Stærkt hollandsk kort i HP/Compaq-fusionen

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 23. november 2001.


Billedtekst: Hollænderen Chris Jansen, 41 år taler syv sprog og har altid været vild med at danse latinamerikansk og ballroom, spille hockey, løbe på ski og hurtigløbsskøjter, sejle og spille tennis - alt sammen på konkurrenceniveau. Han nyder stadig alle
sine sportsinteresser, men i dag er der kun tid til konkurrencer i tennis og hockey, mens han pendler mellem familien i Holland og jobbet som administrerende direktør for HP Danmark.
Foto: Torben Klint

Den 41-årige hollænder Chris Jansen er et stærkt kort i kabalen om, hvem der skal være den nye
administrerende direktør i Danmark, når Hewlett-Packard og Compaq
fusionerer næste år.

Et "nyt" selskab med omkring seks milliarder kroner i omsætning, som vil blive Danmarks næststørste IT-virksomhed efter IBM, bliver resultatet næste år, når fusionen mellem Hewlett-Packard (HP) og Compaq bliver en realitet.
Det har hidtil ligget i luften, at den nye HP/Compaq-chef automatisk ville blive Walther Thygesen, Compaqs administrerende direktør i Danmark. Walther Thygesen er ikke blot chef for det største af de to fusionerede selskaber. Han har også en lang erfaring i IT-branchen og ud over at være administrerende dansk Compaq-direktør har han også ansvaret for Compaq i de nordiske lande og sidder i bestyrelsen for Compaq EMEA (Europa, Mellemøsten og Afrika).
Ingen havde regnet med den danske HP-direktør som kandidat til at stå i spidsen for det fusionerede HP/Compaq. Den hidtidige administrerende HP-direktør Jørgen Bardenfleth havde nemlig sagt sit job op for at blive administrerende direktør for Intel-selskabet Giga. Det var inden, HP-koncernen den 3. september offentliggjorde købet af Compaq. Derfor stod HP-direktørstolen i princippet tom i Danmark, og Walther Thygesen var en soleklar chef for HP/Compaq sammenlægningen, som efter planen skal være på plads i de enkelte lande i 1. halvår 2002.
Klar til jobbet
Da Chris Jansen trådte til i jobbet som administrerende HP-direktør den 1. oktober efter Jørgen Bardenfleth blev det i medierne omtalt som "udnævnelsen af HP's midlertidige direktør". Men sådan ser Chris Jansen ikke selv sit nye job.
Han føler sig personligt stærkt motiveret og kvalificeret til at blive administrerende direktør for HP/Compaq, når den beslutning træffes i februar-maj 2002.
Det "midlertidige" for Chris Jansen ligger kun i, at han måtte hoppe så hurtigt ind fra HP Holland til jobbet som Country Manager i Danmark, at hans familie stadig sidder derhjemme. Derfor pendler han hjem til sin kone og to børn på seks og ni år i Holland tre dage om ugen.
Hvordan det skal gå i fremtiden, taler de nu meget om hjemme i familien. Måske flytter familien til Danmark, måske fortsætter pendlingen. Det bliver en familieafgørelse, og Chris Jansen og hans kone har stor erfaring med at få jobbet og familien til at følges ad.
Det begyndte med job hos NCR og bopæl i to år med fruen i USA. Tilbage til Holland for NCR og HP, ny adresse i tre år med familien og job for HP i Norge, og i dag er det kun to år siden familien kom hjem og slog sig ned i Holland.
Hurtiggående forretningsmand
Chris Jansen er en af HP's yngre, hurtigtgående forretningskometer. Personligt bygget op fra grunden i studietiden som resultatorienteret forretningsmand. Socialt leveringsdygtig i lederroller og konkurrencesportsmand i tennis, ski, hockey, hurtigløbsskøjter og dans. I dag er han stadig aktiv i tennis og hockey på konkurrenceniveau.
Chris Jansen blev født i Amsterdam i 1960 i et middelklassehjem, hvor faderen reviderede virksomhedsregnskaber i i det hollandske finansministerium på jagt efter skattesnydere. Moderen arbejdede på kontor. Med en broder og en søster i familien var Chris den første der fik en akademisk titel.
Fire år på Nyenrode-universitet i Breukelen, Holland gav ham en universitetstitel i business administration. Nyenrode er Hollands svar på Harvard, og universitet med 600 studerende har kun plads til eliten.
Men Chris Jansen fik ikke blot en høj eksamen. Han opnåede også den mest prestigefyldte placering blandt samtlige studerende, da han blev valgt som bestyrelsesformand for det såkaldte studentersenat. Det er en post svarende til ministerpræsident/statsminister i et land eller administrerende direktør i en virksomhed. Et job som man kæmper sig op til i de første tre års studietid, mens man samtidig passer selve studiet med karakterer på topniveau.
Tilfældigt ind i IT
Det er som en valgkamp, politisk, socialt og erhvervsmæssigt over tre år med job som direktør for virksomheder og arrangementer undervejs. En kamp, som nemt æder tre-fire dage hver uge fra selve studierne. Direktør og formand for erhvervsvirksomheder samt tennis- og danseklubber og en jazzfestival med 2.000 deltagere - alt sammen med store og synlige resultater, det vil sige med solide økonomiske overskud erobret via politisk indflydelse og sponsorater.
Rollen socialt og menneskeligt med at kunne optræde og repræsentere sine job og politiske positioner i Nyenrode-samfundet fyldte mindst lige så meget som det rent erhvervsmæssige.
Chris Jansen gik så rent i mål på Nyenrode-universitet, at han ved eksamen i 1983 fik udleveret et legat på 75.000 kroner sammen med et job hos IT-koncernen NCR, Dayton i Ohio, USA ,som finansiel analytiker og tog en Master of International Business. Det var rent tilfældigt, at han landede i et IT-job. Selv ville han have søgt job hos management-konsulenterne McKinsey. Men det blev overhalet af NCR-tilbuddet.
Tilbage med konen i Holland blev han i 1987 ansat i HP. Frem til 1995 bankede han den ene afdeling efter den anden op i HP Holland.
Fra 1996-98 blev han sendt til HP Norge, hvor der var problemer med meget store millionprojekter. De blev løst til topkarakter, og belønningen var et nyt job hos HP International som direktør for den nordeuropæiske konsulentforretning (1998-99) og som HP-direktør for salg og marketing i services i Nordeuropa (1999-2001).




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere