Syv uundværlige programmer til din bærbare
De følgende syv programmer er specielt gode at have på den bærbare; nogle af dem derhjemme og andre på farten.
Fordelen ved en notebook er jo, at den er transportabel og derfor kan hjælpe med helt bestemte opgaver, når man væk fra stikkontakten, bredbåndsforbindelsen og lokalnettet. Flere af de nævnte programmer er endda gratis, så der er slet ingen grund til at undvære dem.
Styr på strømmen med BatteryMon
En bærbar pc uden strøm er ubrugelig. Det siger sig selv. Derfor er det vigtigt at passe godt på sit batteri – og måske endda have et ekstra med i lommen. Windows' basale strømstyring er god til at spare på strømmen ved at slukke eksempelvis skærm og harddisk efter nogle minutters inaktivitet, men vil man have et ordentligt overblik over batteriets løbende status og ydeevne, er det et program som PassMark Softwares BatteryMon, man skal køre.
BatteryMon kan oplyse om alle batteriets tekniske detaljer, men vigtigere er det, at man på en graf kan se, hvor meget strøm, man har tilbage, og hvor hurtigt strømmen aftager. Denne graf kan især være et vigtigt værktøj, når man udarbejder sin strømstrategi: Jo mere hardware, man slår fra, og jo mindre, man belaster sin bærbare, desto langsommere tømmes batteriet, og det kan aflæses på BatteryMons graf.
Udvikler: PassMark Software
Webadresse: www.passmark.com
Pris: Cirka 150 kr.
Husk alle filerne med GoodSync
Intet er mere dumt end at åbne sin bærbare pc og opdage, at de filer, man skulle bruge, ligger hjemme på desktop-pc’en. Nogle gange glemmer man bare at kopiere sine data over til den bærbare, men hvad nu hvis det kunne gøres med et enkelt museklik? Eller endda helt automatisk?
GoodSync kan synkronisere data fra desktop-pc'en til den bærbare pc og den anden vej, så desktop-pc’en bliver opdateret med de data, man har oprettet på sin bærbare.
Man kan også synkronisere til en flytbar disk eller en USB-nøgle, og programmet kan indstilles til at synkronisere automatisk, når den flytbare disk tilsluttes, når der opdages filændringer, i bestemte intervaller eller på andre måder.
Man kan også synkronisere via netværk eller internettet, og endelig skal man ikke glemme, at en konstant synkronisering også er en god backup.
Udvikler: Siber Systems, Inc.
Webadresse: www.goodsync.com
Pris: Gratis (professionel udgave koster cirka 125 kr.)
Forskellen på Euro og Pesos: Desktop Currency Converter
Der er visse situationer, hvor en desktop-pc overhovedet ikke kan dække behovet; eksempelvis når man har brug for at tage sin pc med til udlandet.
Netop når man er på farten med sin bærbare, er der noget software, der er specielt brugbart – ja, nogle gange uundværligt. Valutaberegning foregår i dag oftest online via websider, men det er ikke altid, man kan komme online undervejs.
Her er et program som Desktop Currency Converter 3.0 en stor hjælp. Man indtaster blot et beløb i en valuta, og straks omsættes den til det tilsvarende beløb i en anden valuta. Det kan ikke være nemmere eller hurtigere.
Programmet kender de fleste større valutaer og fungerer som en simpel lommeregner – kurserne kan man opdatere, når man er online.
Udvikler: Mioplanet Technologies
Webadresse: www.mioplanet.com
Pris: Gratis
Kom ud med sproget med LingvoSoft Suite 2006
En anden udfordring ved at rejse i udlandet er selvfølgelig sproget. Ofte kan man klare sig langt med engelsk, men nogle gange har man brug for at kunne nogle lokale ord og vendinger.
En ordbog er meget smart, en parlør endnu bedre, men med LingvoSoft Suite 2006 får man begge dele – og oven i hatten får man også udtalen af de fremmedlydende ord. Det vil sige, at hvis man skal præsentere sig på eksempelvis portugisisk, er det blot at vælge det engelske “My name is…” og klikke på højttaleren ud for det portugisiske “O meu nome é…”. Så kan det ikke blive lettere.
Ordbogen i LingvoSoft Suite 2006 kan på tilsvarende måde udtale ord, og med i pakken følger også et program, der kan hjælpe med at lære det valgte fremmedsprog via små huskespil. Programmet indeholder over 40 sprog, så der er hjælp at hente, uanset om man skal have noget i skrutten på finsk eller kinesisk.
Udvikler: LingvoSoft
Webadresse: www.lingvosoft.com
Pris: Cirka 625 kr.
Find det nærmeste hotspot med SpotShadow
Så længe man opholder sig i Danmark, er det forholdsvis nemt at finde et hotspot. Find en StatOil-tank, en McDonalds eller en af de mange cafeer, der tilbyder hotspot-service, og snart er man online. Men nogle gange er der tilsyneladende bare ikke et hotspot i nærheden, og befinder man sig i udlandet, kan det være endnu sværere at finde en forbindelse. Så kommer ShadowSpot som sendt fra himlen.
HotSpot Haven er en af nettets største online databaser over hotspots, og fra websiden kan man også downloade ShadowSpot, som er en simpel database med 55.000 hotspots over hele verden. Det vil sige, at man kan finde hotspots i Berlin, Aalborg eller New York, selv om man ikke er online. Det er både simpelt og smart.
Udvikler: HotSpot Haven, LLC
Webadresse: www.hotspothaven.com
Pris: Gratis
Hotspot-sikkerhed med iPIG
Sikkerheden ved hotspot kan variere, men heldigvis kan man selv gøre en indsats for beskytte de data, man sender og modtager. Programmet iPIG fra tyske iOpus lægger sig imellem alle datatransmissioner og krypterer hele dynen.
I praksis vil det sige, at datatrafikken, som normalt går fra bærbar pc til hotspot og videre ud på nettet, nu krypteres på den bærbare og sendes til iOpus’ server, som dekrypterer det og sender det videre – og selvfølgelig omvendt den modsatte vej.
iPIG koster lidt hastighed – det bliver mærkbart langsommere at surfe større websider, men når man tjekker mail, chatter eller kobler sig på arbejdspladsens intranet, er den ekstra sikkerhed nok den lavere hastighed værd.
Udvikler: iOpus GmbH
Webadresse: www.iopus.com
Pris: Gratis
Ud i det blå med AutoRoute Europe 2006
Selvfølgelig kan man købe en GPS, men Microsofts AutoRoute er meget billigere, og når man nu alligevel har sin bærbare med, hvorfor så ikke udnytte dens store skærm.
Med AutoRoute finder man nemt vej i hele Europa, hvad enten man skal planlægge en rejse, have verbale kørselsinstruktioner, finde hoteller eller hæveautomater eller blot vide præcis, hvor man befinder sig på kontinentet. Sidstnævnte kræver, at man vælger luksusudgaven med GPS-enhed, men så har man også det bedste af begge verdener og stadig til en ordentlig pris.
Udvikler: Microsoft
Webadresse: www.microsoft.com/danmark/hjemmebruger/nyttige_programmer/AutoRoute/
Pris: Cirka 500 kr. eller cirka 1.500 kr. med GPS-enhed