Statens it-politik skal sikre fælles fodslag

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 7. marts 2003.


I dag slutter høringen af udkastet til statens it-politik. Fremover skal der være mere fælles fodslag og træffes flere centrale beslutninger om ministeriernes it-anskaffelser.

DIGITALISERING
Det udkast til statens it-politik, som netop har været i to ugers høring i alle ministerier, indvarsler på flere måder nye tider.

Dels er det første gang, at der tages et initiativ til en fælles politik for anvendelse af den samme standardsoftware i Staten.

Dels indeholder rapporten forslag til mere centraliserede styringsmodeller, som vil være nødvendige, når man vil indføre og håndhæve en fælles politik - og ikke mindst høste gevinsterne.

Endelig lægges der op til mere indflydelse på det rådgivende plan til Statens IT-Forum og mere magt til det relativt nye Statens IT-Råd.

- Det handler om at finde en model for, hvordan man bedst kan varetage fællesskabets interesser, siger chefkonsulent i Videnskabsministeriet, Anne Skov.

Hun står i spidsen for arbejdet med it-politikken.

Besparelser
Nu, hvor høringsfasen er afsluttet, skal hun og flere andre i gang med at gennemgå svarene og indarbejde dem i udkastet.

Anne Skov regner med, at videnskabsminister Helge Sander vil kunne fremlægge forslaget til statens IT-politik for resten af regeringen midt i april.

I statens it-politik vil også indgå hvidbogen om statens it-arkitektur.

Den er netop nu i bred høring hos amter, kommuner og statsinstitutionerne indtil 13. marts.

I udkastet til it-politikken har Videnskabsministeriet regnet sig frem til, at staten kan spare op til 377 millioner kroner om året, hvis alle ministerier og styrelser anvender den samme standard-hardware og standard-software og tynde klienter.

Vælger man de tynde klienter fra, er besparelsen vurderet til 197 millioner kroner om året.

Beregningerne er baseret på en analyse fra Novo Nordisk IT, som i 1999 gennemførte et standardiseringsprogram for hele Novo Nordisk Koncernen.

Bindende beslutninger
I dag findes der kun få forpligtende beslutninger om it-anvendelse, der omfatter hele staten.

Men et godt eksempel på, hvad der er i vente, er valget af Navision Stat som lokalt økonomisystem i staten.

Et andet eksempel på en beslutning, der forpligter statsinstitutionerne, er et cirkulære om indkøb af telefoni- og netværkstjenester.

Derimod er der i dag ingen pligt for ministerierne til at anvende XML eller digital signatur.

Det er to særdeles aktuelle eksempler på regringsinitiativer, som man ifølge Anne Skov kunne forestille sig, at der i fremtiden vil blive truffet forpligtende beslutninger om at bruge.

Man kunne også forestille sig, at der bliver etableret et fælles statsligt it-net, som ifølge en business case-analyse har stort økonomisk potentiale.

I oplægget lægges der op til en ny opgavefordeling og nye kommissorier for både Statens IT-Forum og Statens IT-Råd.
Formålet er at finde en afbalanceret måde - mellem central og decentral - at håndhæve statens it-politik på.

Fælles mål
Det handler om at finde det rigtige sted at trække grænsen mellem det lokale initiativ og fællesskabets interesse.
Og det skal besluttes, hvornår fællesskabet skal træde i karakter med besparelser, rationaliseringer og digitalisering for øje.
Fælles politik og fælles standarder virker ikke, hvis de ikke overholdes.

Derfor skal der ske en kulturel forandring i staten og skabes en fælles forståelse for de overordnede mål.

It-politikken skal forankres i Statens IT-Råd, som skal være mere offensivt og dagsordensættende.

Statens IT-Råd skal også udføre målrettet sagsbehandling og forelægge sager for regeringen med anbefaling om, at der træffes bindende beslutninger, som gælder alle ministerier.

I dag har rådet kun koordinerende karakter.

For at sikre hensynet til fællesskabet skal forslag til beslutninger i Statens IT-Råd dog først igennem en cost benefit- analyse.

Statens IT-Forum, som består af statslige it-chefer, skal i den forbindelse have styrket sin rådgivende rolle, især på tekniksiden.

Statens IT-Forum skal også have større indflydelse på implementeringen af statens it-politik.

Statens IT-Forum skal samtidig bevare sin rolle som erfaringsudvekslingsforum.

Citat:
Et eksempel på, hvad der er i vente, er valget af Navision Stat som lokalt økonomisystem i staten.
Et andet eksempel på en beslutning, der forpligter statsinstitutionerne, er et cirkulære om indkøb af telefoni- og netværkstjenester.
Anne Skov, Videnskabsministeriet




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere