Intel-blålys fra Sun

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 23. august 2002.


Den nyeste Sun Intel-server er i realiteten en Cobalt-server i Sun-klæder, og er langt fra den Oracle-raket, som Sun oprindelig lovede. Men i virkeligheden er serveren led i en software-annoncering, hvor Suns Unix-variant Solaris er kommet til Intel-værdighed igen.

Da Oracle annoncerede deres Real Applications Clusters sagde Larry Ellison, at Oracle så en stor fremtid i Intel-servere i klynger, og kiggede ud i kulissen, hvor vennen Scott McNealy fra Sun stod.
Lige efter kunne Sun annoncere, at man ville lancere Intel-servere med Linux, hvilket Scott McNely kunne gøre med en vinken til vennen Larry Ellison, som sad på første række.
Og nu kommer Sun med den første Intel-server, kaldet LX-50. Men det er ikke en database-maskine. Det er en ret anonym 1 U-rackserver, der på de første pressebilleder havde et Cobalt-logo på forsiden. Og Sun indrømmer da også, at produktet i virkeligheden er en storebror til Cobalt RaQ 550-serverenheden.
- Dette produkt er beregnet til forskellige standalone-opgaver i netværket, så der er ikke brug for de store muskler og ting som eksterne diske, SAN med mere i denne sammenhæng. Men den er første maskine i en serie af x86-baserede maskiner, hvor vi i dette tilfælde har udnyttet ekspertisen fra vores opkøb af Cobalt Networks, siger chef for produktmarketing i Sun Danmark, Peter Lange. Han betoner, at produkterne er baseret på Intel-arkitekturen, men ikke nødvendigvis vil have en Intel-processor i sig.

AMD lurer i kulissen
Flere analytikere har en formodning om, at Sun overvejer at anvende processorer fra AMD i deres servere, hvilket kan betyde skærpet konkurrence og dermed lavere priser for de mindre servere, hvor Intel hidtil har kunnet boltre sig uhindret.
Men softwaren rummer langt større nyheder end serverens hardware. Maskinen leveres både med Linux og Suns egen Unix-variant Solaris. Oprindelig havde Sun annonceret, at Solaris ikke ville blive videreudviklet til Intel, og at styresystemet aldrig ville komme til Intels 64 bit Itanium cpu. Senere blev disse udtalelser modereret til, at man ville se situationen an.
Men nu fortæller Sun, at Solaris 9 vil komme til Intel, og udvalgte dele af Suns ONE (Open Net Environment) applikationspakke er blevet flyttet til Intel-serveren, og mere er på vej. Men denne nye version vil kun kunne fås i forbindelse med en Sun server; den vil ikke kunne købes separat.
Dertil har Sun taget Cobalts Linux-distribution, der er baseret på Red Hat, og hældt både Suns egen software og et udvalg af open source-applikationer ned i den. Og der er fuld service på begge styresystemer via Suns normale kanaler.
Sun kunne ikke oplyse, om det lovede Oracle-lokomotiv i x86-forklædning er på vej. Men kun, at der ville komme flere annonceringer i serien.

Boks:
Sun LX50 specifikationer

Enkelt eller dobbelt Intel Pentium III (1.4 GHz CPU)- Dual 10/100Mb Ethernet
Op til 6 gigabyte SDRAM - Dual PCI kortpladser
Op til 3x72 GB SCSI HDD - Linux eller Solaris
Standard IPMI management protocol - 1U rackkabinet

Linux software til Sun LX50:
Sun ONE Active Server Pages
Sun Streaming Server
Sun Grid Engine
Java 2 Standard Edition
TomCat (JSP)
MySQL (Database)
Apache (Web Server)
Wu-FTPD (FTP)
Sendmail (Email Server)
Bind (DNS Server)

Solaris software til Sun LX50
Java 2 Standard Edition
MySQL (Database)
Apache (Web Server)
Sendmail (Email Server)
Bind (DNS Server)
GNU Tools
SunScreen Firewall
Webcache
GNOME
Netscape
Wu-FTPD
TomCat
Sun One Studio til Java




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere