Slet ikke efterspurgt

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den IT-Branchen d. 10. juni 2002.


Billedtekst: En stor del af de ansvarlige for udskiftningen af pc-parken i virksomheder har kun lidt eller intet kendskab til kravene for datasletning, lyder kritikken fra en broker.

Udtjente computere sælges til brokere, der sjældent får spørgsmål om datasletning.

Prisen er mere i fokus end sikker sletning, når pc-parken skal udskiftes og kunderne forsøger at komme af med deres udtjente computere hos en broker.
Det mener Peter Hemicke, der som administrerende direktør for genbrugs-virksomheden Tier1asset daglig er i kontakt med såvel offentlige institutioner som private virksomheder.
- Jeg har ikke præcise tal, men i omkring 70 procent af alle de henvendelser, jeg får, bliver sikkerhedsaspektet ved at skille sig af med nogle computere ikke nævnt med en stavelse fra kundens side, siger Peter Hemicke.
Først når vi spørger
Han undrer sig over den tilsyneladende manglende opmærksomhed på sikkerhedsspørgsmålet, og ifølge ham har en meget stor del af de ansvarlige for bortskaffelsen hos kunderne intet begreb om sikkerhedsproblematikken.
- Det er først, når vi spørger kunden, hvilken form for datasletning de ønsker, det går op for dem, at det er noget, man bør tage sig af. Det eneste, størstedelen går op i, er at få en god pris for deres udstyr, så kommer sikkerhed og miljøhensyn i anden række, siger Peter Hemicke.
Hans virksomhed omsatte for 60 millioner kroner i seneste regnskabsår og havde et overskud før skat på 1,4 millioner kroner.
Peter Hemicke påpeger, at pengeinstitutter, forsikringsselskaber og andre virksomheder med meget personfølsomme oplysninger er dem, der er bedst klædt på, når det handler om viden om sikkerhed og datasletning, og han oplyser, at han som broker og genbruger altid sletter data, inden pc'en sælges videre til en forhandler.
- Ofte er det ikke noget, kunden forlanger, men noget, jeg vurderer, er nødvendigt, for at computere med data ikke skal ende ude i butikkerne, lyder det fra Peter Hemicke,
Distributør ejer halvdelen
Halvdelen af hans virksomhed er ejet af distributøren Bluecom, der tilbyder sine forhandlere at formidle kontakten til Tier1asset. På den måde kan Bluecom tilbyde sine kunder en fornuftig og datamæssig sikker udskiftning af pc-parken, mens Tier1asset kan få stor nok volumen til at købe den bedste datasletning til en favorabel pris.
- Vi har netop indgået aftale med den finske sletningsekspert Blanco, hvis værktøjer hører til blandt de bedste i verden. Og dermed bliver det muligt for os at slette al data på vores kunders udskiftede produkter, uden at det går ud over den pris, de får for deres maskiner, siger Peter Hemicke.
Han henviser til nogle konkurrerende virksomheder, der også tilbyder sletning af data, men hvis hovedbeskæftigelse er at genfinde tabte data.
- Det nytter ikke noget at tro, virksomheder eller forhandlere er villige til at betale flere hundrede kroner pr. pc for en datasletning. Og hvis man baserer sit koncept på sådanne priser, tror jeg ikke på succes, siger han med henvisning til blandt andre Ibas.
Manglende sletning
Ibas har foretaget en analyse af danske virksomheders brug af datasletning i forbindelse med afskaffelse af udtjente pc'er.
Den viser blandt andet, at en tredjedel af de offentlige og private virksomheder ikke sletter data ordentligt, inden gamle pc'er forlader firmaet.
Men undersøgelsen viser også, at en stor del af de adspurgte virksomheder sælger deres computere til brokere uden at kende til sikkerhedsrisikoen.
Ifølge direktøren for den danske afdeling af Ibas, Benjamin Garver, er det et stort marked for virksomheder, der fokuserer på datasikkerhed i forbindelse med afskaffelse af hardware.
- Der er stadig en alt for stor del af de danske virksomheder, der ikke ved, hvordan man skal forholde sig for at være på den sikre side. Man tror måske fejlagtigt, at det er godt nok at overskrive harddisken, eller også er man overforsigtig og smadrer harddisken med en hammer. Ingen af de to situationer er holdbare i en verden, hvor skrot hober sig op, og udskiftningen af hardware går hurtigere end nogensinde før, siger Benjamin Garver.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Send dine legacysystemer på pension og invitér standardløsninger indenfor

Legacysystemer er rygraden i mange organisationers it-infrastruktur, men før eller siden er det tid til at sige farvel og skifte til en eller flere standardløsninger. Vi udforsker scenarier og muligheder, der gør det muligt at rykke videre. Hvad er businesscasen? Hvilke krav stiller skiftet til din forretning og jeres processer? Hvordan

08. oktober 2024 | Læs mere


Dynamics 365 & Business Central - AI og branchemoduler

Udforsk, hvordan du kommer godt i gang med Business Central, får hjælp til at tilpasse platformen til dine behov og får mest ud af din ERP-løsning med begrænsede ressourcer.

23. oktober 2024 | Læs mere


Årets CISO 2024

Vær med når Computerworld, Dansk Erhverv og Rådet for Digital Sikkerhed tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu, og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

24. oktober 2024 | Læs mere