Artikel top billede

Minister vil lave nye retningslinjer for gaver

Justitsminister Lars Barfoed (K) vil nu indføre generelle retningslinjer for embedsmænds modtagelse af gaver. Det udspil kan få indflydelse på den danske it-verden.

Justitsminister Lars Barfoed (K) vil nu have generelle retningslinjer for, hvilke gaver i form af gratis billetter til arrangementer, som embedsmænd må tage imod.

"I lyset af den opmærksomhed, som der er med hensyn til offentligt ansattes deltagelse i arrangementer, der afholdes af private, vil jeg dog finde det rigtigst, at der bliver lavet generelle retningslinjer på området," siger Lars Barfoed til Ritzau.

Det sker efter, at B.T. kunne afsløre, at politidirektøren i Midt og Vestjylland havde modtaget flere fribilletter af Messecenter Herning, som er afhængig af godkendelser fra netop politiet.

I dag har de samme journalister så gravet frem, at politidirektøren i Århus kan gå gratis i teateret, hvilket en ekspert vurderer som uholdbart, såfremt teateret skulle ende som part i en kriminalsag.

Gaver fra it-branchen

Også it-branchen har været godt med, når det gælder fribilletter til embedsmænd.

Således har KMD allerede været ude og ændre sine interne retningslinjer, da afsløringer om koncertbilletter, fodboldbilletter og golfture begyndte at dukke op.

Der blev blandt andet sat spørgsmålstegn ved embedsmændenes habilitet, da de med den anden hånd tegnede ulovlige kontrakter med KMD uden om udbud.

Siden har politiet - der altså selv har modtaget gaver - droppet at forfølge en straffesag imod Hillerøds tidligere kommunaldirektør, Peter Zahlekjær.

Han og hans hustru modtog koncertbilletter og middag af KMD, mens kommunen tegnede en ulovlig KMD-kontrakt på knap 50 millioner kroner.

Chefanklager ved Nordsjællands Politi Arne Stevns udtalte:

"Vi har blandt andet vurderet, om det har haft indflydelse på hans dispositioner som kommunaldirektør, at han har modtaget koncertbilletterne. Det kan vi ikke lægge til grund, at det har. Og vi kan heller ikke påvise, at han selv har taget initiativ til at komme i betragtning til billetterne".




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere