Microsofts kompasnål svinger mod hardware

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 13. december 2002.


Softwaregiganten søger at definere rammerne for spilmaskiner, mobiltelefoner, PDA'er, Tablet PC'er og allehånde intelligente enheder i fremtiden. Dermed bevæger Microsoft sig ind i farvande med masser af isbjerge - de farvande, hvor der forekommer storstilede forlis.

microsoft overalt
Microsoft har opnået sin enestående position ved at udvikle og sælge software, og det er stadig selskabets dominerende aktivitet.

Ganske vist har Bill Gates og hans team allerede et stykke tid haft tåen ude i hardware-området ved at sælge pc-højttalere, tastaturer og mus med Microsoft-logo på, men det har været en perifer forretning.

Det sidste års tid er det imidlertid blevet tydeligt, at softwaregiganten har lagt en ny taktik, der betyder, at dens slagsskygge falder over stadig flere kategorier af hardware. Men hardware-markedet er karakteriseret ved såvel storslåede sejre som lige så storslåede nederlag.

For ikke så længe siden drejede hele Microsofts verden sig om pc'en. I dag er holdningen, at selskabets styresystemer skal ind på stort set alle typer enheder, der har intelligens. Det har i løbet af året bragt Windows-baserede systemer til henholdsvis lommepc'er, mobiltelefoner og Tablet PC'er.

Tilnærmelsen til hardwaremarkedet begyndte dog, da man med den hidtil største markedsføringskampagne i selskabets historie, lancerede spilmaskinen Xbox i november sidste år i USA og til marts herhjemme. Dermed gik Microsoft i direkte, hård konkurrence med Sony, der dominerer med Playstation 2, og senere med Nintendos Gamecube.

Resultatet har været skuffende. Salget af Xbox'en har ligget klart under Microsofts forventninger. Det kom først i gang, efter at selskabet nedsatte Xbox'en fra startprisen omkring de 4.000 kroner til omkring 2.500 kroner i april. Foreløbig er selskabet dog forberedt på at komme til at tabe op mod to milliarder dollars på Xbox'en i dette og det kommende regnskabsår.

Windows mobiler
Microsofts engagement i hardware bliver større med lanceringen af styresystemer til mobiler, PDA'er og Tablet PC'er, fordi software stiller stramt definerede krav til hardwaren. Det er ikke så underligt, da det bliver enklere at lave velfungerende software, jo mere præcist hardwaren er defineret. For producenterne kan det være et problem, hvis de ikke i tilstrækkelig grad bliver i stand til at differentiere deres produkter.

Styresystemet til mobiltelefonen Windows-powered Smartphone 2002 ser ud til at være den strammest definerede af de nye platforme. Den har tilsyneladende voldt Microsoft en del bryderier. Da den første Windows-baserede telefon blev sendt ud i butikkerne herhjemme af Orange, skete det med mere end halvandet års forsinkelse i forhold til Microsofts oprindelige annonceringer.

Omtrent samtidig vakte det betydelig opsigt i mobilverdenen, da den delvist Microsoft-ejede producent Sendo opgav at benytte selskabets styresystem, efter at have udviklet til det i flere år. Sendos forretningsmodel går på at skræddersy mobiler til teleselskaberne, og skiftet til Nokias styresystem ses som et tegn på, at Microsofts hardwarekrav er for stramme på dette område.

Varierede Tablet-PC'er
Pocket pc-styresystemet definerer ligeledes hardware så nøje, at producenterne i øjeblikket er nødt til at benytte en bestemt Strongarm-processor, og så der er detaljerede krav til hukommelseschippene.

Mest spillerum er der tilsyneladende for Tablet PC'erne, måske fordi der er flere variabler. Der er i hvert fald betydelig spændvidde blandt de Tablet PC'er, der blev lanceret her i slutningen af året. Men også her engagerer Microsoft sig i et risikabelt område. Der har i årevis været Tablet PC'er på markedet, men salget er aldrig nået over et par procent af det totale salg af bærbare.

Billedtekst:
På den noget skrumpede Comdex Fall 2002 viste Bill Gates en stribe intelligente fremtidsenheder fra vækkeure, der kan huske dine vaner, til køleskabsmagneter med LCD-skærm og trådløs forbindelse, og samtidig bebudede formanden den såkaldte SPOT-teknologi (Smart Personal Objects Techology).




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere