Suveræn vandkøling fra SilverStone

Støj og varme er enhver kraftig pc’s onde tvilling. Men problemet kan løses. Det viser vores anmeldelse af SilverStones revolutionerende Tundra TD01.

Brugervenlig med flot design

Selvom både AMD og Intel har opnået store landvindinger inden for mere kølige processorer de sidste par år, så er blæserstøj stadigt et problem der alt for ofte følger med pc’ere.

Specielt hvis målet er en HTPC (Home Theatre PC), også kendt som et mediecenter, er støjen et problem, for den type pc placeres som oftest midt i stuen.

Løsningen er derfor enten kølere med stor diameter, som på grund af størrelsen kan flytte meget luft ved lave omdrejninger, eller vandkøling. Vand er ideelt fordi det leder varme bedre end luft, men til gengæld betyder kombinationen af vand og dyr elektronik ofte at alle andre end entusiaster går udenom løsningerne.

Det er der nu ingen grund til viser SilverStone med deres Tundra TD01-løsning. Her er nemlig tale om en brugervenlig, flot og fuldstændig lydløs kølingsløsning til din kraftige pc - og dine følsomme ører.

Sådan virker Tundra TD01

Lige som resten af pc-branchen har vandkøling gennemgået en udvikling over de sidste par år. Det betyder at der er kommet langt flere færdige byggesæt på markedet. Vi har tidligere anmeldt Corsairs Nautilus 500 og SilverStones TD01 vokset ud af samme skole. Men ud over at begge anvender vand og er alt-i-en-sæt, så holder sammenligningerne også op.

For hvor Corsairs løsning var lavet af plastic og havde en tendens til at støje, så er SilveStones lavet i flot aluminium og næsten fuldkommen lydløs. Det skyldes at selve kabinettet fungerer som en stor køler, mens pumpen til vandet er placeret inden i midten af kabinettet. Det meste af kabinettet består derfor at tomrum og det gør køleren nogenlunde at transportere.

Kabinettet i sig selv ligner mest en hifi-forstærker og fås i sølv og sort finish, vi valgte den sorte og det fortryder man ikke. I midten er der placeret en rund analog måler der viser vandets temperatur. Det er meget smart, men det man egentlig har brug for er cpu’ens overfladetemperatur, men det må man så finde med det software der af og til følger med motherboardet.

Nem opsætning og drift

Det er aldrig helt nemt at sætte vandkøling op, men SilverStone har gjort hvad de kan. Med i kassen følger en fornuftig installationsvejledning, alle relevante slanger, to flasker med kølervæske, et bagpanel der sikrer at slangerne føres god ud gennem kabinettet og selvfølgeligt et kølehoved der passer til både nyere Intel og AMD processorer. .

Som nævnt er selve kabinettet på størrelse med en hifi-forstærker og ikke lige noget som du stiller oven på et mindre kabinet. Slangerne der følger med er dog store nok til at du kan placere TD01 lidt fra din pc. Et andet lighedspunkt med TD01 er at fødderne er udstyret med gummi i bunden, sådan at eventuelle vibrationer fra pumpen ikke forplanter sig.

Alt i alt tog installationen omkring 25 minutter i vores ikke særligt rutinerede vandkølingshænder.

Tundra TD01 i drift

Efter at have kørt med Tundra TD01 i et par uger på et system bestående af en 2,66 Ghz Intel QX6700 quadcore processor og et Intel 975XBX2 bundkort, er det positive indtryk blevet forstærket.

Det skyldes først og fremmest at SilverStone Tundra TD01 er blevet udsat for den superkraftige QX6700 processor, en opgave som en sandsynligvis ikke er skabt til, selvom det ikke er lykkedes at finde nogen egentlig angivet øvre grænse fra SilverStones side.

Vi formåede således at både spille på testmaskinen i flere timer samt lave videoprojekter der anvendte samtlige fire kerner på en gang. Det klarede Tundra TD01, men det er vores vurdering at det ikke er denne køler som du skal kaste dig over overclocking med.

Det har da heller aldrig været SilverStones intention. TD01 er i stedet tænkt til forbrugeren som er kompromisløs i jagten på en stille pc. Og det klarer den rigtigt godt. Faktisk så godt at vi blev opmærksomme på testmaskinens eller meget stille Samsung SP2504 harddiske.

Skal du derfor bygge en helt stille pc - og er du parat til arbejde med vandkøling og betale de omkring 3000 kroner som en SilverStone Tundra TD01 koster, så findes der efter vores mening ikke et bedre produkt pt. På trods af den høje pris får SilverStone Tundra TD01 topkarakter, for her er der tale om et specialprodukt til entusiaster - og den slags koster.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere