Her får du hurtigt bredbånd
Bor man i eller nær en af de større byer, er der ofte en eller flere virksomheder, der gerne vil forsyne én med superbredbånd, defineret som forbindelser med en datakapacitet på 20 Mbit eller mere.
Samtidig er en lang række af landets el-selskaber ved at etablere omfattende fibernetværk, hvor man får ekstraordinært hurtige forbindelser med kapacitet på 100 Mbit eller mere til priser, der ofte er konkurrencedygtige i forhold til ADSL2+ produkter fra eksempelvis TDC.
Priserne er dog ikke helt sammenlignelige, for man skal holde sig for øje, at fibertilslutning ikke nødvendigvis er ensbetydende med internetopkobling. Som kunde hos eksempelvis sjællandske NESA skal man nemlig købe ydelser som netforbindelse, telefoni, tv og så videre fra en af el-selskabets samarbejdspartnere som Cybercity eller Dansk Bredbånd.
Omvendt giver MidtVest Bredbånd i den anden ende af landet sig af med både fiberdrift og internetleverance, så der er forskel på el-selskabernes forretningsmodeller.
Ønsker man som husejer at tilslutte sig et fibernetværk, er det en forudsætning, at det lokale el-selskab har nedgravet fiberkablet nær bopælen. Den heldige situation er der dog stadig flere, der befinder sig i, især hvis de bor nær en af de store byer, og i så fald koster det typisk i omegnen af 3.000 – 5.000 kroner at få etableret en stikledning direkte til huset.
Nøler elselskabet, kan der være en pointe i at slå sig sammen i grundejerforeningen og gøre el-bosserne opmærksom på, at der er et større antal interesserede fiberkunder i nabolaget (mange af selskaberne har endda funktioner til dette på deres websider). Herefter kan man håbe på, at det bliver en selv og naboerne, der får pløjet rabatten op næste gang.
Se prisen
Boligforeninger har det en smule lettere i den forstand, at flere virksomheder – eksempelvis Arrownet og Dansk Bredbånd – foretager samlede netværksinstallationer i hele ejendomme. Her kan man få installations- og abonnementstilbud, der typisk er en del billigere i drift, end hvis man som enkeltbeboer skulle entrere med en hurtig forbindelse fra en af de store teleudbydere. Men det kræver naturligvis, at man er på talefod med naboer og beboerformand.
Her på siden har vi samlet en håndfuld netværksudbydere, der sælger forbindelser direkte til private. Vi angiver virksomhedernes hurtigste aktuelle forbindelse og hvad den koster i oprettelse og månedligt abonnement. Det er vigtigt at være opmærksom på, at de fleste udbydere også markedsfører billigere (og langsommere) forbindelser end de her nævnte.
Tag dækningsområderne med et gran salt. De angiver kun virksomhedernes primære operationsområder, og der er store huller i dækningen. Tilsvarende er regelen om bedst dækning i byområderne bestemt heller ikke uden undtagelser. Således kan man være heldig allerede at have en superhurtig fiberforbindelse til gården i det jyske, mens det er umuligt at få ADSL2+ i residensen ved Høje Taastrup.
Heldigvis har mange af udbyderne – både el- og teleselskaber – funktioner på deres websider, som viser, hvor langt netværket rækker lige nu, og hvor der udbygges næste gang
Hvad med elselskaberne?
Mange af landets elselskaber graver fibernet ned i deres dækningsområder, og vi har her medtaget priseksempler på tilslutning til netværket hos to af største el-fiberentrepriser, nemlig NESA på Sjælland og MidtVest Bredbånd i Vestjylland.
Installation og oprettelse er typisk temmelig dyr, da der skal etableres stikledning til boligen. Til gengæld får man høj, symmetrisk båndbredde til en – efter dagens standard – fordelagtig pris.
Har man hverken storkøbenhavnsk asfalt eller jysk sandjord mellem tæerne, så kast i stedet et blik på websiden hos det lokale elselskab; de er sandsynligvis også ude med gravemaskinerne og kommer muligvis til nabolaget før eller siden.
Clearwire
Clearwire, der ejes af Danske Telecom A/S, tilbyder strengt taget ikke ultrahurtigt bredbånd, da den maksimale, aktuelle downstream-hastighed er 2 Mbit. Men eftersom Clearwire benytter den interessante, trådløse WiMAX-teknologi, har vi taget dem med i oversigten alligevel. Teknologien har nemlig flere fordele. Installationen er ekstremt enkel, kan leveres fra dag til dag og kræver ikke teknikerbesøg. Desuden dækker Clearwire qua sit trådløse sendenet undertiden yderområder, som teleselskaberne endnu ikke dækker med ADSL – for tiden København, Roskilde, Odense, Esbjerg, Århus og Aalborg. Desuden har WiMAX-teknologien potentiale til at overføre data ved langt højere hastigheder svarende til ADSL2+, så fremtiden burde være sikret.
CPH-Metronet
Udmærker sig primært ved lav abonnementspris, men dækker – ligesom Fullrate – stadig kun de tætbefolkede områder i København og omegn.
Fullrate
Fullrate dækker – ligesom CPH Metronet – i øjeblikket kun i dele af det københavnske nærområde. Der ventes dog udbygning af virksomhedens dækningsområde til at dække det meste af Storkøbenhavn samt andre storbyer i løbet af 2006/2007.
MidtVest Bredbånd
Et andet eksempel på en bredbåndentreprise ejet af lokale el-selskaber. Modsat NESA er MidtVest Bredbånd også internetudbyder og sælger både selve fiberadgangen, internet, telefoni med mere.
Selskabet tilbyder principielt hastigheder på op til 1 Gbit, men da de færreste private har dét behov, har vi taget udgangspunkt i MVB’s næsthurtigste forbindelse.
NESA
Sjællandske NESA, som er et af landets største el-selskaber, er i fuldt sving med at grave fibre ned i områderne omkring København. Som med alle andre fibertilslutninger er det en forudsætning, at der er fibre i jorden umiddelbart ud for ens bopæl. NESA leverer dog udelukkende selve fiberforbindelsen, men henviser til sine samarbejdspartnere hvis man skal have internet, tv, telefoni eller video-on-demand.
TDC
TDC har langt det største samlede dækningsnet blandt udbyderne ADSL2+, men er samtidig – og næppe overraskende – langt den dyreste udbyder af ADSL2+, både med hensyn til oprettelse og abonnement. Geografisk dækker TDC i store træk hele landet med ADSL2+, men med temmelig mange huller, især i landdistrikterne, hvor der er længere mellem centralerne.