Ajour

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 6. december 2002.


Kodefusk og tremmerusk
Oslo: En norsk programmør blev stiktosset, da hans arbejdsgiver, softwarefirmaet Nano Data, fyrede ham i oktober sidste år. Men derefter tog hævngerrigheden og siden kreativiteten over, og det har nu kostet ham 60 dages fængsel - heraf dog de 40 betinget, fremgår det af Aftenposten.
Nano Data sælger regnskabsprogrammer, og da programmøren havde fået sin fyreseddel, blev fristelsen til at fuske med kildekoden, mens han ryddede sit skrivebord, lidt for stor: 17 små ændringer blev lagt ind, således at programmerne fremover ville opføre sig uforudsigeligt efter et tilfældighedsprincip. Blandt andet ville alle lønstigninger i de virksomheder, som brugte den 'justerede' software, blive uddelt ved simple terningkast, skriver avisen.
Men programmøren kunne snildt have heddet 'pralhals' til efternavn, for efter sin udåd kunne han ikke holde mund over for et par af sine kolleger, som til gengæld heller ikke kunne holde mund over for Nano Datas ledelse.
Programmøren blev meldt til politiet og erkendte straks de faktiske forhold.

Dommedage forude!
Framingham: Hvis man troede, at 1. januar 2000 var computerverdenens endegyldige (og noget opreklamerede) skæbnedag, kan man godt tro om igen. For vover man et øje og kigger frem i tiden, står Y2K-problemerne i kø for at komme til.
Ifølge online-brevkassen Howstuffworks.com hedder fremtidsproblemerne blot sådan noget som Y2K38, Y2K116, Y2K184 og Y29K940! Med andre ord - og til skræk og advarsel: I år 2038 vil de fleste programmer skrevet i C-sprog kløjes i deres datoangivelser, fordi de populært sagt løber tør for sekunder og kammer over til en negativ og dermed ugyldig værdi. Og allerede 78 år efter har vi balladen igen, når der går overløb i IBM-pc-hardwarens heltalsregning.
Dermed kan vi imidlertid ikke ånde lettet op, for straks efter - i år 2184 - lurer endnu en katastrofe, når Windows NT, der starter sin tidsregning den 1. januar 1601, løber tør for sine tidsenheder, som er 100 nanosekunder. I en overskuelig fremtid er de mindst udsatte for digitale dommedage Mac-brugerne, som kan vente helt til år 29940 med at krybe i beskyttelsesrummene.

Billedtekst:
Ingen grund til at ånde lettet op. Der er flere Y2K'er, hvor de kom fra.

Ny virus både smitter og mobber
Moskva: Én ting er at være skydeskive for en vedhæftet fil med computervirus, noget andet er at være så kvajet at åbne filen! Men noget helt tredje er - umiddelbart efter på skrift - at blive konfronteret med, hvor tumpet man har båret sig ad!
Det er ikke desto mindre, hvad man kommer ud for, hvis en ny virus ved navn Winevar skulle havne i indbakken på ens pc.
'What a foolish thing you have done!', fremgår det i utvetydige vendinger af en dialogboks, som åbnes, hvis man aktiverer den inficerende fil. Men ud over fornærmelsen følger naturligvis en række mere velkendte virusskader som mistede data og forsøg på deaktivering af eventuelle antivirus-programmer . Ifølge det russiske antivirus-firma Kaspersky Labs følger virussen med e-mails fra fiktive organisationer med navne som 'N'4' eller 'AVAR - Association of Anti-Virus Asia Researchers' og gemmer sig i vedhæftede filer med efternavne som .pif eller .ceo.

Massakre i Måløv
Måløv, Sjælland: Mogens sine høns i haven lod flyve É og det skulle han nok aldrig have gjort!
Tirsdag morgen modtog redaktionen en trist nyhed pr. e-mail: Samtlige de højtestimerede firmahøns i database-konsulentvirksomheden Miracles tjeneste havde samme nat mødt deres tragiske endeligt. Den lokale ræv havde iværksat et dramatisk attentat på sit helt eget juletagselvbord og med Èt tilintetgjort Miracles ovariske produktion af tilbehør til den daglige firmafrokost.
"Og nu var de ellers lige blevet virkelig gode til at gå over Kratvej og finde hjem fra selv det fjerneste hjørne af Måløv," skriver teknisk direktør Mogens Nørgaard med grådkvalt tasteføring i sin mail.
Men måske kan det alligevel blive jul på den gamle bondegård, som huser Miracle, for gudskelov lever både firmakaninerne og firmaundulaterne videre i bedste velgående. Hvad angår ræven, må den vel formodes nu at have anskaffet sig 'dobbelt sul' nok til at klare den julen over. Og det er ganske vist!

Billedtekst:
Mens alt endnu var idyl: Mogens Nørgaard med sin sprællevende firmahønseflok.
Foto: Torben Klint

Telefon til Tommelise
Oslo: Den tjekkiske online-avis Mobil.cz har fået fat i billeder af den vel nok mindste mobiltelefon til dato.
Ifølge vore tjekkisk-kyndige kolleger på IDG.se skulle der være tale om den kommende SL55 fra Siemens, som i snart et år udelukkende - om end vedholdende - har eksisteret på rygteplan.
Designet er - så vidt det kan skønnes ud fra billederne - todelt på samme måde som for eksempel Nokias 7650: Når telefonen ikke bruges, skubbes tastaturet op under skærmen, hvorved størrelsen reduceres til det rene ingenting.
Et af billederne fra Mobil.cz viser Siemens-mobilen sammen med en Nokia 7650 (som er godt 11 centimeter høj) og tyder på en højde på omkring syv centimeter - med andre ord størrelsen, lige før faren for at blive opslugt af frådende lommeuld bliver overhængende.

Billedtekst:
Det er Siemens-lilleputten til højre.
Foto: www.mobil.cz

Alle lige løse på tråden
Oslo: De cirka 65.000 europæiske brugere af et trådløst tastatur fra Hewlett-Packard kan roligt taste videre! Norges testinstans Nemko har frikendt HP-tastaturet, som ikke er værre end konkurrenterne, når det gælder transmission-rækkevidde, fremgår det af Dagbladet.no.
Det fænomen, grafikeren Per Erik Helle fra Stavanger udsattes for, da hans skærm pludselig begyndte at vise alt det, naboen - og i øvrigt Per Eriks chef - skrev på sin pc cirka 70 meter derfra, har altså en eller anden form for (over?)naturlig forklaring og skyldtes ikke en produktfejl. Nemko har målt, at det 'omsiggribende' tastatur har en rækkevidde på 40 meter, hvilket ganske vist er mere, end HP selv oplyser, men stadig inden for det tilladelige.

Billedtekst:
Signalerne fra HP's trådløse tastatur er ikke specielt ustyrlige. Alle typer kan teoretisk skrive på naboens skærm, lyder konklusionen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere