Porten åben for e-learning til 38.000 bankfolk

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 17. januar 2003.


Nordens største finansielle supermarked, Nordea, vil uddanne sine tusindvis af ansatte med e-learning.

MASSEUNDERVISNING
Nordea har gennemført første fase af sine bestræbelser på at tilbyde uddannelse via en fælles e-learningplatform til alle bankkoncernens 38.000 medarbejdere i Danmark, Sverige, Norge og Finland. I løbet af de næste år kommer syv SAP HR-moduler op at køre, og så har Nordea hele paletten klar med web-baseret uddannelse, træning, kompetenceudvikling og personaleadministration.

Men allerede nu udvikler og indfører bankens HR-konsulenter i de fire lande indhold til Lotus Learning Space, der efter et udskilningsløb mellem systemer fra tre andre leverandører, blev valgt som det Learning Management System (LMS), Nordea satser på fremover.

Den fællesnordiske projektleder sidder i København, i Nordeas hovedsæde på den gamle B&W-grund på Christianshavn. Kasper Møller har været med til at koordinere bankens bestræbelser på at finde det LMS, der passer bedst i forhold til de kriterier, der var opstillet.

- Vi besluttede hurtigt ikke at udvikle vores eget system. HR og e-learning er jo ikke bankens kerneforretning, så det skulle være et færdigt system. Fire leverandører fik en halv dag hver til at præsentere deres systemer. Så lavede vi en SWOT-analyse (Strength, Weaknesses, Opportunities, Threats, red.), og valgte det system, der spiller bedst sammen med vores eksisterende it-systemer, og som lever op til vores krav til blandt andet økonomien, siger Kasper Møller.

Udvikler selv indhold
Et LMS gør det ikke alene, der skal indholdsværktøjer til. Så udover de 38.000 brugerlicenser til Lotus Learning Space, har Nordea investeret i et antal licenser til e-learning forfatterværktøjerne TutorPro og ToolBook.

Med de værktøjer kan bankens egne uddannelseskonsulenter udvikle indhold til systemet. Programmerne har færdige skabeloner, som HR-konsulenterne selv kan bygge kurser til medarbejderne med, hvis de for eksempel skal trænes i brug af Outlook eller lære om nye features på intranettet.

Nordea regner med at spare penge på deres e-learningplatform.

- Vi har ikke lavet den forkromede cost/benefitanalyse på det, men vi regner med et fornuftigt return on investment. E-learningplatformen er et godt redskab til at nå en masse brugere samtidig. Rejseomkostninger og tid vil der spares meget på, når kurser kan afvikles lokalt på medarbejderens pc, siger Kasper Møller. Han understreger dog, at filosofien bag medarbejderuddannelserne i Nordea er Blended Learning. De ansatte skal altså ikke frygte, at den almindelige menneskelige kontakt helt forsvinder til fordel for pc-baseret undervisning.

- Men e-learning er selvfølgelig et brud med den traditionelle opfattelse af undervisning. Tidligere bestod et kursus måske af tre dage på et kursuscenter med kollegerne, og den slags bliver der mindre af. Til gengæld er fordelene store: De ansatte vil kunne tage de kurser, de har brug for - lige når de har brug for dem.

Billedtekst:
- HR-konsulenterne i Danmark, Norge, Sverige og Finland udvikler e-learningkurser lokalt. Det er en balancegang, når kurserne både skal opfylde Nordea-standarden samtidig med, at der skal være plads til kulturel forskellighed, siger Kasper Møller, ansvarlig for udviklingen af Nordeas fællesnordiske e-learningsplatform. Foto: Torben Klint

Boks:
Nordeas krav til Learning Management
Der er flere forhold, der skal overvejes, inden man køber næsten 40.000 licenser til en e-learningplatform. Nordea ønsker ikke at oplyse den eksakte pris, men antallet af licenser antyder, at det er en betragtelig investering.
Nordeas e-learningprojektgruppe startede med at definere tre hovedkriterier, nemlig: Hvad vil vi på HR-området, hvilke muligheder og begrænsninger er der med vores eksisterende it-system, og hvad må det koste. IBM's Lotus Learning Space blev valgt, og forskellige forfatterværktøjer blev testet, inden valget faldt på TutorPro og ToolBook, der henholdsvis udvikles og forhandles af århusianske Key2Know. Dernæst følger en lang kursusrække for superbrugere, HR-konsulenter, der skal skabe indholdet, dvs. e-learningkurser, og introduktionsprogrammer til alle brugerne.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere