Kamp om identifikation på nettet

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 8. januar 2002.


Gruppen Liberty Alliance, der arbejder på en åben standard for brugeridentifikation på nettet, tiltrækker stadig større opmærksomhed. Microsoft svarer igen med en udvidet udgave af sit Passport-system.

2002 tegner til at blive året, hvor kampen om, hvilke systemer der skal bruges til brugeridentifikation på nettet, skal udkæmpes.
Gruppen Liberty Alliance, som blandt andet Sun Microsystems er stifter af, arbejder på en åben standard for brugeridentifikation. På den anden side af stregen står Microsoft med sit Passport-system, som allerede har 165 millioner registrerede brugere, og en udvidet udgave på vej.
Peter Hjelmsø er chef for forretningsudvikling hos Sun Microsystems i Danmark. Ifølge ham har Liberty Alliance vokseværk med AOL Time Warner, American Express og General Motors som de senest ankomne til gruppen. Den store interesse skyldes ifølge ham, at virksomhederne ønsker kontrol over deres egne brugeres identitetsoplysninger.
- Den primære forskel på Liberty-systemet og Microsofts Passport er, at Liberty er en åben standard. For virksomhederne betyder det en forretningsmodel, hvor man kan beholde egne brugeres identitetsoplysninger internt. Det er et spørgsmål om risikominimering i forhold til at have kunders identitetsoplysninger liggende hos en virksomhed, som det er tilfældet med Passport-systemet, siger Peter Hjelmsø.
Der er endnu ikke kommet meldinger om konkrete tiltag fra Liberty-gruppen, men ifølge Peter Hjelmsø forventes de første produkter, der er baseret på den nye standard, at være tilgængelige i løbet af året.
Microsofts modtræk
Hos Microsoft er man imidlertid blevet klar over virksomhedernes modstand mod, at softwaregiganten skal ligge inde med identiteten på deres kunder og er derfor i gang med at udvikle Passport Federation som svar på problemet.
Ifølge Martin Lundsgaard, der er teknisk chef hos Microsoft Danmark, er det en udvidet model af Passport-systemet, hvor virksomhederne beholder og kontrollerer brugeroplysningerne.
Passport Federation forventes lanceret i slutningen af 2002.
Microsoft i frihedsalliance?
Gennem de seneste måneder har der været rygter om, at Microsoft ville gå med som fuldgyldigt medlem af Liberty Allience. Det afviser Martin Lundsgaard, men bekræfter, at virksomheden ligger i forhandlinger med gruppen.
- Det er naivt at tro, at Èn service skal dække hele nettet. Jeg tror, vi kommer til at gå fra den nuværende situation med et væld af forskellige systemer ned til en otte-ti stykker, men da det er vigtigt, at de systemer kan tale sammen, ligger Microsoft i løbende dialog med Liberty-gruppen, siger han.

Billedtekst: - Den primære forskel på Liberty-
systemet og Microsofts Passport er,
at Liberty er en åben standard.
For virksomhederne betyder det en
forretningsmodel, hvor man kan
beholde egne brugeres identitetsoplysninger internt, siger Sun
Microsystems chef for forretningsudvikling, Peter Hjelmsø.
Foto: Lars Kenner




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere