Internet jeg aldrig glemmer

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 16. november 2001.


BAGLÆNS SØGNING. Tag en tur i internet store glemmebog tilbage til en tid, hvor Boo.com stadig troede på verdensherredømme og Jakob Nielsens web-sted kunne overskues på 30 sekunder.

Hvis du tør, så gå til www.archive.org og tast adressen på din hjemmeflikkede hjemmeside ind i søgefeltet. Hvis du er heldig (eller uheldig, alt efter hvordan man ser på det) så kan du finde tilbage til den allertidligste udgave af dine anstrengelser, komplet med blinkende bannere, dårligt komprimerede billeder og skriggule links på sort baggrund.
Ret spartansk ser der for eksempel ud på net-guru Jakob Nielsens personlige web-side Useit.com anno 1996, hvor en beskeden samling på 16 links og en e-mail-adresse udgør det, som senere skulle blive udråbt til selveste manualen for opbyggelsen af et godt web-sted.
Så er det straks sjovere at tage en nostalgisk rundtur i 1997-annalerne på vor kære klummeskribent Bjarne Tveskovs nu afdøde web-sted Gaab.dk, der hyldede kvalitets-kedsomhed. Her kan man blandt andet få at vide, at den mest udtalte sætning i december 1997 var "bare på beløbet" og få en liste over domænenavne, som forfatter og internet-tanketænker Tor Nørretranders burde have opkøbt. Hvad for eksempel med www.torkanflyttebjerge.dk?
Arkiv med forviklinger
Man kan selvfølgelig også bare vælge at lade sig hensætte til en tid, hvor venture-millionerne flød endnu og surfe ind på Boo.com, Pets.com eller en anden af de nu hedengangne dotcom-butikker. Eller besøge DotComGuy, forløberen for de pinsler, vi nu udsættes for via Big Brother såvel på web som på tossekassen. Manden burede sig i januar 2000 inde med et web-kamera og et kreditkort til e-handel, og den nuværende web-side røber ikke noget om, hvorvidt han led sultedøden sammen med e-butikkerne.
Projektet The Internet Wayback Machine startede som en drøm for den amerikanske web-entreprenør Brewster Kahle om at bevare et bibliotek af det tidlige internet for eftertiden og han har nu samlet 100 terabyte information, eller i alt over 10 milliarder websteder under www.archive.org.
Men det har ikke været uden problemer, skriver Salon.com. Det amerikanske forsvarsministerium har venligst men meget bestemt frabedt sig arkiveringen af tidligere tilgængeligt materiale om atomreaktorer, som er blevet hevet ned siden den 11. september i år, og en lang række ophavsretslige opgør truer i horisonten for den glade web-arkivar. Flere steder er søgerobotterne også blevet nægtet adgang, og det er dermed umuligt for eksempel at kigge indenfor i den afdøde danske livsstilsbutik med voksevisioner, Gubi.com. Til gengæld er spot og spe tidløs, for Gubye.com, et parodi-websted med livsstils-landsbrugsmaskiner og moderigtige husdyr, som i begyndelsen af 2000 fik folkene bag Gubi.com til at se rødt, findes endnu i Tidsmaskinen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere