Små harddiske med stor ydelse

Bærbare computere er fantastiske. Men også bærbare har brug for backup eller mere plads, derfor ser PC World nærmere på to bud på transportable harddiske.

Indbrudstyvens favorit

Bagsiden ved de populære bærbare computeres ringe størrelse er, at de er indbrudstyvens favorit.

Og ofte behøver du ikke engang de kriminelles hjælp for at komme af med dine data, specielt hvis du er en af dem, der hver dag
glemmer deres bærbare pc’ere i Københavns Lufthavn
.

Har du samtidig endeligt sagt farvel til den stationære pc, så kan tabet af en bærbar samtidig være tabet af billeder, dokumenter og videoer. For slet ikke at tale om timevis af arbejde eller værdien af musikken, som du har købt og downloadet direkte fra nettet.

Sikkerheden på den bærbare, hvad angår dine fortrolige dokumenter, har du selvfølgelig styr på, ellers kan du få det ved at læse PC Worlds guide til sikker bærbar. Men selv med det i baghovedet glemmer mange backuppen. Det er mindre klogt, for en backupløsning behøver ikke at koste alverden, som PC Worlds mini-test her viser.

Hverken dyrt eller besværligt

Vi har set på to løsninger til lidt under 1.000 kroner og de beviser begge, at backup til bærbare hverken behøver at være dyrt eller fylde meget.

Der er tale om to små såkaldte 2,5" diske i eksterne kabinetter. Dermed er der tale om harddiske, som sandsynligvis minder meget om den, som allerede sidder inde i din bærbare pc. Her er de blot blevet udstyret med en ekstern boks og et USB-interface.

Fælles for dem begge er, at de benytter det rimeligt hurtige USB 2.0 interface, men understøtter også den væsentligt langsommere, ældre standard USB 1.1.

Det særligt smarte er, at de begge kan køre med den strøm, som de får fra USB-stikket, og at du derfor ikke skal have ekstra ledninger eller strømforsyninger.

Plextor PX-PH08U

Den ene løsning kaldet PX-PH08U kommer fra Plextor, et firma som ellers mest er kendt for at lave CD/DVD-brændere af høj kvalitet.

Drevet her er på 80 gigbyte på 5.400 rpm, men fås også i en 120 gigabyte version, og er lagt i en lille boks af aluminium.

På forsiden finder du en række lysdioder, der viser, hvorvidt der er aktivitet på disken, og om hvorvidt harddisken er sat til en USB 1.1 eller 2.0 port. På bagsiden er der mini-USB-stikket samt en knap, hvormed du kan skrivebeskytte disken.

I brug er disken helt lydløs og uden nogle særlige kendetegn. PX-PH08U tilsluttes, i vores mini-test, nemt både Windows XP og Windows 2000 computere uden noget behov for en ekstra driver.

På softwaresiden følger der intet med, så hvis du skal foretage en mere komplet backup, skal du have fat i ekstra software.

Heldigvis er der mange gratis værktøjer som for eksempel SyncToy fra Microsoft, eller mere komplette betalingspakker som danske AMS (læs PC Worlds test her).

Western Digital Passport WDXMS1200

Testens anden kandidat er fra Western Digital, der nok mest er kendt for at levere harddiske. De har dog også en stor produktlinje af eksterne diske til både stationære og bærbare pc'ere.

Den aktuelle model kaldet WDXMS1200 er på 120 gigabyte og er udstyret med 5.400 rpm disk. Overfladen er helt sort poleret plastik og dermed potentielt let udsat for ridser og skrammer. Men det er i det hele taget en god idé at opbevare elektronik i en lille pose i tasken for at beskytte det mod støv og snavs.

Western Digital har dog gjort en del af beskyttelsesarbejdet for dig, og WDXMS1200 er derfor kun udstyret med én port til USB-stikket – og denne port er gemt bag en lille gummiflap, der skal foldes til side.

Som en ikke helt planlagt del af testen tabte undertegnede, en mørk torsdag aften, det lille Western Digital drev i hækken foran mit hus. Først lørdag morgen blev det fundet, men fungerer fortsat uden problemer trods regn og lave temperaturer. Imponerende.

Det bedste ved Western Digital løsning er imidlertid, at det kommer med indbygget software til at lave backup af dokumenter samt mail og kalender i Outlook. Dermed slipper du for at skulle downloade eller investere i ekstra software.

Konklusion

Som mini-testen viser er der ikke den store ydelsesmæssige forskel på de to drev, men alligevel er vores favorit den lille sorte boks fra Western Digital.

Det skyldes til dels designet, men også prisen og den lidt bedre ydelse spiller ind.

Samtidig er det også både nemt og billigt, at Western Digital har valgt at inkludere synkroniseringssoftware direkte på drevet. Dermed kan det ikke nemmere at tage backup, så tag nu og gør det!




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere