Uddannelse sat i system og på platform

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 24. maj 2002.


Med et Learning
Management System kan virksomheder
samle al uddannelse og kompetenceudvikling af de ansatte. Det er vejen frem, når der skal aflægges
videnregnskab.

Man køber en ramme med et hvidt lærred. Måske er konturerne til motivet lige ridset op, men ellers fylder man selv den blanke flade ud med de farver, man synes passer, lige nøjagtigt der, hvor billedet skal hænge. Et Learning Management System, LMS, er sådan en ramme, og systemerne er ved at blive en vigtig faktor, når virksomhederne skal investere i træning og uddannelse af deres medarbejdere.
Systemet købes med eller uden indhold, som rammen kan virksomhederne så selv fylde ud med de kurser og den uddannelse, de vurderer, er rigtig for deres ansatte. De får enten et e-learningsfirma til at lave kurser, eller også gør de det selv. For eksempel har Navision sit eget faste team, der udvikler al kursusindholdet selv. Kurserne lægges så ud til brugerne via Learning Management-
systemet, der er motoren i afviklingen og samtidig registrerer systemet de resultater, kursisterne, det vil sige medarbejderne, opnår.

Integration til HR-system - Et Learning Management
System er en platform, man udvikler kurser på og distribuerer dem i. Man kan tracke på kursusaktiviteter og tjekke hvor mange kursister, der gennemfører hvilke kurser, hvor længe de har været om det, og om de har gennemført dem korrekt. Tendensen går i retning af, at man kører LM-systemet sammen med HR-systemet. Det skaber overblik over virksomhedens kompetencer, siger Christian Ravn, direktør i Moch, der udvikler e-learning og dermed indhold til LM-systemer.
- I en virksomhed har de enkelte medarbejdere ofte forskellige forkundskaber, og dermed et naturligt varierende uddannelsesbehov. Derfor fragmenterer vi ofte e-learning-kurser til små moduler, der er specielt tilpasset uddannelsesområdet, og den individuelle planlægning og opfølgning sker herefter ved hjælp af LM-
systemet, forklarer han.

Limen mellem kurser
Begrebet LMS har eksisteret siden 1999. Der er 60-80 førende LM-systemer i markedet, og de udbyder vidt forskellige services. Nogle er stærke på dialog, online-service og har pædagogiske og grafisk lækre brugerflader. Andre har rene tekstmenuer. De amerikanske systemer er typisk gode til at tracke, mens de skandinaviske har større fokus på pædagogik og læringsproces, siger Christian Ravn:
- Vi har lavet en stor analyse for Danmarks Radio. De stod og skulle vælge et LM-system til at afvikle mellem 50-100 kurser om året. Analysen viser, at især de danske systemer er stærke på brugersiden og på det pædagogiske.
DR valgte i øvrigt LMS-platformen ABC Academy, der er udviklet af Danish Probe.
- LMS er det næste skridt fra e-learning. Har man et behov, der går ud over tre kurser, har man brug for et Learning Management System. Det er limen mellem kurserne og er samtidig adgangsbilletten til videnregnskabet, når man skal dokumentere virksomhedens kompetencer, siger Jesper Lohse, administrerende direktør i Danish Probe.

Al uddannelse online
Jesper Lohse deltager sammen med Mock og en række repræsentanter fra overvejende offentlige virksomheder i det råd under Dansk Standard, der arbejder for at udbrede fælles standarder for de mange forskellige LM-systemer.
- De fleste LMS'er er langt fremme med standardisering, men der er mange indholdsleverandører, der ikke bruger standardisering, fordi de i forvejen har lavet gode e-learningsløsninger. Det er selvfølgelig mest hensigtsmæssigt, at man kan bruge sit kursusindhold, uanset hvor man køber det og hvilken platform, man afvikler det på, siger Jesper Lohse.
Han er meget optimistisk, når det gælder udbredelsen og anvendelsen af LMS.
- Alle danske virksomheder vil have deres uddannelsesprogammer liggende tilgængeligt via nettet. Så kan medarbejderne gå ind og tage kurser løbende, når de har tid. Der er sket et skift i markedet inden for det sidste års tid, hvor virksomhederne er gået fra at tænke i et til to indholdsprodukter, til at tænke LMS som motor for al
e-learning, og fokusere på det samlede komptenceudbytte, og på at bygge et videnregnskab op. Man er simpelthen i gang med at flytte al viden over på nettet. Jeg forventer, at der kommer kritisk masse på LMS-området i løbet af i år, for der er så meget fart over feltet. Vi har også ventet på det længe, og derfor er mange e-learningsvirksomheder gået ned, fordi de troede, at det ville komme tidligere. Men nu kommer det altså, siger han.

Billedtekst: - Learning Management Systemet er motoren for virksomheden til at skabe al viden og indhold i
virksomheden, siger Jesper Lohse, administrerende direktør for
Danish Probe, der udvikler ABC Academy, et LMS, der bruges af blandt andet Canon verden over.

Boks:
Sagen er SCORM
SCORM, Sharable Content Object Reference Model, er efterhånden den mest udbredte standard inden for Learning Management Systemer. Hidtil var AICC-standarden, der er udviklet af den amerikanske luftfart, den mest udbredte norm. Standardiseringen betyder, at uanset hvor man køber sit kursusindhold, kan man altid genbruge det i et andet system.
Mere om SCORM på:
http://xml.coverpages.org/scorm.html

Læs mere om valg af LMS på
www.e-learninghub.com/Selecting_an_LMS.html
eller på disse websteder, der alle evaluerer LM-systemer:
www.ctt.bc.ca/landonline/reviews.html
www.elearningmag.com/
www.learningcircuits.org/
www.techlearn.com
www.onlinelearningmag.com




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere