Artikel top billede

Professor: Derfor må TDC godt fyre teknikerne

Fagforening protesterer over, at TDC har overladt nu fyrede teknikeres arbejdsopgaver til eksterne. Men formalia er overholdt, vurderer professor.

80 TDC-ansatte har netop fået en fyreseddel, og 33 yderligere vil blive afskediget i løbet af året i TDC's installationsafdeling. Det sker som led i en større fyringsrunde, som TDC annoncerede i juni.

Det vækker utilfredshed hos Dansk Metals teleafdeling på Sjælland, Tele Øst, fordi arbejdsopgaverne ifølge fagforeningen i stedet er overtaget af et eksternt selskab samt overladt til overarbejde.

Netop dette forhold er i strid med arbejdsretten, mener Tele Østs afdelingsformand, Leif Hartmann.

Professor Ole Hasselbalch fra Handelshøjskolen i Århus har dog svært ved at se, at der er tale om et lovbrud.

"En arbejdsgiver har lov til at overføre opgaven til anden side, hvis arbejdsgiveren vurderer, at han ikke på en lønsom måde kan drive den og den lønfunktion mere," siger han.

Leif Hartmann fra Tele Øst fremhæver i sin kritik, at TDC har overladt en række opgaver til Eltel Networks. Det var nogle af de opgaver, som de nu fyrede teknikere kunne have løst.

Eltel Networks er et firma, som ikke er ejet af TDC.

"Det springende punkt bliver, om arbejdsgiveren fortsat har styr på det foretagende, hvortil arbejdet overføres. Har arbejdsgiveren styr på det foretagende, så er der tale om en omgåelse af overenskomsten. Men er det en helt og aldeles selvstændig underleverandør - for eksempel ved at have udbudt det i entreprise - så er det er et normalt led i forretningsmæssig samkvem," forklarer Ole Hasselbalch, der har ekspertise i arbejdsret.

Dermed er det ikke stridigt at overlade opgaven til Eltel Networks.

Er overarbejde et problem?

Tele Øst fremhæver videre på sin hjemmeside, at det også er blevet til "massivt overarbejde" for at imødekomme "ekstra ordinære lange leveringstider".

"Der er vel ikke noget til hinder for, at man lader andre udføre overarbejde, men der gælder normalt for overarbejde, at overarbejde ikke må være systematisk. Det vil sige, at man ikke kan beregne sig frem til, at det er smartere at udlicitere og så påføre andre en konsekvent arbejdstid med nogle flere timer om ugen for at dække det. I så fald kommer man i strid med sædvanlige overarbejdsregler," siger Ole Hasselbalch.

Ifølge TDC's koncerndirektør Carsten Dilling er der tale om en pukkel, som har hobet sig op på grund af arbejdsnedlæggelser i juni samt frost i vinters. Og netop det, at overarbejdet skyldes en pukkel er en vigtig detalje i forbindelse med overarbejde, fremhæver Ole Hasselbalch.

"Hvis det kun er en overgangsperiode, så er der nok ikke noget til hinder for det," siger professoren.

"Jeg kan ikke umiddelbart se problemer, men jeg kender jo ikke sagsforholdet, og derfor bliver jeg nødt til at tage forbehold," konkluderer Ole Hasselbalch.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere