Annonceindlæg fra Infor

Dystopisk AI-narrativ må ikke hæmme danske virksomheders vækst

Selvom mange ledere i danske virksomheder udviser stor interessere for kunstig intelligens (AI), tøver de med at tage teknologien i brug.

Ole Rasmussen, Global Vice President, Product Management, Infor
Kasper Ferløv Andersen, Sales Executive, Columbus Danmark
Frederikke Rosendal Egede Saabye, Fagchef for Digitalisering, Dansk Erhverv

Årsagen er ofte mangel på viden og kompetencer, samt en klar strategi for, hvordan AI kan integreres i virksomhedens processer. Desuden er lederne påvirkede af den negative fortælling om AI som en teknologi, der er sat i verden for på sigt at overtage menneskers job og identitet.

Det er derfor vigtigt at skelne mellem den AI, som reelt bruges i virksomheder og de futuristiske AI-modeller, der får mest medieopmærksomhed. Der er nemlig en væsentlig forskel mellem traditionel AI, som dækker AI/ML uden menneskelignende kognitive evner, og generel AI, som har menneskelignende kognitive evner.

Når AI/ML implementeres i virksomheder, sker det under strengt kontrollerede forhold. Anvendelsen er ansvarlig, sikker og giver virksomheder en betydelig værdi – blandt andet gennem forbedret bundlinje, styrket konkurrenceevne og en mere effektiv arbejdsplads. Det er den tilbagemelding, vi får fra virksomheder.

 

Løser simple og komplekse opgaver

AI/ML hjælper virksomheder med opgaver af forskellig karakter, lige fra almindelig ’housekeeping’ til at give svar på komplekse spørgsmål. Housekeeping dækker over optimering og automatisering af rutineopgaver. Her er AI/ML ofte integreret med virksomhedens forretningssystemer, såsom ERP og CRM, og opererer under de samme sikkerhedsstandarder og i samme kontrollerede miljø som disse systemer.

Derudover spiller AI/ML en vigtig rolle i forhold til demand forecasting. Mange virksomheder oplever en fejlmargen på 30-50 procent i forhold til efterspørgsel og ender dermed med enten at over- eller underbestille varer. Begge scenarier har store økonomiske konsekvenser.

AI/ML besvarer også strategiske spørgsmål, som hjælper medarbejdere med at træffe bedre beslutninger. Eksempler på sådanne spørgsmål kan være: Hvor vigtig er en bestemt kundegruppe? Hvilken indflydelse vil insourcing eller outsourcing have på økonomien? Hvordan minimerer vi spild ved produktion? Hvordan optimerer vi vores distributionsruter for både effektivitet og bæredygtighed?

 

Fuld kontrol med data

AI er afhængig af data, og i Danmark og EU er vi førende, når det gælder regulering og ansvarlig omgang med data – også i cloud-løsninger. Nye love som AI Act vil yderligere stramme kravene til AI-anvendelse og sikre, at teknologi og data bruges forsvarligt.

Den største risiko for AI ligger dog ofte ikke i selve teknologien, men i manglende uddannelse af medarbejdere. Hvis en medarbejder uforvarende uploader følsomme data til offentlige platforme som ChatGPT, kan det medføre alvorlige problemer. Derfor bør virksomheder sikre, at medarbejderne får den nødvendige træning i korrekt brug af både data og AI.

 

Lad os fremme et mere nuanceret billede

Ved at udveksle erfaringer og opbygge netværk kan vi hjælpe danske virksomheder med at finde ud af, hvad der virker i praksis – og hvad der ikke virker. Dansk Erhverv har oprettet AI Koalitionen for at hjælpe danske virksomheder med at udnytte AI bedst muligt. Koalitionen samler virksomheder på tværs af brancher med det mål at fremme en ambitiøs, men realistisk, tilgang til AI. Koalitionen identificerer både styrker og udfordringer ved AI og tilbyder en platform, hvor virksomheder kan finde viden og dele erfaringer.

På Dansk Erhvervs AI-portal kan virksomheder læse mere om, hvordan de kan komme i gang med AI: Dansk Erhvervs AI-portal.

Vi, der arbejder med AI i det daglige, ser teknologien som en mulighed for at skabe nye, meningsfulde arbejdspladser frem for at erstatte eksisterende arbejdspladser. Det kræver en menneskelig og kulturel forståelse at arbejde med AI, og teknologien skal ses som en del af en virksomhedstransformation snarere end som et isoleret IT-projekt.

Lad os alle fremme en mere nuanceret samtale om AI. Til syvende og sidst er AI en investering, der gør virksomheder mere intelligente og bedre rustet til at træffe de rigtige beslutninger i realtid. For at lykkes kræver det en tydelig strategi, en robust infrastruktur og en indsats fra ledelsen for at sikre, at medarbejderne er klædt ordentligt på til opgaven.

Kontakt os for en snak om, hvordan AI kan hjælpe dig med at strømline dine processer

Her finder du en video om vores nyligt lancerede Process Mining-løsning