Annonceindlæg fra Infor

Fødevareindustrien skal ikke blot overleve – den skal mestre konstant forandring

Udfordringerne hober sig op i fødevare- og drikkevareindustrien og gør den til en af de mest sårbare.

Høj inflation, manglende arbejdskraft, klimaforandringer, ændrede forbrugerpræferencer, krav om bæredygtighed, brud på forsyningskæder, øget regulering, fødevaresikkerhed, etc. Listen over de tendenser, der rammer industrien, fortsætter i det uendelige. Derfor er det vigtigt, at den ikke blot lærer at overleve, men lærer at mestre konstant forandring.

Af Ole Rasmussen, Global Vice President, Product Management, Infor

Tidens største tendenser, der påvirker fødevare- og drikkevareindustrien i disse år, er i høj grad præget af udefrakommende omstændigheder. Hvis fødevarevirksomheder skal kunne håndtere et stadigt større pres udefra, skal der optimeres indefra. Det handler dybest set om at få dybere indsigt i data, så man hurtigere og bedre kan træffe beslutninger, herunder hvordan man bedre kan planlægge og styre produktion, drift og forsyningskæde, samtidig med at man lever op til krav om sporbarhed, fødevaresikkerhed og bæredygtighed hele vejen fra jord til bord.

Teknologisk innovation er ikke længere en luksus, men en nødvendighed. Ved at omfavne ny software kan producenter navigere gennem komplekse forsyningskæder, reagere hurtigt på klimatiske og økonomiske udfordringer, og samtidig opfylde de stigende krav fra forbrugere og myndigheder. Lad os se på, hvilke tendenser skaber udfordringer, og hvad virksomheder kan gøre.

  1. Høj inflation

Priserne på ingredienser, emballage, energi, transport og arbejdskraft er steget meget, hvilket har ført til høje forbrugerpriser. Fødevareproducenter presses af detailhandlere, der vil have lavere priser. Desuden øges private label-salget og fjerner markedsandele fra FMCG-virksomheders brands.

Vil man beskytte sine marginer og brands, kræver det dyb indsigt i faktuelle omkostninger og udgifter, fortjeneste, produkters og kunders lønsomhed, samlet finansiel performance, samt effektiviteten af handelsomkostninger, etc. En forretningsløsning, der er skræddersyet til fødevare- og drikkevareindustrien, er nem at trække realtidsdata ud af uden at gå på kompromis med detaljegraden, fleksibiliteten og sikkerheden.

  1. Mangel på arbejdskraft

Arbejdsløsheden er historisk meget lav, og virksomheder kæmper om arbejdskraften. For eksempel er der mange ledige stillinger i netop fødevare- og drikkevareindustrien. I nogle regioner er problemet så stort, at det sætter en begrænsning for produktionsvolumen og vækst.

Vil man kompensere for manglen på arbejdskraft og høje lønomkostninger, bør man investere i automatisering. Derudover kan man med et avanceret planlægningsværktøj optimere ressourceudnyttelsen i ekstrem grad, samtidig med at man overholder krav om sekvensering og varernes holdbarhed.

  1. Anvendelse af ny teknologi

Uden en digital strategi og adoption af nye teknologier bliver det vanskeligt for fødevarevirksomheder at være konkurrencedygtige i fremtiden. Overordnet set anvendes automatisering (RPA) til at optimere produktionsprocesser, reducere fejl og forbedre effektivitet. AI og Machine Learning kan knuse uendelige mængder data i realtid og give indsigt i alle forretningsdata, samt relevante eksterne data, og kan hjælpe til at tage bedre beslutninger. Blockchain og IoT kan forbedre sporbarheden af fødevarer og sikkerheden gennem forsyningskæden.

Vælg en industrispecifik forretningsløsning, der indeholder industrispecifikke applikationer til AI, Machine Learning og RPA. Det giver størst værdi for forretningen.

  1. Evnen til konstant tilpasning

Vejret bliver mere ekstremt, og afgrødeudbyttet påvirkes af hedebølger, tørke og oversvømmelser. Konflikterne i Ukraine og Mellemøsten udfordrer forsyningskæderne. Samtidig ændrer forbrugernes præferencer sig.

Det er nødvendigt for fødevare- og drikkevareproducenter, at de konstant kan tilpasse sig en konstant foranderlig verden. Det kræver synlighed i processer og evnen til hurtigt at skifte til andre forsyningskilder af fx afgrøder og ingredienser. Med en industrispecifik forretningsløsning, der har indbygget et procesværktøj, er det enkelt at ændre fx forsyningskilder og ingredienser, samtidig med at man overholder compliance i forhold til produktmærkning.

  1. Bæredygtighed og produktpas

Regulering af fødevareindustrien skærpes løbende. I 2025 skal større organisationer i EU rapportere i henhold til Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), og i 2026 introduceres det Digitale Produktpas for at sikre gennemsigtighed omkring produkters miljøaftryk og cirkularitet.

Derfor er det vigtigt med en række softwareløsninger, der netop har til formål at reducere fødevarevirksomheders miljøpåvirkning. ESG-software understøtter strategisk målfastsættelse, planlægning og miljørapportering. PLM-software bidrager til at designe produkter med lavere CO2-aftryk. Planlægningssoftware optimerer transporten og reducerer derved CO2-aftryk, etc.

Ved at omfavne nye teknologier og målrettede softwareløsninger til industrien kan producenter navigere gennem komplekse forsyningskæder, reagere hurtigt på klimatiske og økonomiske udfordringer, og samtidig opfylde de stigende krav fra forbrugere og myndigheder.

De virksomheder, der investerer i fremtidens teknologier, vil ikke blot overleve, men trives i et marked præget af konstant forandring.

 

Se vores On-Demand Webinar: 2024 Tech Predictions for Food Manufacturing