Pen med problemer

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 21. december 2001.


Med den trådløse pen, Zeptor, har danske Kanitech gjort et hæderligt forsøg på at skabe et produkt, der kan erstatte musen. Design og ergonomi er i top, men det kniber alvorligt med funktionaliteten.

Testen af den danskudviklede muse-pen, Zeptor, får en flyvende start. Installationen af den trådløse pen er nemmere end at klø sig bag øret. Når installations-cd'en er sat i drevet og pennen docking-station i USB porten, går der omkring to-tre minutter før, pennen er klar til brug.
Pennen ligger med sine afrundede flader også godt i hånden, og den medfølgende pen-måtte er udstyret med et hul til tommelfingeren, så den nemt kan ligge i håndfladen.
Brugeren kan således bevæge sig frit rundt i lokalet i en afstand af 2,5 meter fra docking-stationen, der er pennens minimum rækkevide, mens pennen bruges. Det lægger op til en masse varierende arbejdsstillinger og dermed en aflastning for dem, der sidder mange timer bag skærmen.
Designet er med farverne sort og gyldent stål, holdt i et futuristisk tema, der vil gøre sig godt på et- hvert skrivebord. Kort sagt fungerer alt omkring pennen til UG. Zeptoren selv er en anden historien.
Bemærkelsesværdig
selvstændighed
Det første minus inkasserer Kanitech på grund af en mekanisk fejl i den testede pen.
Pennen, der er baseret på en kombination af optisk teknologi og trykfølsomhed, har på enkelte eksemplarer en fejl på de sensorer, der skal opfange trykket.
Fejlen gør, at cursoren med jævne mellemrum farer henover skærmen på trods af, at selve pennen bliver holdt helt stille. Det gør det umuligt at ramme nogle ikoner og gør Zeptoren midlertidigt ubrugelig.
Ifølge folkene hos Kanitech optræder fejlen på et begrænset antal af Zeptorerne, og forbrugere, der opdager fejlen, får pennen byttet. Men fejlen burde være rettet, før pennen sendes på markedet.
Musen der faldt ned
På installations-cd'en er der inkluderet et undervisningsprogram, der dels hjælper brugeren med at indstille musens funktioner, dels indeholder en række øvelser, der skal vænne brugeren til Zeptoren frem for en traditionel mus.
Det er tydeligt, at der er lagt tid og kræfter bag programmet, som med et tegneserieagtigt rumunivers og en lille mus som guide er meget brugervenligt.
Men øvelserne er også med til at illustrere det mest graverende problem med Zeptoren, nemlig, at den ganske enkelt ikke er et særligt præcist arbejdsværktøj.
Det kom tydeligst frem under øvelse syv, hvor man som bruger ved hjælp af pennen skal trække en lille mus rundt på en figur, uden at den falder ud over kanten.
Under testen blev den lille mus ved med at lide en smertefuld død, selvom hele tre forskellige testere gjorde adskillige forsøg på at føre den trygt hjem. Med en traditionel computermus kom tegneseriehelten hjem i første forsøg.
Tidskrævende
indlæring
Sensiva er navnet på det andet program, der følger med pennen. Det er et tegngenkendelses-
program, hvor brugeren kan tegne bestemte mønstre, som udløser en handling i en række forskellige applikationer.
Tegner man for eksempel et Y i sin browser, åbner Yahoo.com automatisk. Som sådan fungerer programmet godt, men pennen gør det så godt som umuligt at tegne figurerne præcist nok til, at Sensiva genkender dem.
At skifte arbejdsværktøj kræver en vis indlæringstid, men selv efter halvanden dags test og uden at regne den mekaniske fejl med, levede Zeptoren langt fra op til den standard, man må forvente fra et arbejdsredskab, som man skal bruge i dagligdagen.
Samtidig har pennen også prisen imod sig. 749 kroner er dyrt, når man kan få en top-
ergonomisk trådløs mus for omkring 550 kroner.

Boks:
+
God ergonomi
Lækkert design
Nem installation
Brugervenlig introduktion

-
Upræcis styring
Fejl på visse eksemplarer
Tidskrævende indlæring
Pris




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere