Fra munkeceller til trådløse åbne kontorer

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 20. december 2002.


Trådløse teknologier og bærbare computere baner vejen for, at forskere og ansatte på ledelsesinstitut kan rykke fra enkeltmandskontorer ud i åbne miljøer.

Grænsebrydende

Forskningsinstitut - selve ordet giver associationer til lange øde, linoleumsgange, bag hvis mange lukkede døre forskerne arbejder isoleret i umoderne kontorer proppet med bøger.

Men sådan behøver det ikke at være.

Nu har det første institut taget hul på at placere såvel forskerne som administrative medarbejdere i åbne kontormiljøer uden faste pladser med dataforbindelser via trådløst lokalnet efter 802.11b-teknologien til de bærbare computere.
Der er tale om Institut for ledelse, politik og filosofi under CBS (Copenhagen Business School - tidligere Handelshøjskolen).

Her er foreløbig 12 ansatte, heraf ni forskere, blevet udstyret med bærbare computere, der kan placeres i dockingstationer samt trådløse telefoner.

Deres arbejdspapirer har de i et skab på hjul, og ingen har i princippet faste pladser.

Samtidig er der etableret områder til stående ad hoc-møder med såkaldte smartboards (elektroniske tavler), og separate møderum.

- Naturligvis var folk bange for at blive forstyrret. Det har vi undgået ved at definere nogle spilleregler. Til gengæld mener vi, at kvaliteten og produktiviteten er steget, fordi underviserne nu typisk gennemgår deres oplæg for kollegerne, og dermed får gavn af deres kommentarer. Desuden synes alle, at det er blevet sjovere at gå på arbejde end før, hvor de sad isoleret. Forskning går ud på at skabe nye ideer. Det behøver ikke være kedeligt, for at være seriøst, siger institutleder Søren Wenneberg.

Åben grænseflade
Bruddet med de traditionelle enkeltmandskontorer kommer efter en vækstperiode, der har gjort instituttet til CBS' største med 120 medarbejdere.

Ændringen er ifølge instituttets leder Søren Wenneberg en følge af større åbenhed over for omverdenen.
- Op mod 40 procent af vores forskningsprojekter er eksternt finansieret. Det medfører, at vi er nødt til at omstille os og få grænsefladen til omverdenen til at fungere, siger han.

Omgivelserne kan ikke indrette sig efter vores sindrige akademiske tilgang. I stedet skal vi nedbryde grænserne og komme erhvervslivet i møde med et miljø, der ligner det, de er vant til - uden at det bliver et salgskontor eller et pralerum, siger Wenneberg.

Et andet mål med at indføre åbne kontorer er at få mere ud af gæsteforskerne.

- Tidligere sad gæsteforskerne typisk på deres enkeltmandskontorer i tre-fire måneder, før de begyndte at blive en del af helheden. Nu kan vi få dem integreret med det samme, siger Søren Wenneberg.

Billedtekst:
Nu er det slut med at isolere sig bag linoleumsgangens grå og lukkede døre. Forskerne på Institut for ledelse, politik og filosofi under CBS, har taget skridtet ud i åbne kontorer med trådløse teknologier.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere