP-applikation, som Jan Krogh og Steen Andersen har udviklet. CompanyPuls kalder de den, for fidusen er, at virksomheden skal kunne tage pulsen på de ansattes trivsel her og nu. Resultaterne samles i en database, der sammen med applikationen bliver hostet i en ekstern databank hos Eurotrust. Når alle virksomheder i landet så har tilmeldt sig trivselsbarometeret, kan virksomhederne direkte sammenligne de bløde værdier og medarbejdernes tilfredshed med andre i den samme branche. Forhåndsinteressen er stor, siger folkene bag CompanyPuls, der lancerer produktet 1. april.

- Den gamle model, hvor man sætter et konsulentfirma til at lave en undersøgelse, giver et billede af, hvordan tingene var for flere måneder siden. Med online-adgang til spørgeskema og resultater kan virksomhederne lave en trivselsmåling en gang om ugen, hvis de har lyst, siger Claus Starck, der som projetkleder og investor for forskerparken CAT har skudt en million kroner i udviklingen af HR-applikationen.

Alle virksomheder ens
Spørgeskemaet, der skal klarlægge de ansattes trivsel, består af 12 kategorier med hver seks spørgsmål, handler om både medarbejderens personlige arbejdsforhold og forholdet til arbejdspladsen. CompanyPuls-spørgsmålene er lavet af en psykolog, og uanset om det er et luftfartselskab eller et supermarked, der bruger applikationen, er spørgsmålene de samme.

- Alle virksomheder er forskellige, men for den ansatte er de dybest set ens. Der en lang række forhold på en arbejdsplads, som ikke er forskellige, uanset hvad virksomheden laver. Det er det, vi spørger til, og som gør det muligt at sammenligne virksomhederne direkte, siger Jan Krogh, den ene af de to bag CompanyPuls. De har brugt to år på at udvikle det sideløbende med deres normale job som henholdsvis reklamemand og HR-konsulent.

Det var netop på en opgave som HR-konsulent, at Steen Andersen fik ideen til et værktøj, der kan lette opgaven med at måle medarbejdertrivslen. Han delte dengang som nu kontorfaciliteter med Jan Krogh, som har sit eget reklamebureau, og gik ind til ham og sagde: Det må kunne gøres smartere. Jan Kroghs mor var i en årrække HR-chef i en stor dansk virksomhed, så med hende og Steen Andersen som sparringspartner gik han i gang med at udvikle applikationen.

Vær ikke bange
De erkender, at det kræver et stykke arbejde at overbevise alle virksomheder om, at de skal være med. Omvendt vil udsigten til at kunne lave hurtige og sammenlignelige tilfredshedsundersøgelser lette salgsarbejdet, mener de.
- Undersøgelser af denne type er både dyre og besværlige. Med CompanyPuls kræver det blot en pc og en netadgang. Og et hosting-fee, da vi står for al datatrafik og lagring, siger Steen Andersen.

Prisen er mellem 12.000 og 90.000 kroner om året, afhængig af virksomhedens størrelse og hvor mange undersøgelser, man ønsker at gennemføre. Men når databasen med besvarelser er vokset til kritisk masse, har virksomhederne hele tiden mulighed for at sammenligne deres egen medarbejdertilfredshed med andres med det analyseværktøj, der er udviklet til formålet.

Anonymitet er en æressag, både over for medarbejdernes besvarelser og over for de deltagende virksomheder.
- Det er vigtigt at fortælle medarbejderne, at de ikke skal være bange. Det er i realiteten ikke dem, der bliver målt, men virksomheden. Men det kræver en ledelse, der tør se konsekvenserne i øjnene og reagere på resultaterne, mener Claus Starck.

Relevante links:
www.companypuls.dk
www.catscience.dk

Billedtekst:
- Med online-adgang til spørgeskema og resultater kan virksomhederne lave en trivselsmåling en gang om ugen, hvis de har lyst, siger Claus Starck, projetkleder og investor for forskerparken CAT. Foto: Hans Juhl

Billedtekst:
To mænd med en mission: Alle danske virksomheder skal måle de bløde værdier efter den samme målestok. Så kan de sammenligne tilfredshed og trivsel blandt de ansatte. Jan Krogh, til venstre, og Steen Andersen har startet CompanyPuls, en vaskeægte dotcom-forretning med venturepenge fra forskerparken CAT.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere