Nobelpristagere priser nettet

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 30. november 2001.


Billedtekst: Den første Nobelpris i fysik blev uddelt til Roentgen i 1901. Endnu har ingen modtaget internet-relaterede Nobelpriser, men nettet kan få stor betydning i fremtidens forskning mener et flertal af Nobelpristagere, som er blevet spurgt om deres holdninger til nettet.

UNDERSØGELSE. Internet er en kilde til større innovation og livskvalitet i verden, mener en lang række af Nobelpristagere. Flere ærgrer sig over, at internet ikke var til rådighed, da de selv udførte deres prisbelønnede arbejde.

Computere og internet er vigtigere opfindelser end både luftfart, telefoner og tv mener et flertal af Nobelpristagerne. Forbedringer på skoleområdet, innovationsområdet og den globale levestandard er kun nogle af de ting, som de peger på som positive konsekvenser af udbredelsen af internet.
Det viser en undersøgelse, iværksat af Cisco Systems og udført af Princeton-universitetet, hvor 71 Nobelpristagere inden for alle seks Nobelpris-kategorier blev spurgt om deres holdninger til internet og dets indvirken på verden over de næste 20 år.
På undervisningsområdet, som nævnes af 92 procent af deltagerne som en af de største globale udfordringer, forventer hele 87 procent, at internet vil have en positiv og vigtig rolle, ikke mindst når det gælder om at tilbyde undervisningsmuligheder til nye befolkningsgrupper, uanset økonomisk og geografisk baggrund. Det kan ske via fjernundervisning, som vil være almindeligt omkring 2020, forventer de fleste af besvarerne.
- Det vil give folk adgang til synspunkter, som ikke er blevet dem påduttet af deres regeringer. Og det vil igen hjælpe undervisningen i lande, hvor undervisningssituationen er dårlig, lød en af besvarelserne fra en Nobelpristager.
Lærdom og lobbyisme
Cisco satte undersøgelsen i gang i anledning af 100-års jubilæet for indstiftelsen af Nobelprisen, og tanken var at få en gruppe af de mest respekterede mennesker i verden til at forholde sig til nettet, fortæller marketingchef i Cisco Danmark, Dorthe Dahlin Irvold.
- Cisco og IT-branchen er jo rørende enige om, at internet er det helt rigtige, men vi ville finde en lidt anden gruppe. Og der er Nobelpristagerne jo nogle af de mest anerkendte mennesker, der findes. Så håbede vi bare på et positivt svar, og det fik vi jo også, siger hun.
Netop uddannelsesområdet, som Nobelpristagerne peger på som et af de områder, hvor nettet kan få størst indflydelse, danner rammen om et af Ciscos egne verdensomspændende initiativer, nemlig Cisco Networking Academy. Det er en grundlæggende netværksuddannelse, som udbydes i samarbejde med uddannelsesinstitutioner over hele verden - mange steder som e-læring.
- Det giver os ikke en direkte forretningsfordel, men forhåbentlig vil vi se resultater over nogle år, siger Dorthe Dahlin, som påpeger, at Cisco samtidig med, at man uddanner netværks-specialister via Networking Academy, driver lobby-virksomhed i en lang række lande for at få udbredt den IT-mæssige infrastruktur, som er nødvendig for at virkeliggøre visionerne om bedre indlæring ved hjælp af internet.
Ingen roser uden torne
Nobelpristagerne har for størstedelens vedkommende også selv draget fordel af nettet, og det er interessant i og med, at gennemsnitsalderen for de deltagende i undersøgelsen er 72 år. Hele 89 procent bruger tit eller jævnligt nettet og e-mail.
Men samtidig er der også enighed om, at der er en bagside af medaljen: 65 procent af besvarerne frygter, at nettet gør det lettere at indhente personlige oplysninger om folk, og lidt over halvdelen ser med bekymring på en udvikling, hvor folk vil se mindre til hinanden i takt med, at kommunikationen overgår til digitale netværk.

Boks: fakta
Det mener
Nobelpristagerne
om internet:

¥Ê83 procent mener, at nettet forbedrer produktiviteten på verdensplan.
¥Ê73 procent mener, at nettet vil skubbe til demokratiseringsprocesser i verden.
¥Ê72 procent mener, at nettet giver større økonomiske muligheder i u-landene.
¥Ê67 procent mener, at verden bliver fredeligere, når folk kommunikerer online.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere