Torsdagstippet: Gør RAW-filer synlige i Windows

De populære digitale spejlreflekskameraer kan meget mere, end de fleste bruger dem til. En af deres styrker er muligheden for at tage billeder i RAW-formatet. Men RAW kan være lidt besværligt på computeren, derfor handler dette torsdagstip om RAW på Windows XP.

Digitale spejlreflekskameraer er vældigt populære. Ikke mindst storsælgere som Canon 350D/400D og Nikons D50 og D70. I modsætning til lillebroren kompaktkameraet kan man næsten alt med selv de billigste digitale spejlrefleksmodeller, ikke mindst optage i formatet RAW.

RAW er smart, fordi det blandt andet lader dig justere hvidbalancen efterfølgende på computeren samt en række andre finesser. Har du ikke allerede prøvet at anvende RAW-formatet på dit kamera er det bare at komme i gang, husk dog at et RAW-billede fra for eksempel et 8 megapixel Canon 350D fylder knapt 6,5 megabyte. Læs mere om RAW her på Wikipedia.

Størrelsen er imidlertid ikke det største problem ved RAW, men det er derimod, at hver kameraproducent har valgt at implementere sin egen udgave af RAW. Det gør, at Windows XP ikke umiddelbart kan vise thumbnails af billederne, hvilket er mildest talt besværligt, når man bladrer rundt i det digitale billedarkiv.

Flere løsninger

Den umiddelbare løsning er at anvende et program som det gratis Picasa 2 fra Google eller Adobe Bridge, der følger med blandt andet Photoshop CS2.

Det er imidlertid ikke altid, at man har lyst til at anvende andre programmer, hvis Windows kan det samme. Derfor har Microsoft udviklet et gratis værktøj med det beskrivende navn "Microsoft RAW Image Thumbnailer and Viewer for Windows XP". Programmet kan hentes på denne adresse.

Det er i første omgang en lille download, men da programmet også kræver .net framework 1.1 kan det være omkring 40 Mb der skal hentes.

Når programmet er installeret, er det bare at vælge Vis -> Store ikoner, og så skulle den lille udgave af RAW-filerne dukke op.

RAW i Photoshop

Heller ikke Photoshop CS2 kan altid genkende RAW-filerne fra et nyere kamera. Men heldigvis opdaterer Adobe løbende sine programmer. Du kan derfor altid hente det nyeste RAW-import filter hos Adobe.

Den downloade zip-fil pakkes ud, og filen Camera Raw.8bi placeres i Photoshops plugin mappe. Mappen findes typisk på stien C:\Programmer\Adobe\Adobe Photoshop CS2\Plug-Ins\File Formats. Nu skulle Photoshop uden problemer kunne læse dine RAW-filer.

Endnu ikke til Vista

Desværre er der endnu ikke en version af Microsofts RAW værktøj til Windows Vista, og vores test viser, at den ikke kommer af sig selv. Til gengæld virker både Adobe Bridge og Googles Picasa 2 glimrende under Vista.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere