Mainframe-teknik i web-klæder

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 29. november 2002.


Endnu engang har en af de klassiske edb-dyder fået en reprise, nemlig front end-systemet. F5 Networks tilbyder nu trafikkontrol til serverfarme. Det kan spare penge, tid og nedetid i dagens server - helt som i de glade tressere.

Store systemer

IP-trafik til en virksomheds servere kan sammenlignes med posten, der dumper ind ad virksomhedens brevsprække.
Men posten bliver i den rigtige verden normalt sorteret af en post-alf, der smider det uvæsentlige væk, og lige kigger i kuverten på de breve, som han eller hun ikke umiddelbart kan finde modtageren til. Alle brevene kommer derved i de rigtige hylder i virksomhedens post-dueslag. Er post-alfen rigtig god, så bliver posten endda lagt i prioriteret rækkefølge.

Men i dagens maskinstuer kæmper alle serverne om den indgående IP-trafik, svarende til, at alle ansatte skulle stå på nakken af hinanden i receptionen for at finde deres post.

I de gode gamle mainframe-dage var sortering og prioritering af indgående netværkstrafik tildelt en såkaldt front end-processor, hvilket er et selvstændigt computersystem.

Gamle mainframe-kæmper vil huske systemer som IBM 3705 eller en Bull Datanet.

Sendt på pension
Men internet sendte de gamle front end-systemer på pension. Og siden er teknologien gået lidt i glemmebogen. For internet er nemlig hovedsageligt baseret på et sessions-løst koncept.

I modsætning til sessionsbaserede netværksteknologier som IBM's SNA-netværksteknologi (Systems Network Architecture), så kender for eksempel en web-server ikke noget til brugere, men kender kun noget til forespørgsler fra IP-adresser. Det gør det meget svært at foretage prioritering og redirigering af IP-trafik.

F5 Networks er her kommet med et system, hvor de enkelte IP-pakkers indhold bliver undersøgt og på grundlag af det, fortages beslutninger om prioritering og redirigering.

Og siden det sker på applikationsniveau, så taler F5 Networks om Layer 7-switching, hvilket betyder at systemet kan redirigere netværkstrafik mellem forskellige applikationer i et netværk.

Det er dermed en videre udbygning af den populære betegnelse layer 4-switching, hvilket betyder redirigering på IP-port niveau.

De nye front ends
Enhederne BIG-IP 5100, BIG-IP 2400 og BIG-IP 1000 er alle udstyret med en speciel chip, som ifølge F5 Networks gør enhederne i stand til at håndtere inspektionen af IP-pakker med en hastighed af op til 18.500 forbindelser i sekundet.
BIG-IP-enhederne fungerer som intelligente switche, og kan bruges overalt i netværket.

De kan også have sikkerhedsfunktioner, hvor DOS (Denial of Service) kan håndteres intelligent, eller de kan bruges til at segmentere IP-trafik.

Det kunne for eksempel være mulig at danne blade-serverklynger, hvor antallet af servere i en klynge varierer med belastningen, eller bare sortere indkommende epost på samme vis som den virkelig post-alf gør det.
Med F5 Networks BIG-IP front end-enheder er dermed endnu en mainframeteknologi kommet tilbage. Det næste bliver vel den skrivende konsol?

Billedtekst:
BIG-IP-enhederne fra F5 Networks er en moderne form for den klassiske front end-processer til en mainframe. Enhederne kan prioritere og segmentere IP-trafik baseret på indholdet af IP-pakkerne.
Flere oplysninger kan ses på www.f5networks.com.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere