Den århusianske håndværker og historiefortæller

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 3. maj 2002.


Med mantraet: Softwareudvikling er et håndværk har administrerende
direktør Michael Holm gennem de sidste 17 år opbygget en af IT-Danmarks internationale succeshistorier, softwarevirksomheden Systematic.

- Når jeg ser bøger med titler som The art of making software, bliver jeg dårlig. Software har ikke noget med kunst at gøre. Det er et håndværk. Sådan siger den administrerende direktør for århusianske Systematic Software Engineering A/S. Siden Michael Holm stiftede virksomheden i 1985, er Systematic vokset til 270 ansatte og har kunder inden for forsvars- og sundhedssektoren i 28 lande.
Provokeret til IT
Hans egen "håndværkeruddannelse" startede tilbage i slutningen af 70'erne. En studievejleder på det studenterkursus, han tog, fortalte Michael Holm, at det der med edb, det var vist ikke noget for ham. I ren trods skyndte den unge Holm sig efterfølgende ud og tog en etårig uddannelse som edb-assistent.
- Jeg ville egentlig have været dyrlæge og havde arbejdet meget med dyr, men det med edb viste sig jo at være meget sjovt, siger han.
Uddannelsen ledte til et job i Valby hos Datacentralen og derfra fire år til Frankrig som programmør på udvikling af et farvandsovervågnings-
system til det danske søværn. Årene i Frankrig fremhæver han sammen med årene på studenterkurset som nogle af de år, der har haft størst betydning for hans personlige udvikling.
- Jeg tog en studentereksamen på to år, og det lærte mig at fokusere og at skille arbejde og fest ad. Vi kan sagtens drikke bajere her i huset, men når vækkeuret viser otte næste morgen, så står du op og arbejder. Hvor studenterkurserne lærte mig at fokusere, så udvidede årene i Frankrig min horisont. Det at leve og opleve andre forhold har givet mig en åbenhed og måske en villighed til at lære fra andre kulturer, som jeg nødigt ville undvære, siger han.
A' prøver Sgu!
Fra Frankrig gik turen videre til Århus til et datalogistudium og en tjans som opstartshjælper i Søværnet på det overvågningssystem, som han havde været med til at skabe.
- Mens jeg arbejdede som studentermedhjælper i Søværnet, gik det op for mig, at en af måderne, man kunne hæve sin timeløn, var ved at starte eget firma, og så give den som konsulent. Så jeg tog chancen og startede en A'-prøver-Sgu-virksomhed, bedre kendt som ApS, siger han med et grin.
Virksomheden blev skabt i samarbejde med Allan Schytt, som på daværende tidspunkt arbejdede for søværnet i København og i 1985 kom Systematic, ifølge Michael Holm, til verden over en solid flok guldbajere. Da Allan Schytt 10 år senere valgte at trække sig og vende tilbage til København, stod Michael Holm i spidsen for en virksomhed, der var vokset til over 100 ansatte, havde en omfattende international kundebase, og som var i gang med at etablere sig i USA.
Fri mig fra dotcom
At udvikle software i 90'erne og at brede sig ud på verdensmarkedet, var for mange synonymt med hurtige penge a la dotcom, men Michael Holms ambitioner for virksomheden har fra starten været solidt plantet i den jyske muld. Virksomheden er selvfinansierende og har ingen bankgæld.
- Ambitionerne for virksomheden var i starten, at jeg skulle have en bedre timeløn end hos søværnet, senere kom ting som en god og sjov arbejdsplads med godt miljø ind i billedet, men ret hurtigt kom det også til at handle om at skabe en bundsolid virksomhed. Systematic går ikke efter guldgruben i store risikofyldte projekter. Dotcom-bølgen passerede os, uden vi rigtig nåede at opdage den. For mig handler ambitioner mere om god jysk handelsmandsfornuft end noget andet, siger han.
Og seriøsitet og fornuft i softwarebranchen er noget, som Michael Holm efterlyser.
- Softwarebranchen skal ikke have for mange dotcom-æraer. Det er et håndværk, ikke en masse blålys og elevatorsnak, og det er virkelig et vigtigt budskab for mig at få ud. At udvikle software er som at bygge et hus, det ville man heller ikke gøre uden præcise tegninger og en fornuftig plan. Personligt synes jeg, at softwarebranchen stadig er lidt teenage-agtig, og det er ikke kun leverandørernes skyld. Kunderne skal lære at stille større krav både udadtil og indadtil. Der er for mange, der ikke er klar over, hvad et godt stykke arbejde koster, og hvad det kræver internt i organisationen. Leverandørerne hopper med på vognen, presser priserne og kaster sig ud i projekter, som de ikke kan overskue. Det betyder halvhjertede løsninger, som igen betyder, at kundens forventninger ikke bliver indfriet, og det hele giver branchen et skær af useriøsitet, siger han.
Historiefortælleren
I hans egen organisation har han i takt med, at den er vokset, overladt dele af den daglige drift til andre.
- Inden for de sidste 15 måneder har vi ansat 118 mennesker. At lede en virksomhed, der vokser i sådan et tempo, kan sammenlignes lidt med trappeløb som en holdsport. Nøglen er, at alt og alle kommer med. Det betyder, at man ind i mellem må stoppe op på et plateau, trække vejret og sikre sig, at værdierne, menneskene og virksomhedens kultur stadig er samlet, og det er min opgave at være den, der stopper op, når det er det, der skal til, samt den der sætter gruppen i gang igen, når den er parat, siger han.
Derfor bruger Michael Holm det meste af sin arbejdstid i en funktion, som han selv kalder for virksomhedens historiefortæller.
-Det er min opgave at fortælle, hvor vi skal hen som virksomhed. At stille mig op på ølkassen og udbrede historien om Systematic, sikre at vi har de rigtige folk og rigtige kontakter udadtil. Det handler om at sætte billeder i hovedet på folk, så vi bevarer en kultur, der fremmer udvikling, og skaber en tryghed for medarbejderne, idet de altid er klar over, hvor det er, vi er på vej hen, siger han.

Billedtekst:
- Software har ikke noget med kunst at gøre. Det er et håndværk, siger administrerende direktør århusianske Systematic Software, Michael Holm.
Foto: Jens Hasse/Chili

Boks:
Fem ord-associationer fra Michael Holm
Tid: - Plads!
Leder: - Forpligtigelser.
IT: - Muligheder og blålys. Det vil sige kæmpe muligheder for at gøre store ting, men også en masse smart snak uden indhold.
Mennesker: - Udvikling.
Danmark: - For små sko over for flygtninge og indvandrere, og det kan vi simpelthen ikke være bekendt.

Boks:
Systematic kort fortalt
Systematic blev stiftet i 1985 og har på nuværende tidspunkt 270 ansatte. Virksomheden leverer softwareløsninger til forsvars- og sundhedssektoren i 28 lande. Blandt kunderne finder man blandt andet NATO, det danske søværn og Århus Amt, hvor Systematic står i spidsen for et projekt omkring elektroniske patientjournaler. Omsætningen ligger på 133 millioner med et overskud på 16 millioner. Hovedkvarteret befinder sig i Århus, men virksomheden har kontorer i København, Odense, London og Washington.
Michael Holm ejer 60 procent af aktierne i Systematic. Virksomhedens vicedirektør Alex Holm Jensen ejer 15 procent, og Erik Bank Lauritsen, manden bag Cocio chokolademælk, sidder på de resterende 25 procent.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere