Byggeriet ønsker sig fælles it-platforme

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 6. december 2002.


Interessen er stor for fælles platforme til udveksling af dokumenter og information om byggeprojekter, fortæller Backbone, der står bag portalen Byggeweb.dk

It i byggeriet

Der sker en masse inden for it i byggeriet, mener virksomheden Backbone A/S, der på kommerciel basis udvikler Byggeweb.dk som dokumentudvekslingsværktøj til byggeprojekter.

- Tidligere har de fleste inklusive os selv koncentreret sig om projekteringsfasen. Men det sidste års tid er udførelsesfasen kommet med. Vi introducerede i februar i år et Byggewebmodul, der sikrer, at der altid benyttes ensartede, godkendte tegninger på byggepladsen, fortæller direktør Jan Peter Madsen fra Backbone.

I efteråret har Byggeweb.dk oplevet en fordobling af den månedlige omsætning, fordi der er større interesse for brug af it-byggeportalen.

- Fordelene ved en fælles portalbaseret dokumentudveksling er blevet mere håndgribelige. Den erkendelse breder sig, at det frigør ressourcer, at der ikke skal afsættes mandtimer på at fordele op til 2000 tegninger rigtigt. Desuden undgås fejl ved at arbejde på et fælles opdateret grundlag. Tidligere ville for eksempel underentreprenørerne, der står for VVS eller for el, sende opdateringer rundt pr. e-mail, siger Jan Peter Madsen.

Det er også muligt i Byggeweb at få en visning, der gør det muligt at se arkitekternes og ingeniørernes tegninger, der ofte er i AutoCad.

Partner-modellen
I byggeriet foregår der i øjeblikket en livlig debat om det, der kaldes partnering: Det drejer sig populært sagt om at opbygge et netværk af partnere til byggeprojekterne, der tør stole på hinanden. Tidligere blev priserne ofte presset i bund, hvilket førte til, at underentreprenørerne ledte efter huller i aftalerne, så de kunne komme til at sende ekstraregninger. Et byggeprojekt blev et spil, hvor parterne prøvede at tørre hinanden.

- Alle er klar over, at den måde, man har arbejdet på, har skadet produktiviteten, og at det er medvirkende til, at det er dyrere at bygge i Danmark. Til gengæld er det klart, at partner-tankegangen er skræddersyet til brug af ensartede fælles systemer som Byggeweb, siger Jan Peter Madsen.

Vedligeholdelse
Praktisk talt alle, der tilslutter sig Byggeweb, får basismodulet og dokumentfortegnelsesmodulet. Derudover findes for eksempel et modul til at lave projekthjemmesider, der er forberedt, så de passer til en byggesag. Og der er for nylig kommet mulighed for at gå til Byggeweb fra Windows Stifinder. Det betyder, at det bliver muligt at arbejde med drag and drop af dokumenter, hvilket ikke tidligere har været muligt i Byggeweb.

I sommer introducerede Backbone et driftsystem, der kaldes CoreFM for Facility Management, som er unikt ved at styre vedligeholdelsen af bygninger ud fra tegningerne. Er der noget galt med en port i en fabrikshal, kan den ansvarlige for vedligeholdelsen klikke på porten på tegningen, og hente oplysninger om de enkelte dele og se en historik over tidligere fejl.

- De fleste systemer til vedligeholdelse af bygninger er baseret på regnskabslignende systemer Det er langt mere intuitivt at tage udgangspunkt i tegningerne. Endvidere virker det mere naturligt at bygge på de systemer, der har været brugt til styring af selve byggeprojektet. Det kan gøre den ansvarlige for vedligeholdelsen opmærksom på problemer, der allerede har været advaret imod i byggefasen, siger direktør Jan Peter Madsen fra Backbone.

Der benyttes vektorbaseret grafik til tegningerne, som driftsystemet styres fra. Denne teknologi er ikke så datatung, som for eksempel et autodesk-baseret system ville være. Al intelligens ligger i databasen og ikke i tegningerne.
- Ser man på en bygnings livsforløb, er det kun ti procent af de samlede udgifter, der går til opførelsen. De halvfems procent af udgifterne går til vedligeholdelse gennem årerne. Hidtil har der ikke været tradition for at gøre brug af de mange data der er opsamlet under opførelsen. De ligger for det meste ubrugte i ringbind. Ved at benytte CoreFM til at opsamle data i under byggeprocessen og derefter direkte anvende systemet til efterfølgende drift- og vedligehold, skal data kun opsamles Èn gang, og det giver naturligvis en fordel siger Jan Peter Madsen.

Udbud
Blandt de faciliteter, som Byggeweb allerede i dag tilbyder, er håndtering af udbud. Det betyder, at brugerne kan benytte samme platform til udformning af udbud, projektering og derefter til styring af selve byggeriet. Tidligere satte lovgivningen snævre grænser for, hvordan der måtte kommunikeres omkring udbud, men for godt et år siden blev udbudsloven ændret, og det er blevet muligt at sende udbud elektronisk ud, og at kommunikere spørgsmål og svar i forbindelse med udbudet pr. e-post. Selve afgivelsen af tilbudene vil dog ikke ske elektronisk, men det er ifølge Jan Peter Madsen heller ikke her, besparelserne ved elektronisk udbudsstyring ligger.

Boks:
Byggeweb.dk
Byggeweb har eksisteret i fire et halvt år og ejes 100 procent af it-firmaet Backbone A/S. Backbone A/S er primært medarbejderejet, men har også VesterKopi A/S og ECInet AB som investorer.
Organisationen IBB (IT-brugere i byggebranchen) bakker op om Byggeweb og anbefaler det over for sine medlemmer. Webstedet fungerer på ASP-lignende vilkår, hvor parterne i en byggesag lejer sig ind og betaler for antallet af deltagere samt for, hvor meget plads projektet optager på serveren hos Byggeweb. De data, der opsamles i et projektforløb, kan bestå af snart sagt alt lige fra skitsetegninger til informationer, som kan danne udgangspunkt for drift og vedligehold af det færdige bygningsværk.

Billedtekst:
- Tidligere har alle koncentreret sig om systemer til projekteringsfasen. Men det sidste års tid er udførelsesfasen kommet med, og det har øget interesen for fælles it-platforme i byggeriet, siger Jan Peter Madsen fra Byggeweb.
Foto: Torben Klint




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere