Flere flade i en browser

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 6. november 2001.


Citrix var måske først, men der er i dag flere alternativer til
Citrix Metaframe.

På samme måde som Sun er alle serverfabrikanternes yndlingskonkurrent, er Citrix det foretrukne mål for de softwarefabrikanter, der sælger tynde klienter i software-udgave.
Og der er flere alternativer til Citrix. Alle løsninger, der annoncerer sig som billigere end Citrix eller med egenskaber, som Citrix ikke har.
Fælles for dem alle er brugen af browser med indlejret klientsoftware til at vise data fra en Windows-applikation, der kører centralt på en server.
Nogle af dem anvender bidder af Citrix-teknologi eller Windows Terminal Server til at afvikle Windows-applikationerne med.
Før i tiden var effektiviteten af protokollen vigtig, men i dag er det kun brugere, som er opkoblet via en mobiltelefon, som lider under hastigheder på 9.600 bit/s, og derfor har brug for ekstremt effektive protokoller. I dag ligger fokus på brugeroplevelsen, sådan at indtastninger får mindst mulig transmissionsforsinkelse, at klienten kan vise flest mulige farver og at musen og musepilen er så koordinerede som muligt.
Alle systemerne indeholder muligheder for at kunne måle og dermed afregne softwarebrugen. De har også alle muligheder for at kunne redirigere printopgaver, sådan at udskrifter kommer på en lokal printer. Dertil kommer mulighed for klynger til at sikre driften.
Computerworld har kigget på de vigtigste leverandører på markedet:

Microsoft Terminal Server
Den første Citrix-klon. Microsoft debuterede med Windows Terminal Server i forbindelse med Windows NT 4.0, og derfra er produktet siden accelereret ud til samtlige Windows-udgaver. I dag har Pocket PC 2002 og Windows XP indbyggede klienter til Windows Terminal Server. Denne server-software er indbygget i Windows 2000 Server og i kommende server-versioner fra Microsoft. Microsoft anvender deres egen Remote Desktop Protocol, som Microsoft angiver skulle være lige så effektiv, som Citrix' Independent Computing Architecture. Endnu er Microsoft Terminal server ikke i stand til at skubbe applikationer ud til klienterne, uden at brugeren har bedt om det. Og Microsofts løsning er en ren Windows-løsning, der er ingen klienter til for eksempel Linux, eller til andre browsere end Internet Explorer.
Flere oplysninger: www.microsoft.com

SCO Tarantella
Efter SCO blev købt af Linux-distributøren Caldera, er Tarantella-divisionen det eneste, der er tilbage fra Unix-fabrikanten SCO. Tarantella er en Citrix-klon, hvor SCO anvender sin egen protokol kaldet Adaptive Internet Protocol (AIP) til at overføre data mellem den indlejrede klient i browseren og Tarantella-serveren. Skal der serveres Windows-applikationer skal de køre på en Windows Terminal Server. Unix-applikationer kan vises via X-11 vinduesprotokollen indpakket i AIP. Der kan serveres Java-applikationer fra en server. Serverne har indbygget klyngemuligheder til belastningsudjævning.
Mere information: www.sco.com

Sun iPlanet Portal Server
Dette produkt er en del af Sun Microsystems totale iPlanet-strategi, hvilket er Suns forretnings-infrastruktur. Produktet er i stand til at integrere Citrix ICA-klienter, via såkaldte Netlets, hvilket er små netværksapplikationer. Produktet kræver bare en browser, og er baseret på Java-teknologi. Der er mulighed for integration til e-handelssystemer eller komplette portalsystemer.
Kig mere på: www.iplanet.com

Novell OnDemand
En del af Novells portalstrategi og en distributionsserver, der kan skubbe applikationer eller filer ud til browser-baserede klienter. Alt styret via Novells Directory-system. En af applikationerne kan være et browser plug-in, via en såkaldt DeFrame-server, der både kan levere klientmoduler til browsere og kan udføre ydelsesudjævning på Citrix WinFrame-servere og Microsoft Terminal Server.
Novel har indbygget udvidede muligheder for afregning af leverede programmer eller datafiler, således at produktet også kan bruges til digital distribution direkte til forbrugere, idet der for eksempel er mulighed for afregning af ydelser eller distribuerede filer via betalingskort.
Find flere oplysninger: www.novell.com

NeTraverse Win4Lin
Egentlig har Linux altid været i stand til at køre tynde klient-løsninger. X-11 vinduessystemet, som Unix anvender, er netop en klient/server-løsning. Men også en løsning, der kun kan køre over et LAN. X-11 er også basis i Linux-vinduessystemerne GNONE og KDE. Produktet NeTraverse Win4Lin udnytter dette. Det er en server, der kan køre en virtuel Windows-pc med tilhørende applikationer som en proces under Linux. Windows-programmerne vises så i et vindue på en Linux-arbejdsplads. Løsningen er ikke beregnet til modemforbindelser, da der ikke er tale om brug af en optimeret protokol mellem server og klient. Men det kan være en snedig løsning på et lokalnetværk.
Læs yderligere: www.liga.dk




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere