Samfundets nye ord

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 14. december 2001.


Billedtekst: IT-branchen har altid elsket trebogstavs-forkortelser, og hvert år er der noget nyt, som bliver udråbt til branchens frelse.
Men det viser sig ofte, at den nye "ting"
i virkeligheden er en gammel
nyhed på nye flasker.
Tegning: Lene Sekjær

Hvert år kommer IT-branchen med nye buzzwords og dynamiske
PowerPoint-præsentationer, der skal forklare, hvorfor lige denne nye ting er bedre end skiveskåret brød og mere indbringende end salg af narkotika. Computerworld kommer her med en oversættelse af de moderne ord.

Alle kender betegnelser B2B, B2C, P2P, ASP, konvergens, streaming media, portaler med flere.
De mest uheldige har siddet og set PowerPointslide efter PowerPointslide med en entusiastisk præsentatør i sjette gear foran storskærmen. Bag mange af betegnelserne er der dog en simpel forklaring, og nogle gange en 30 år gammel baggrund, hvad der måske fjerner det eksotiske.
Computerworlds afdeling for afmystificering, hvis yndlingsbog er Kejserens nye klæder, kigger på buzzwords og giver et bud på startdatoen for ideen:
Portaler (omkring 1996)
Man tager et web-sted og hælder alle mulige ydelser på, som børskurser, e-post med mere. Bruges det internt, er det for at holde medarbejderne fra at surfe på websteder med porno.
Har erstattet intranet som buzzword og koncept, da ingen anede, hvem der skulle opdatere et intranet i en organisation. Det samme gælder for portalen, men så langt er vi ikke kommet endnu.

Peer to peer (P2P)omkring 1970)
Siden vi jo alle alligevel er forbundet til internet, kan vi vel også være servere og distribuere filer og/eller computerkraft. Og det var helt sikkert blevet en succes, hvis IBM var kommet på ideen igen.
Nu var det horder af musikfans, der var træt af pladeselskabernes distributionsform og pakning af 11 elendige numre og et enkelt godt på en cd.
Derfor får ordet Napster hele mediebranchen til at gøre korsets tegn, og den eneste legale succes for P2P er den SETI-screensaver, der leder efter liv i universet.

ASP (omkring 1965)
Application Service Provider - tja, midt i tresserne hed det servicebureau, hvor mange virksomheder fik kørt opgaver centralt på en dyr mainframe, men da hardware blev billigere døde ideen. Nu er den dukket op igen, hvor hardware er endnu billigere, og gået død, da ingen har lyst til at slippe data ud af huset, og ingen kan finde ud af at lave kontrakter på service-
kvalitet.

B2B (cirka 2000)
Genial idÈ - Hvis man kunne få en computer til at undre sig over en bestilling på 65.534 tonerpatroner, der er opstået på grund af en mislykket fejlretning. Og lige det er enhver indkøbschefs mareridt.
Så ideen er mest til folk, der taler sammen, der alligevel har systemer, som kan snakke sammen

Streaming video (2001)
En internet-substitut for at sende VHS-kassetter med posten.
På internet er portoen billigere.
Den sikreste måde at bruge penge på for marketingchefer og uddannelsesfolk.
Der er nemlig sultne reklamefolk på banen, der heller ikke ved noget om videoproduktion, og ikke aner hvordan kunderne skal tjene penge på det.
Men det lugter da lidt af Hollywood og lyder smart.

XML (omkring 1965)
Da det hedengange COBOL-programmeringssprog blev designet, opfandt man begrebet en post (Record), der var en beskrivelse af form og indhold på en postering. XML er den moderne version af det.
Synd at COBOL er død, der kunne spares mange programmeringstimer i Java og C ved at bruge et sprog, der kender til mere avancerede datastrukturer end Long Integer.
ERP (omkring 1965)
IT-sprog for økonomisystem. I realiteten meget store udgaver af klassikeren PC-Plus.

CRM (omkring år 3.000 før Kristus)
Undskyldning for ikke at have et personligt forhold til kunderne sat i system. Kendt koncept siden den første ged blev byttet væk.

E-learning (cirka 1990)
Selvstudier via computer, hvorved man kan sikre eleven konstant dårlig samvittighed over ikke at have nået pensum og/eller kunne finde ud af undervisningsprogrammet.
Control Data og Digital havde tidligt fat i ideen for at konstatere, at selvstudierne skulle suppleres med rådgivning, og at kurserne skulle skræddersyes. Så kig efter klasseværelserne hos e-learning-leverandørerne. Der kommer sikkert et nyt koncept kaldet en e-lærer.

Digitalt tv (cirka 2000)
I USA er det en måde at komme af med en forældet tv-standard. I den danske version er det støtte til dekoderfabrikanterne. Giver forbrugerne nye muligheder for at smide fjernbetjeninger væk.
E-handel (omkring 1880)
Postordre uden papir, kendt fra Daells Varehus. Undskyldning for at udvikle ordresystemer med uegnet programmeringsværktøj.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere