IT-giganter bliver mobilproducenter

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 22. februar 2002.


HP lancerede en Jornada med indbygget mobiltelefon-funktion, der bygger på Microsofts nye PDA-telefon-platform, der supplerer softwaregigantens Windows-baserede platform til intelligente telefoner.

Cannes: Nu er tiden kommet, hvor IT-giganternes mobile visioner skal afprøves i virkeligheden. Selskaber som Hewlett-Packard og Microsoft har i flere år proklameret, at fremtiden bliver trådløs. På den store mobilmesse 3GSM World Congress er de endelig klar til at lancere mobilenheder, der skal leve op til televerdenens krav om konstant oppetid.
Hewlett-Packard (HP) har i et stykke tid været på vej til at udsende deres Jornada-lommepc i en version, der har indbygget mobiltelefon. Undervejs har HP lanceret GSM-moduler, der kan sættes på lommecomputeren. Men efter at konkurrenten Handspring i slutningen af sidste år lancerede en PDA med mobilfunktion, har det stået klart, at HP måtte følge med deres bud.
Den nye PDA-mobiltelefon har fået betegnelsen Jornada 928. I øvrigt kalder HP den ikke en PDA, men WDA som står for wireless digital asistant. Den er den første lomme-pc, der bygger på Microsofts såkaldte Pocket PC 2002 Phone Edition softwareplatform.
For at kunne kalde sig en Pocket PC 2002 Phone Edition skal enheden blandt andet have en berøringsfølsom skærm i forholdsvis høj opløsning og kunne overføre pakkekoblet data via GPRS-teknologien.
Målgruppen for de nye PDA-mobiler er folk, der er ved at være trætte af at have flere enheder i lommerne.
- Udfordringen har været, at tilføre mobilfunktionerne uden at gøre den nye enhed større end de eksisterende Jornadaer, siger direktør Kok-Khoon Lim fra HP's Personal Computer Division.
Jornada 928 WDA måler 137 x 78 x 17 mm og vejer 194 gram. Den har 64 Mbyte ram og 32 Mbyte ROM. Der vil blive tilbudt en række tilkoblingsmoduler, der kan give Bluetooth- eller trådløs LAN-forbindelse og det vil også blive muligt at sætte et ekstra batteri på. Bliver den nye enhed udelukkende benyttet som telefon, vil batteriets levetid være som for andre mobiltelefoner, mens en trådløs lokalnet-forbindelse vil bruge batteriet op på tre til fire timer.
Selv om PDA-mobilen i første række er henvendt til erhvervsbrugere, har den også MP3-musikafspiller, stereohovedsæt og spil. HP forventer at kunne sende den ud på markedet i Europa til sommer.
Windows-telefoner
Hvor Microsofts Pocket PC 2002 Phone Edition-platform giver lomme-pc'er mobilfunktionalitet, har selskabet en tilsvarende platform, der giver intelligente mobiltelefoner en række PDA-funktioner.
Denne platform hed tidligere Stinger, men har nu fået den mere prangende, men mindre mundrette betegnelse Windows-Powered Smartphone 2002 Device.
Smartphone-platformen er udviklet af Microsoft i samarbejde med Texas Instrument (TI) og består grundlæggende af et sæt ret detaljerede forskrifter for, hvordan en Windows-mobiltelefon skal se ud. Beskrivelsen foreskriver blandt andet, at der benyttes en særligt udviklet chipteknologi fra TI, der gør det muligt at afvikle en række Windows-applikationer fra telefonen - herunder adgang til e-post i Exchange. Hensigten med Smartphone-platformen er, at leverandører - for eksempel i Østen - skal kunne udvikle disse mobiltelefoner, som i høj grad forventes lanceret under de store internationale operatørers egne varemærker.
Det afgørende, når disse telefoner begynder at komme på markedet til sommer, bliver om de forholdsvis store modeller, der endnu er nødvendige for at kunne køre Windows-applikation, vil appellere til moderne mobilbrugeree.
Den taiwanske producent Compal Electronics har som de første erhvervet licens til at producere disse telefoner. Smartphone-platformen skulle ifølge de oprindelige Stinger-planer allerede have haft telefoner på markedet sidste sommer. Den generelle forsinkelse af GPRS-teknologien får i dag skylden for forsinkelsen.
Linux spøger
Microsofts gamle nemesis rører dog også på sig på dette område: På mobilmessen markedsfører softwareudviklingsfirmaet 3G LAB en Linux-baseret platform til intelligente mobiltelefoner. Selskabet har angiveligt platformen færdigt og forhandler med en række telefonproducenter.
- Udfordringen ved at udvikle en Linux-baseret platform ligger i at føre en internetteknologi ned i telefoner. Her er ikke ret meget plads. Typisk 200 Kbyte ROM, 20 Kbyte statisk ram og 100 Kbyte dynamisk ram, siger forretningsudviklingsdirektør Mike Gannon fra 3G LAB.
Det står dog klart, at Linux-telefoner ligger mere end et år ude i fremtiden.

Billedtekst:
HP's Jornada 928 WDA måler 137 x 78 x 17 mm og vejer 194 gram. Den har 64 Mbyte ram
og 32 Mbyte ROM.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere