Gør fast linie til løs forbindelse og spar penge

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 1. november 2002.


Reklamebureauet Bergsøe 4 sparer årligt tusindvis af kroner på deres internettrafik. I begyndelsen af året skiftede virksomheden de faste linjer ud med G.SHDSL, som er et DSL-produkt, der leverer samme ydelse som faste forbindelser, men som er billigere.

omkostninger

For de cirka 6.000 danske virksomheder, som har faste 2 Mbit forbindelser, også kaldet faste kredsløb, er der årligt tusindvis af kroner at spare på internetbudgettet. Opskriften er et skift til G.SHDSL, der i Danmark blandt andet udbydes af Cybercity og Tiscali. Omkostningerne ligger cirka 50 procent under prisen på en fast forbindelse, og med upload- og download-hastigheder på 2,3 Mbit er hastighed og ydelse på linje med de faste forbindelser.

Reklamebureauet Bergsøe 4 er en af de virksomheder, der tog springet fra de faste linier til det nye DSL-produkt, da de i begyndelsen af året tog den endelige beslutning om at skifte de faste forbindelser ud.
Bergsøe 4 har fire afdelinger i Klampenborg og Århus, og som reklamebureau havde de behov for en forbindelse, der kunne overføre tunge grafiske filer. Tidligere havde virksomheden to faste 2 Mbit-forbindelser, som hver måned kostede virksomheden 11.000 kroner. Det synes it-ansvarlig Søren Lyster var for dyrt, og i december 2001 begyndte han, at se sig om efter andre tilbud.

Skepsis
Et af de selskaber, som han kontaktede, var Cybercity, der blandt andet præsenterede et nyt produkt G.SHDSL. Cybercity lovede en 2,3 Mbit forbindelse til den halve pris af hans nuværende løsning, men i starten var Søren Lyster dog alt andet end imponeret.

- Jeg må blankt indrømme, at jeg ikke syntes, det holdt til at starte med. Det var DSL, det var for billigt. Jeg associerede det med ADSL, noget som man havde derhjemme. Noget der ikke er helt stabilt. Det lød bare ikke rigtigt i forhold til en fast forbindelse. Så jeg droppede idÈen og ledte videre efter mere favorable tilbud på de faste linier. Men der var ikke andre tilbud, der kunne matche, så når det ikke kostede mere, så kunne vi jo køre dobbelt forbindelse et stykke tid for at se, om det virkede, og det gjorde det.

Hos Cybercity, der var de første på det danske marked med G.SHDSL-produktet, genkender teknisk chef Jesper Hansen problemet med at overbevise fastliniekunder om G.SHDSL-produktets fordele.
- Vi har fået flere hundrede kunder i løbet af et år og er tilfredse med efterspørgslen. Vi håber selvfølgelig på flere, men er godt klar over, at vanens magt er stor, og der er en del skepsis derude. De fleste af vores kunder begynder derfor med en enkelt linie, hvor de tester deres applikationer, og når de så ser ,at det kører, rykker de helt over, siger han.

Mindre end 100
Cybercity anbefaler produktet til alle virksomheder, som har behov for at sende tungere filer.
- Det er et nemt produkt at have med at gøre. Installationen svarer lidt til den som privatbrugere skal igennem ved en ADSL-installation, og sikkerheden garanteres ved, at man bygger en VPN-løsning oven på forbindelsen, siger Jesper Hansen.

På trods af enkelte problemer med udstyret, bakker Søren Lyster op om den anbefaling.
- Besparelsen er reel. I begyndelsen var der enkelte problemer med vores forbindelse til Århus, men de var relateret til udstyret og det rå kobber, mere end til selve forbindelsen. Efter at have kørt det et halvt år ville jeg dog nok primært anbefale det til virksomheder med mindre end 100 ansatte, ellers er smertegrænsen for kapacitet ved at være nået, siger han.

Boks:
G.SHDSL hvaffornoget?
G.SHDSL er en forkortelse af singel-pair, high-bit-rate digital subscriber line. G.SHDSL eller mere enkelt, Gdot eller Glite, er et medlem af DSL-standardfamilien til højhastigheds datatransport, der også tæller den mere kendte ADSL-standard. Med Gdot standarden kan brugeren modtage og sende data med hastigheder op til 2,3Mbit/s eller i nogle tilfælde helt op til 4,6 Mbit/s. Hastigheden for datatransporten er symmetrisk, hvilket betyder, at brugeren kan downloade og uploade information med samme båndbredde. For virksomheder, i for eksempel den grafiske branche, letter det arbejdsgangen, når der skal sendes tunge filer rundt blandt filialer eller til kunder. Gdots lillebror, ADSL (Asymmetrical digital subscriber line), er et eksempel på det modsatte, her er download-hastigheden hurtigere end upload. Gdot er ikke den første DSL-standard med samme upload- og download-hastighed, men standarden er ikke underlagt de samme afstandsbegrænsninger i forhold til teleselskabernes centraler som andre DSL-standarder.

Billedtekst:
- Mange er skeptiske over for G.SHDSL-produktet. De fleste af vores kunder begynder derfor med en enkelt linie, hvor de tester deres applikationer, og når de så ser, at det kører, rykker de helt over, siger Jesper Hansen, teknisk chef hos Cybercity.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere