ITU sylter fjerde generations mobiltelefoni

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 7. marts 2003.


Det globale koordineringsorgan for al standardiseringsarbejde inden for teleindustrien, ITU, vil sylte fjerdegenerations mobiltelefoni, indtil operatører og udviklere har tjent pengene hjem på 3G-investeringerne. Sådan lyder beskeden fra generaldirektøren i ITU's underafdeling, ETSI, i et officielt nyhedsbrev.

4G under gulvtæppet
Det globale koordineringsorgan for al standardiseringsarbejde inden for telefoni, ITU, har tænkt sig at sylte al standardiseringsarbejde med fjerdegenerations mobiltelefoni, indtil operatører og udviklere har tjent pengene hjem på deres investeringer i tredjegenerations mobiltelefoni.

Det er essensen af en leder fra ITU's europæiske underafdeling ETSI. Generaldirektør for organisationen, Karl Heinz Rosenbrock, skriver i det seneste nummer af ETSI Mobile News, at al snak om 4G er et irritationsmoment for branchen, og at arbejdet med standardisering af teknologien er blevet udsat.

"Det er min klare opfattelse, at arbejdet relateret til 3G vil tage den samme tid, som vi så med GSM, det vil sige omkring ti år. Derfor kan al snak om at starte arbejdet med 4G-standardisering kun blive betragtet som et irritationsmoment for markedets spillere. Det er i hvert fald vigtigt at bemærke, at ITU for nylig har annonceret, at det udskyder arbejdet med 4G i fem år for at sikre, at operatørerne og udviklerne på 3G har tid nok til at tjene penge på deres massive investeringer," skriver han i lederen.

Den udmelding synes dog at være fanget i et limbo mellem officiel og uofficiel annoncering. Hos ITU benægtede presseansvarlige Gary Fowlie onsdag, at der skulle være tale om en officiel udtalelse fra ITU's side, men han kunne ikke give en forklaring på Karl Heinz Rosenbrocks udtalelser.

- Det eneste, vi vil sige lige nu, er, at der ikke har været annonceret noget officielt, men udskydelse af 4G-arbejdet er en mulighed, der vil blive diskuteret indgående i juni på World Radio Frequency-konferencen, siger han.

Overhalet
Fjerdegenerations mobiltelefoni vil bringe hastigheder op til 144 Mbit/s på verdens mobiltelefoner. Det er milevidt fra den teoretiske hastighed på 2,4 Mbit/s, som 3G-telefonien lover, og de 384 kbit/s, som formodentlig bliver den reelle hastighed for slutbrugerne. Omfattende test af teknologien foregår allerede i universitetsmiljøer flere steder i verden, og det japanske teleselskab NTT DoCoMo har demonstreret hastigheder på 100 Mbit/s i sekundet på et 4G-netværk.
For verdens operatører og udviklere, der er en central magtfaktor i standardiseringsorganerne, er 4G en økonomisk trussel. Alene i Europa har operatørerne indkøbt licenser til 3G for 1.000 milliarder kroner, og oven i det kommer omkostningerne til udbygning af nettet. En ny teknologi vil betyde yderligere investeringer - penge, som den hårdt pressede teleindustri ikke har. Forrester Research har i en nylig offentliggjort undersøgelse forudsagt, at den gennemsnitlige 3G-operatør først når break-even på 3G-investeringen i 2014.
Læs også side 14

Billedtekst:
Uddrag af Karl Heinz Rosenbrocks leder i det seneste nummer af ETSI mobile news.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere