Artikel top billede

(Foto: Domstol.dk)

Revisionskritik: Tinglysnings-ledelse slår igen

Domstolsstyrelsen har i kølvandet på hård kritik fra Rigsrevisionen af dets rolle i tinglysningssagen udsendt et langt forsvarsskrift.

Et forsvarsskrift.

Sådan kan man vist godt betegne den skrivelse, som Domstolsstyrelsen har lagt på sin hjemmeside.

Dermed tyder intet på, at tinglysnings-ledelsen har tænkt sig, at vende den anden kind til efter den i dag har fået en syngende kritik-lussing fra Rigsrevisionen.

Forsvarsskriftet har overskriften "Fakta om digital tinglysning".

Her skriver styrelsen, at problemerne med tinglysningen bestod af lange sagsbehandlingstider - og altså ikke problemer med selve it-systemet.

"Selvom der var 25 procent ekstra kapacitet under indkøringsperioden, svarende til 30 ekstra sagsbehandlere, viste det sig ikke at være tilstrækkeligt," konstaterer Domstolsstyrelsen.

I det hele taget nedtoner styrelsen problemernes omfang.

60 anmeldte erstatningskrav

De foreninger, der taler om samfundstab på op imod en milliard kroner, har ikke dokumentationen på plads, lyder det.

"Ingen af disse organisationer har dokumenteret deres udsagn om milliardtab," skriver Domstolsstyrelsen.

Dog har danskere tilsyneladende tabt penge, ifølge styrelsen. I hvert fald har en del personer anmeldt erstatningskrav.

"Domstolsstyrelsen har over hele perioden modtaget cirka 60 erstatningskrav, hvor omkring halvdelen er afsluttet uden erstatning, fordi kravene ikke kunne dokumenteres eller ikke ønskedes opretholdt."

"De resterende krav, der er opgjort, beløber sig samlet set til cirka 1,5 millioner kroner. Eventuelle yderligere krav er ikke anmeldt," skriver Domstolsstyrelsen.

Og ansvaret...

Den hårdt kritiserede ledelse berører også ansvaret for miseren med projektet, der udover ventetider til borgerne også blev ramt af forsinkelser to år i træk og overskred budgettet.

Det sker dog i nogle lidt uklare sætninger under mellemrubrikken "Hvem har ansvaret for hvad?".

"Folketinget har vedtaget loven om digital tinglysning på baggrund af et grundigt udredningsarbejde i Tinglysningsudvalget, der havde deltagelse fra myndigheder og brugergrupper, blandt andet advokat- og ejendomsmæglerbranchen samt finanssektoren."

"Domstolsstyrelsen er den administrative myndighed med ansvar for udvikling af it-systemet og i samarbejde med Tinglysningsretten for den administrative gennemførelse."

"Tinglysningsretten er en domstol, der udfører og tilrettelægger sagsbehandlingen. Domstolsstyrelsen kan ikke gribe ind i rettens arbejde."

Slår ring om direktør?

Direktør Adam Wolf fra Domstolsstyrelsen ønsker ikke at udtale sig, før rapporten bliver offentliggjort i hele sin længde klokken 16 på Rigsrevisionens hjemmeside.

I går skrev tre bestyrelsesmedlemmer fra bestyrelsen i Domstolsstyrelsen en kronik, hvor de forsvarer tinglysningsprojektet under overskriften "Digital frontløber".

Dermed tyder noget på, at bestyrelsen slår ring om sin direktør.

Justitsminister Lars Barfoed (K) har tidligere påpeget, at det er bestyrelsen, der hyrer og fyrer direktører i styrelsen.

Lars Barfoed vil også først udtale sig klokken 16 i dag. Han har tidligere kaldt sagen en møgsag.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere