Michael Mathiesens nye mission

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 31. januar 2003.


Et halvt år efter 2M-konkursen er den danske it-ildsjæl Michael Mathiesen tilbage i rollen som forretningsudvikler og - som noget nyt - passioneret fortaler for digitalisering af sundhedsvæsenets arbejdsgange.

comeback
En mand kommer ind på et hospital med et modermærke på den ene skulder. Lægerne siger godartet, og fjerner det. Senere, på et andet hospital, får manden fjernet et mere. De to hospitaler udveksler ikke mandens patientdata, og det får katastrofale følger. Manden dør af hudkræft, der kunne have været opdaget, og hospitalerne er nu tiltalt i en stor erstatningssag.

I disse dage er Michael Mathiesen fyldt med lignende skrækeksempler på dårlig kommunikation fra verdens hospitalsvæsner. Efter fire måneder i stillingen som konsulent for det engelske firma ComMedica, der udvikler software til håndtering af patientdata, har han ikke bare fået øjnene op for en ny industri - moden og hungrende efter investeringer, men også for et grundlæggende samfundsproblem, som it kan være med til at løse.

- Jeg havde ikke noget specielt kendskab til sundhedssektoren før, jeg blev ansat af ComMedica. Men nu, hvor jeg er indenfor, kan jeg fortælle, at alle de historier, man hører som lægmand om fejlbehandlinger og manglende produktivitet, skal ganges med hundrede for at afspejle virkeligheden. Sundhedsvæsenets systemer og arbejdsgange er ganske enkelt forkerte, og en af løsningerne på problemet er at bruge teknologien. Lige nu har man mange enkelte systemer i sektoren med specialfunktioner, men den endelige integration mangler, siger han.

Bind det sammen
Ifølge Mathiesen har ComMedicas software potentialet til at blive det system, der integrerer alle de andre, og som andre virksomheder kan udvikle applikationer til. ComMedica, der blev stiftet i 1999, udspringer af London University's Imperial College of Science, Technology and Medicine. Hjertet i selskabets web-baserede flagskib Pirilis er en central database bygget op om branchens standard for overførelse af billeder og information mellem forskellige elektroniske enheder. Røngtenbilleder, tekstbaserede patientdata, video med mere samles op fra hospitalets eksisterende systemer, og gennem Pirilis kan læger, sygeplejersker og praktiserende læger få adgang til informationen via internet eller intranet, fra stationære eller mobile enheder. ComMedica modtog sidste år Wall Street Journals europæiske pris for innovativ software.

- At arbejde med ComMedica har været lidt af en deja-vu-oplevelse fra min tid med Dataco. Vores produkter bandt dengang forskellige systemer og aldrende hardware sammen i et netværk, noget der er en selvfølgelighed i dag. Jeg håber, at vi om fem til ti år også i sundhedssystemet vil se det som en selvfølgelighed, at informationerne er tilgængelige, når de skal bruges, siger han.

Førende
IDC-analysen "Best Practices in eHealth and Virtual Classrooms in Western Europe" udråber Danmark som et af de førende lande inden for det digitale sundhedsvæsen. Med de allerede eksisterende store offentlige databaser har Norden, ifølge Mathiesen, potentialet til at blive verdens førende inden for elektronisk behandling af patientinformationer. Men der skal handles nu.

- Det er et marked, der rykker i folks bevidsthed. En undersøgelse viste, at i 2001 var 50 procent af lægerne positivt stemt over for elektroniske patientjournaler, og allerede i 2002 var det vokset til 75 procent. Markedet kræver ikke teknologiske kvantespring, så nu skal vi bare bukke os ned og samle frugterne op, siger han.

Samtidig erkender han dog, at der er et politisk aspekt, som skal på plads, før visionen om et integreret patientinformationssystem er på plads.

- Lige nu er der en masse projekter og systemer i gang hist og pist, men vi skal tage det sidste skridt, udnytte det rigtigt og binde det hele sammen. Det betyder, at der skal tages nogle beslutninger fra centralt hold, og at der skal gøres op med kassetænkning i sundhedsvæsenet. Mange siger, at det er en umulig opgave, men det er for nemt. Vi må skabe debat og alle skubbe på, indtil det sker.

Ind i varmen
ComMedica har indtil nu solgt systemer til enkelte hospitaler rundt om i verden, blandt andet i USA, Saudi-Arabien og England. Og før visionen om et samlet integreret system er en realitet, sælger ComMedica et system ad gangen til de enkelte hospitaler rundt om i verden. Michael Mathisen er ansat til at fremskynde internationaliseringen og til at skaffe investorer til ekspansionen.

- Vi går til markedet gennem partnere. Der er ikke fastlagt noget endnu, men i Danmark er det klart, at vi kigger på de store spillere som for eksempel CSC-Scandihealth og IBM.

Når man spørger til investeringsviljen, bliver tonen mere tøvende. Trods potentialet i sundhedsvæsenets digitalisering hænger pengene tydeligvis ikke på træerne.

- Reaktionerne er positive, man kan næsten ikke være negativ over for det her. Men samtidig ligner investeringsklimaet stadig det amerikanerne kalder for den store atomkrigsisvinter, siger han.

Billedtekst:
Alle de historier, man hører som lægmand om fejlbehandlinger og manglende produktivitet, skal ganges med hundrede for at afspejle virkeligheden, siger Michael Mathiesen, konsulent for det engelske firma ComMedica, der udvikler software til håndtering af patientdata.
Arkivfoto: Torben Klint




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere