Udfordringerne kommer, når systemet kører

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 6. december 2002.


Skanskas erfaring er, at når virksomhedssystemet er etableret, kommer en vigtig periode, hvor brugerne skal bibringes en forståelse af, hvad det er for et værkstøj, de har fået.

n Tema: erp-systemer

Når virksomhedssystemet er indført, kommer en fase, hvor brugerne skal forstå og acceptere deres nye værktøj.
- Nogle af brugerne oplever, at de kan smide deres fleksible regneark ud for at erstatte det med et standard-system, hvor der er en bestemt rigtig måde at gøre tingene på, og hvor der skal benyttes en bestemt rækkefølge. Der skal uddannelse til, men det er bare starten på tilegnelsesprocessen, siger økonomichef Lars Brødsgaard Johansen fra entreprenørkoncernen Skanska.

Skanska har nu sat et år af til en slags indkøringsperiode. Når vi når frem til 2004 skal alle medarbejdere benytte det nye værktøj fuldt ud.

I mellemtiden er systemet fastfrosset, hvilket betyder, at der stort set ikke bliver foretaget tilretninger.
- En af udfordringerne ved indførelsen af virksomhedssystemet var at bestemme det punkt, hvor vi gik over til at leve med systemet, som det er, en periode, og hvor vi sendte de eksterne konsulenter hjem for at stole på vores egne evner. Men det viste sig jo, at vi kunne selv, siger Lars Brødsgaard Johansen.

Rigtige brugere
Skanska implementerede virksomhedssystemet i faser. Den 1. oktober sidste år tog entreprenøren systemet i brug i to divisioner og i maskinafdelingen som pilotprojekt. Det betød, at man kørte i dobbeltdrift med det hidtil anvendte værktøj til rådighed sideløbende. Første januar i år tog disse afdelinger så virksomhedssystemet i ordinær brug, og i august i år gik hele enheden Skanska Danmark med omkring 400 brugere over på systemet. Dog således at igangværende byggeprojekter fortsatte som hidtil, mens nye projekter startede på det nye system.

- Selve indkøringen gik glat, fordi vi havde lavet pilotprojektet med rigtige brugere. Det er vigtigt, at testpersonerne ikke er inde i tankegangen bag udviklingen af systemet. Rigtige brugere arbejder ud fra deres egen struktur, og det skal systemet være robust nok til at klare, siger Lars Brødsgaard Johansen.

Øer af data
Når virksomheden besluttede at anskaffe et virksomhedssystem skyldes det, at Skanska i Danmark er skabt ved en sammenlægning af de tre entreprenører C. G. Jensen, Hans Jørgensen & søn og Rasmussen & Stisager. Det betød, at der tidligere var flere decentrale løsninger. Samtidig har virksomheden oplevet en betydelig vækst.

- Tidligere havde vi øer af data. I stedet ønskede vi et system, hvor måldata udelukkende er registreret et sted. Samt at selskabet har fælles arbejdsredskaber, og at forretningsgange og processer bliver ensrettede, siger Lars Brødsgaard Johansen.

I dag benytter Skanska et system, der går under navnet Skanvis, baseret på Oracle e-business suite, hostet hos IBM.
- Skanska i Sverige og Finland valgte Oracle. I praksis lagde det danske selskab sig tre måneder efter svenskerne for at koncernen ikke skulle komme til at gøre arbejdet to gange.

Når systemet skal revideres om et års tid vil forretningsledelsen tage stilling til, hvorvidt dokumenthåndtering, elektronisk fakturahåndtering, indkøbsfunktioner, ledelsesinformation og HR-systemerne aktuelt skal føres ind i virksomhedssystemet. Samtidig er den overordnede ambition at bevæge sig fra det nuværende system, hvor standardsystemer er tilpasset entreprenørbranchen, mod i højere grad at bygge på standarder.

Billedtekst:
- En af udfordringerne ved at indføre et virksomhedssystem var at finde det punkt, hvor vi stoppede tilretningerne og fejlretningerne og sendte konsulenterne hjem, siger Lars Brødsgaard Johansen fra Skanska, der her ses sammen med Søren Helsted fra IBM, der hoster systemet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere