Fyret, men langt fra færdig

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 20. september 2002.


Asger Jensby har to gange inden for otte måneder måttet smide sine administrerende direktør-visitkort i papirkurven. Det ligner en nedtur, der er til at tage og føle på, men sådan ser tingene ikke ud, når man spørger ham selv.

- Har du noget imod, at jeg holder telefonen åben, mens vi snakker? Jeg har jo ikke nogen sekretær længere.
Asger Jensby lægger mobiltelefonen på stuebordet i det hyggelige hus i italiensk stil i Charlottenlund, hvor han og hans kone har boet med deres to små børn, siden de flyttede fra London for godt to år siden.
Dengang var han den mest succesfulde direktør, CSC nogensinde har haft. Under hans to år som leder fordoblede CSC i Danmark omsætningen, og firmanavnet blev kendt i store dele af befolkningen på grund af Jensbys geniale marketingtræk, som bestod i sponseringen af et cykelhold med Tour de France-vinder Bjarne Riis i spidsen som sportsdirektør.
- Før vi fik cykelholdet, kendte kun en halv procent af landets befolkning CSC, viste en Observa-undersøgelse. Og halvdelen af dem kendte CSC på grund af Regnecentralen eller Amanda (det kuldsejlede offentlige IT-projekt, red.) Efter vi fik navnet på cykeltøjet, blev vi kendt af 65 procent af befolkningen - og over halvdelen af dem vidste, at CSC er et IT-firma.
Den tidligere topdirektør skænker en kop stempelkaffe, læner sig tilbage i sofaen og smiler venligt. Huset og stuen emmer af afslappet smag i god kvalitet - lidt ligesom ejeren selv. Den 54-årige Jensby har nok gennemlevet en turbulent periode i sin karriere det seneste år, men det har langt fra taget pippet fra ham, og manden er åbenlyst i sin bedste alder. Den tidligere danmarksmester i Old Boys-tennis har nemlig med sit pludselige fald fra succesrig topfigur i IT-branchen til midaldrende hjemmegående småbørnsfar fået en masse tid, som han ikke har haft i mange år.
- Jeg har en datter fra mit første ægteskab, som lige er blevet 15 år. Hun er vokset op, uden jeg har bemærket det, stort set. Et år boede jeg på hotel 153 dage og steg op i et fly en gang om dagen i gennemsnit. Sådan er det at være chef i en amerikansk virksomhed. I år havde jeg tid til at følge min søn Thomas på halvandet år i vuggestue og være dernede den første dag. Sådan noget har jeg aldrig prøvet før, og det er jeg utrolig glad for, siger han.
Fyret af to grunde
I juni mistede han sit job som chef for EDS' europæiske forretning. Det ærgrer ham, for det job, han blev hyret til, fik han aldrig lov at fuldføre.
- Havde jeg vidst, at EDS var på nippet til at foretage store organisationsmæssige ændringer, havde jeg ikke taget jobbet. Det fortryder jeg i dag. Det irriterer mig. Omvendt havde jeg ingen chance for at vide, at EDS var i gang med at blive topstyret af USA, så alle beslutningerne skulle træffes der. Inden jeg blev ansat, fortalte jeg EDS, hvad jeg havde gjort som leder i CSC og spurgte, om præmisserne var de samme i EDS som i CSC, og svaret var ja. På to-tre år ville jeg fordoble EDS' omsætning i Danmark, men jeg fik aldrig chancen for at gennemføre noget af det, fortæller Asger Jensby.
I stedet blev han fyret efter kun syv måneder.
- Ja, det var en fiasko, men jeg blev fyret af to årsager. Dels indgik jeg en strategisk aftale med IT Factory, dels brugte jeg 4,5 millioner kroner på et sponsorat af cykelholdet EDS-Fakta. Det syntes amerikanerne ikke om. Jeg skulle have spurgt først. Men jeg sad som leder af en virksomhed med en omsætning på over en milliard dollars, så jeg forventede at kunne disponere frit. Det globale EDS gav mig aldrig mulighed for at udføre det, vi havde aftalt.
EDS måtte i lighed med stort set alle andre IT-virksomheder nedjustere, og det foregik efter salami-metoden. Asger Jensby stillede sig til rådighed under omstruktureringen, men det klare svar på, hvad det endelige mål egentlig var, kunne amerikanerne ikke give ham.
- Jeg er ikke bitter, og jeg er heller ikke typen, der læner mig tilbage i stolen og er sur på verden. Som situationen er, har jeg fået nogle nye muligheder, som jeg vil forfølge med stor lyst, siger han.
Præcis hvilke planer, han har, vil han dog ikke ud med endnu.
- Det involverer en masse mennesker, og de skal selvfølgelig ikke læse om det i avisen først, siger han.
Han vil dog gerne afsløre, at blandt andet 2M Invests overraskende knæk har forsinket planerne. Et par af firmaerne i 2M-porteføljen var på listen over samarbejdspartnere.
- Jeg skal være direktør i et firma eller ansat, eller også køber jeg en virksomhed selv. Jeg har en viden, der kommer dybt inde fra de store internationale firmaer, og den viden kan man næsten ikke købe sig til. Jeg skal i hvert fald ikke have et nyt internationalt corporate job, men jeg vil stadig lave ting til IT- og den videnbaserede branche, og helst i Norden, siger han.
Skær eller bliv skåret
Det er konkurrenceelementet, der driver Asger Jensby. Det, der får ham ud af sengen om morgenen, er at se en virksomhed vokse. Lønnen er ikke så vigtig mere. Og magt interesserer ham heller ikke, siger han:
- Det er klart, at der er prestige forbundet med at have en høj stilling. Men det gider min nabo ikke høre om alligevel. Jeg er ikke et magtmenneske, og jeg er ligeglad med, hvad omverdenen siger. Jeg trivedes utrolig godt i London. Det er en kæmpeby, og der er man en lille fisk, som kan færdes i fred.
Han mener, at IT-sektoren i Danmark stadig ikke er moden. Der er en overkapacitet, og erhvervslederne må til at tage bestik af, at de tocifrede vækstrater ikke kommer igen.
- Der er enkelte virksomheder, som ikke oplever de barske vilkår. KMD, for eksempel, har næsten monopol på IT til kommunerne, TDC på teleområdet og CSC har staten, groft sagt. De andre må sætte tæring efter næring, og det koster nødvendigvis job, for i en virksomhed udgør lønnen 70 procent af omkostningerne. Som virksomhedsleder er det eneste, du har kontrol over, din kostbase. Du kan ikke diktere, hvilke kunder du får, så du må gøre dig uafhængig af salget. Som leder er det din beslutning alene. Og gør du ikke noget, lukker din virksomhed eller bliver opkøbt, og så er det den nye ejer, der skærer til, siger Asger Jensby.
Imponerende talent
Han er imponeret over talentet, der findes i den danske IT-branche. Men han er mildest talt ikke imponeret over de små danske virksomheders evne til at markedsføre deres ideer.
- Det helt store problem er, at de ikke kan sælge deres fortræffelige produkter. De er dårlige til salg og markedsføring, men det er ikke så mærkeligt. Når du har evner for at udvikle gode produkter, er det jo det, du skal bruge tiden på. En mand, der opfinder en genial ting og starter en virksomhed, skal ikke bruge sin tid på at sælge den. Den fejl begår mange små IT-virksomheder herhjemme.
Jensbys bud på at komme ud over problemet er at forsyne de små virksomheder med shared service, et køreklart koncept, som tager sig af medarbejderløn, juridiske og økonomiske forhold, og som giver den nystartede virksomhed tid og mulighed for at koncentrere sig om det, den er startet for, nemlig produktet.
Om Asger Jensby her løfter en flig af sløret for, hvad han går og pønser på at sætte i værk i sin karrieres efterår, ved vi ikke ved redaktionens slutning. Men en ting er sikkert: IT-branchen har ikke hørt det sidste til Asger Jensby.

Note:
Jensbys Blå Bog
1973-1986 IBM. Frem til 1988 softwarefirmaet Quantor. Indtil 1990 skandinavisk chef for Software AG. 1990-1994 Continium med ansvar for Skandinavien og Benelux-landene. Continium blev købt af australske Paxus, der havde et mindre selskab i Norge, som Jensby blev direktør for. I 1996 købte CSC Continium, og to år efter blev han ansvarlig for CSC's Financial Services Group på EMEA-plan. I 2000 adm. dir. for CSC. Uddannet cand. merc. fra Handelshøjskolen i Århus.

Note:
Kager og kvinder
Asger Jensby har en last, når han selv skal sige det. I et interview til Jyllands-Posten fortalte han om en udpræget forkærlighed for søde desserter. Det kan man nu ikke se på ham. Han har i øvrigt en lidt besynderlig yndlingsaversion: Kvinder, som strikker, mens de taler. Det er næppe noget, han oplever alt for ofte i IT-branchen.

Billedtekst:
Han har svinget sig i de øverste lianer i IT-branchens jungle. Han er CSC's mest succesrige direktør, og han har lært en hel befolkning at sige både CSC og EDS via sponseringen af to danske cykelhold. Asger Jensby er på vej med nye projekter til IT- og den videnbaserede branche. Men han vil ikke fortælle mere endnu. Foto: Torben Klint




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere