Moberg - en kinesisk James Bond

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 9. august 2002.


ANALYSE: Vice President i Microsoft, Jens Winther Moberg, er et skoleeksempel på en af vor tids nye holistiske, succesrige erhvervsledere med enorm magt og flid og et højt etisk niveau.

Mange danske erhvervsledere kunne lære rigtig meget af den "kinesiske James Bond" Jens Winther Moberg.
Han er hverken kineser eller svensker. På trods af navnet Moberg er han pæredansk. Bor i Lyngby med kontor i Hellerup og job fra Nordkap til Sydafrika. Han ligner ikke umiddelbart superagenten James Bond. Men han er en af vor tids succesrige erhvervsledere med en speciel ledelsesstil, som sidder med en enorm magt i firemands-topledelsen af verdens største softwarefirma i Europa. En forretning på næsten 10 milliarder dollar, og en speciel interessant forretning for Bill Gates og Steve Balmer, fordi Microsoft Europa er det hurtigst voksende område i koncernen.
Etik og moral
Microsoft er en virksomhed, som en del erhvervsfolk, især blandt konkurrerende IT-firmaer, har valgt at hade. Meget forståeligt, fordi Microsoft med knapt 30 milliarder dollar i omsætning er uhyre stor, dominerende, velhavende og drevet med, hvad mange erhvervsfolk kalder et udbud af professionelt IT-værktøj. Her i Norden ville man formentlig kalde det et meget naturligt udslag af den såkaldte jantelov.
Netop derfor er Microsoft-chefen Jens Moberg så bemærkelsesværdig. Det er i sjælden høj grad lykkedes ham at gøre Microsoft Danmark til en virksomhed i A.P. Møller-klassen, med hvad dertil hører af flid, "rettidig omhu" og forretningsmoral. Han er kendt i erhvervslivet for at være god til at lytte hele vejen rundt om et problem og vende tilbage med råd og hjælp. Han husker en aftale, også når den er mundtlig. Forretningskollegaer siger, at der er en god og venlig stemning omkring Moberg. De kan umiddelbart godt lide ham, og de føler, at han også interesserer sig for dem. Han er en mand helt nede på jorden, en diametral modsætning til Karl Smart-typerne.
Den kinesiske købmand
Det var Peter Max, som etablerede Microsoft i Danmark. Men det var med Jens Moberg som administrerende direktør fra 1998 til 2001, der gjorde Microsoft Danmark til den velsmurte forretning på 1,5 milliarder kroner, som den er i dag. Forinden havde han været nordisk marketingdirektør, og fra 2001 blev han chef for Microsoft i Norden og Baltikum, et job, der i år blev udvidet til Nordeuropa og i juli med titlen Vice President i Microsoft EMEA (Europa, Mellemøsten og Afrika).
En lynkarriere som bedst forklares med hans "kinesiske" forretningstalent. Som en kinesisk købmand føler han først, at han har indgået en god forretning, når modparten også går smilende fra handelen - og ikke mindst, når den gode forretning er starten på et livslangt forretningsforhold. Mobergs forretningstalent minder om en kinesisk lægepraksis, hvor man betaler lægen for at holde en rask, mens det er gratis at blive behandlet for sygdom. I øvrigt en forretningsstil, som minder om Microsofts nye licenspolitik, hvor man løbende betaler en brugsafgift, og med jævne mellemrum får leveret opdateret software.
Navision og James Bond
Rygterne vil vide, at det var Navision-ledelsen Jesper Balser og Preben Damgaard, som først løftede telefonrøret for at stikke en salgsfinger i jorden hos Microsoft i USA. Men Kirsten Giftekniv var i virkeligheden Jens Moberg, som allerede i sommeren 2000 indstillede sigtekornet for at finde en dansk IT-virksomhed, hvor der kunne placeres Microsoft-udvikling og kompetence. Det førte som bekendt til Microsofts umiddelbart overraskende køb af danske Navision den 7. maj i år.
Det var et agentjob, som lige passede Jens Moberg. Han knokler dagen lang, møder hver dag 8.30 og er sidste mand i det fælles kontorlandskab i Hellerup, hvor han sammen med sin sekretær passer Europa-jobbet via telefon og e-mail. Hans lederstil ligner bestemt ikke James Bonds, tværtimod.
Men Moberg er i virkeligheden en "Skabsagent", hans idol er James Bond, og han går med liv og sjæl op i Bond-serien. Han ikke bare leger James Bond med pistol og smoking. Han er den virtuelle James Bond "live" - for det meste undercover, men han er der. Spørg ham om, hvornår der er premiere på den nye James Bond-film. Han er mere sikker på datoen den 22. november, end på sin egen Vice President-reception den 15. august. Hans største ønske er, hvis de to datoer faldt sammen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere