At bygge notebooks i Danmark

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den IT-Branchen d. 6. maj 2002.


Man skal kende de asiatiske producenter, deres mærkevarekunder og priserne på delene her og nu for at overleve i et hårdt marked for bærbare, siger selvbygger og distributør SD Data.

Det er en kendt sag, at de bærbare pc'er på markedet i dag ligner hinanden både udenpå og indeni - og at så godt som ingen af de store pc-leverandører selv producerer deres bærbare.
De køber komponenterne ind og får dem samlet hos den samme kreds af taiwanske producenter.
Mindre kendt er det måske, at prisen på maskinen sjældent hænger sammen serviceniveau og kvalitet.
Prisen er snarere bestemt af navnet på maskinen, tidspunktet for købet af komponenterne, samlestedet og i hvor store mængder, der er handlet.
Det fortæller direktør Erik Petersen hos distributør-firmaet SD Data i Vejen, der er en af Danmarks fire samlere/byggere af bærbare pc'er.
Firmaet, der fremstiller cirka 750 notebooks om måneden, har ifølge egne beregninger, cirka 10 procent af det danske marked for bærbare pc'er.
Identiske modeller
Erik Petersen har beskæftiget sig med salg af bærbare computere i 15 år, og har et godt kendskab til aktørerne i markedet.
- Mange af de kendte pc-leverandører får nøjagtig samme komponenter hjem fra Taiwan, og der er endda også en del, som køber det samme kabinet. Der findes for eksempel en kopi af min Vega-model hos Fujitsu Siemens. Og Amitech er på markedet med en kopi af sin producent Mitacs P4 notebook, siger han.
På SD Datas hylder ses udelukkende bærbare, som firmaet selv har samlet, efter at have indkøbt ram, cpu'er, harddiske, drev, skærm og kabinet og så videre fra de store producenter. Firmaet producerer eller samler sine egne bærbare under navnet Vega, for producenten Asus, og til en række detailkunder, der selv vælger navnet.
- Det kan bedre betale sig for os at købe delene end hele maskiner og min fordel er desuden, at jeg kan yde en hurtig service. Jeg kan i modsætning til de kendte mærkevareleverandører yde service på to-tre dage, siger Erik Petersen.
Udnytter prissvingninger
Erik Petersen køber ikke selv ind i store volumener for at spare. Det kræver, at hans detailkæde-kunder som Fona, Computercity og TDC afgiver store ordrer på forhånd, og det vil de ikke.
- Jeg har ellers luret den tyske storforhandler Medion af. Firmaet indsamler kæmpe ordrer fra de store europæiske kæder, som Aldi og Lido, og køber efterfølgende stort ind af komponenter til lave priser, fortæller han.
For at holde sig ovenvande på en anden måde, er det ifølge Erik Petersen nødvendigt at kende sine producenter godt og følge med i prisudviklingen på de yderst prisfølsomme komponenter.
- Vi køber cpu'er fra Intel. Det er den dyreste del og koster godt halvdelen af mine samlede udgifter. Prisen på ram og harddiske er meget svingende, og det forsøger jeg at udnytte, når jeg bestiller til dagsprisen, siger Erik Petersen, der ind i mellem føler sig lidt som en aktiehandler.
- Jeg kan tjene ved at udnytte den tid, der går efter vores bestilling hos komponentleverandøren, til vi har dem færdigbygget på lager, oplyser han.
Ud over SD Data er der ifølge Erik Petersen kun Rosenmeier IT, Amitech og Zitech Computer, som samler/producerer bærbare i Danmark.

Billedtekst:
Compal, Asus, Mitac, Arima, Acer, Uniwell og Quantor er alle taiwanesiske producenter af komponenter og dele til bærbare computere. Deres navne er ukendte for den almindelige dansker, men særdeles kendte hos leverandørerne af bærbare.
Ifølge direktør Erik Petersen fra SD Data køber alle de kendte mærkevareleverandører ind hos dem. Det vil sige Toshiba, Dell, Compaq, Sony, Epson, HP, IBM, Dell og Fujitsu Siemens.

Boks:
Spørg forhandlerne
- Jeg griner nogle gange af statistikkerne fra IDC. For eksempel sagde de, at der sidste år blev solgt 150.000 notebooks i Danmark. Det er alt for højt sat. Det er snarere mere realistisk at sige 120.000, vi solgte cirke de 10.500, oplyser direktør Erik Petersen, SD Data. Han mener, at IDC's beregninger burde tage udgangspunkt i salgstallene fra forhandlerne og ikke i oplysninger fra producenterne.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere