Kaospiloten

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 21. juni 2002.


Med en fast tro på, at muligheder kan skabes i kaos og det umulige, er nyudnævnte europachef for den globale kommunikationsvirksomhed Sprint, Christian Møller, ikke bange for at springe fra tårnhøje lønninger, ud fra fly eller ind i brændende bygninger.

- Han gad ikke være vicevært i en andens forretning. Sådan siger tidligere Ebone-kollega Peter Sivebæk, om Sprints nyudnævnte Europa-direktør, 38-årige,Christian Møller.
Kommentaren knytter sig til Christian Møllers beslutning i om i starten af 2002 at forlade en topstilling og en tophyre som ansvarlig for den nordeuropæiske forretning hos netværksoperatøren Ebone, da selskabet blev overtaget af KPNQwest. Under de nye ejere blev Christian Møller tilbudt en stilling af samme navn, med samme løn, men med langt mindre ansvar.
- Jeg kunne have været blevet siddende, det var det sikre valg, og jeg ville uden tvivl have været Danmarks bedst betalte vicevært. Jeg kendte ikke til jobbet i Sprint og kunne ligeså godt have været endt i arbejdsløshedskøen, hvor over en halv million mennesker i denne branche er havnet efter krisen, siger Christian Møller.
Springet fra det sikre til det usikre er karakteristisk for manden, der gennem sin karriere har foretaget flere sats og styret efter en fast tro på, at muligheder kan skabes i det umulige. Christian Møllers beslutning om at forlade KPNQwest viste sig at være den rigtige. Selskabet gik konkurs 31. maj i år.
Palle Alene
Efter endt uddannelse på London School of Foreign Trade i 1985 startede Christian Møller for alvor karrieren, da han samme år blev ansat hos ØK som elev. Her stødte han samtidig på en ledelsesmæssig udfordring af dimensioner. Som 24-årig blev han sendt til Vietnam for ØK med beskeden om at starte en forretning op.
- Da jeg sad derude den første aften, tænkte jeg, at jeg var meget alene i verden og savnede den kæreste, jeg havde efterladt i Danmark en hel del, men jeg var ung, det var et valg og et eventyr, som jeg følte mig drevet til, siger han.
Det, der mødte Christian Møller, var et anderledes Vietnam end den relativt moderniserede stat, man ser i dag. Muren var endnu ikke faldet, og Vietnam havde været underlagt kommunistisk styre i 15 år.
- Ledelsesmæssigt var det en kæmpe udfordring, fordi kulturforskellene var så markante. Vi var meget isolerede, der var ingen radio, ingen tv, så informationerne var sparsomme. Samtidig blev jeg mødt af en barter-tradition, hvor man handler uden at udveksle penge.
De kulturelle forskelle var helt nede på det niveau, hvor ord betyder forskellige ting. For eksempel tidsbegrebet. I Danmark betyder ordet 'nu' med det samme, at man skal skynde sig, men i Vietnam betød det samme 'nu' i løbet af en uges tid. De kendte ikke prisen på tabt tid på samme måde som i Vesten, og her skulle jeg altså starte en profitbaseret virksomhed op, siger han.
Deja-vu
Efter Vietnam fortsatte Christian Møller karrieren i Østen endnu fem år med arbejde i Thailand, Hongkong og Kina. Han var vidne til den økonomiske eksplosion i de ny tiger-økonomier, og han ynder at sammenligne sin nuværende branche med sine oplevelser hos ØK i Østen - De eksploderende markeder i Asien med den eksploderende telesektor og shipping-branchen med teleindustrien.
- De ligner hinanden. Der er kun plads til to-tre store spillere hvert sted, og det er den udvikling, man ser i telebranchen nu og i lighed med shipping, hvor der skal fyldes varer i containerne, gælder det også om at få fyldt indhold, data, på de mange kilometer fibre, der ligger rundt om i verden.
Han tilskriver sine overlevelsesevner i et brutalt teleklima de erfaringer, han gjorde i Østen.
- Jeg tror, en af grundene til, at jeg klarer mig godt i denne branche, er, at det lidt er en deja-vu-oplevelse. Jeg lærte tidligt at arbejde i et miljø, hvor mange ting bevæger sig, og hvor man aldrig har alle informationerne. For mig gælder det om at bevare fokus. Hvad er det man vil, se ud i verden og så holde ved. Det er lidt som et puslespil, hvor man skal forstå, at man ikke kan forstå det hele, siger han.
Resultater gennem andre
Perioden 1996 til 1998 brugte Christian Møller i USA sammen med sin amerikanske kone. Det var en periode, hvor han tog en pause fra forretningsverdenen, tog hånd om familien og studerede amerikansk IT og internetsektor. Perioden endte samtidig med at få markant betydning for hans ledelsesstil. En beslutning om at blive frivillig brandmand og redningsdykker ændrede hans syn på hvordan, resultater bedst opnås.
- Jeg har altid været tiltrukket af action, har sprunget i faldskærm, og jeg bliver naturligt tiltrukket af den slags ting. Det, der trak mig mod brandvæsenet, var at lære at arbejde sammen i den holdform, som brandmænd gør. Man skal lære at lægge sit liv i andres hænder. Det er en utrolig inspirerende og stærk følelse, nærmest som et narkotikum. Oplevelsen er svær at forklare, men man tvinges til at lære nogle ting, som er nemme at glemme, når du sidder med magten. Som ung blev mine resultater skabt ved at løbe lidt hurtigere og lidt længere end alle de andre. Nu har jeg større forståelse for det at skabe resultater gennem andre, siger han.
At finde de 'rigtige' andre er en af de konkrete udfordringer, Christian Møller står over for i den nye chefstilling, størstedelen af Sprints samlede 70.000 medarbejdere befinder sig i USA til sammenligning tæller Sprints danske afdeling tre personer.
- Den største udfordring for Sprint i Europa lige nu er at finde de mennesker med passionen, dem der kan skabe ånd og kultur i organisationen mens den opbygges. Finder man de mennesker, og ligger retningen klar, så kommer resultaterne også.

Billedtekst:
I telebranchen er der mange, der lige nu fokuserer på, hvor meget fiber, der ligger i jorden. Hvor meget det er værd eller ikke værd, men det er kolde ting. Det, det gælder om, er at bevare et kundefokus.
Hvad er deres behov. Det lyder som en klichÈ, men det er det spørgsmål, du skal blive ved med at stille dig selv. Hvad er behovet, og hvordan kan vi løse det. Sværere er det ikke, siger
Christian Møller, der i sidste måned blev udnævnt til europachef for den globale kommunikationsvirksomhed Sprint.

Boks:
Ordassociationer
Ambitioner: Drømme.
Magt: Et smil.
Konkurrence: Noget der bringer det bedste frem.
Styrke: Evnen til at forstå og acceptere ens egne svagheder.
IT: Revolution og en masse muligheder, som vi endnu ikke har set.




IT-JOB

Politiets Efterretningstjeneste

Netværks- og/eller firewallspecialister til PET

Cognizant Technology Solutions Denmark ApS

Test Architect - Projects

SporingsGruppen ApS

Frontend-udvikler
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere