Artikel top billede

Foto: John W. McDonough. (Foto: John W. McDonough)

Styrelse vil presse prisen på dine mobilopkald ned

IT- og Telestyrelsen vil sænke prisen for at ringe fra ét mobilnet til et andet. Det skal øge konkurrencen, lyder det.

Det koster dit teleselskab op til 51 øre, hvis du ringer til et andet mobilnet end din udbyders.

Men fra 1. maj 2011 falder prisen formentlig til 33 øre.

Det kan ske, efter at IT- og Telestyrelsen har truffet en endelig prisafgørelse for det, som i fagsprog kaldes mobilterminering. Det vil sige, at et opkald går fra et mobilnet til et andet.

"Det er et marked, hvor man har vurderet, at der ikke er tilstrækkelig konkurrence. Derfor vælger man at pålægge selskaberne en prisforpligtelse," siger fuldmægtig Frederik Rygaard fra IT- og Telestyrelsen.

I dag er der en maksimalpris på overdragelse af mobilopkald til 3's mobilnetværk på 51 øre, mens prisen lyder på 44 øre til Telia, Telenor og TDC's netværk.

Prisen vil for alle selskabernes net lyde på 33 øre, hvis IT- og Telestyrelsens udkast til en prisafgørelse bliver trumfet igennem.

"Hvis mobilselskaberne opretholder en høj pris for mobilterminering over for hinanden, så bliver det dyrt for dem at nedsætte prisen over for forbrugeren, for en del af opkaldene går jo til andre net," forklarer Frederik Rygaard.

Den store har en fordel

Frederik Rygaard beretter videre, at høje priser på mobilterminering tilgodeser selskaber, som har relativt mange kunder i deres net.

Hvis eksempelvis et mobilselskab har 30 procent af markedet, kan det tilbyde meget lave minutpriser til 30 procent af alle mobilkunder, fordi der ikke er udgifter til fremmede net for denne andel af opkaldene.

De lave minutpriser kan eksempelvis være ubegrænsede opkald til et fast månedligt beløb.

Derimod kan et selskab med eksempelvis fem procent af markedet måske ikke tjene penge, hvis de skal tilbyde tilsvarende lave priser til den samme mængde mobilbrugere, fordi selskabet skal betale mobilterminering for at nå de yderligere 25 procent af markedet.

IT- og Telestyrelsens prisafgørelse er endnu kun et udkast. Der er høringsfrist 27. september.

Selve maksimalprisen er beregnet efter den såkaldte LRAIC-model. Det er en omkostningsmodel, der beregner prisen efter, hvad der er af omkostninger i et effektivt drevet mobilnet




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere