Fra stort lærred til lille skærm

Du har anskaffet dig en bærbar videoafspiller, men mangler nogle gode film at se på den. Eller gør du? Du har med garanti en masse dvd-film stående på hylden. Vi viser dig, hvordan du får dem ind i din nye afspiller!

1. Sådan gør du

Først og fremmest skal du overføre dine film fra dvd’en til computeren. Det er ganske nemt, du skal bare hente et program, som ripper filmen til computeren. Der findes et
hav af den slags programmer på nettet.

Vi valgte DVD Decrypter, et simpelt, gratis program, som giver gode resultater og mange valgmuligheder. Når du har fortalt programmet, hvor din film ligger (1) , skal du vælge “ifo”-tilstanden (2) og aktivere den såkaldte Stream processing (3).

Dette gør, at du kan bestemme hvilke kapitler, der skal kopieres, om du vil have undertekster og så videre.

Derefter vælger du, hvor filmen skal gemmes (4) og trykker på Convert (5). Resultatet er en VOB-film, som du kan afspille direkte i for eksempel VLC Player.
Hvis du derimod vil overføre filmen til din bærbare medieafspiller, skal du konvertere den til et passende format.

Eftersom der i dag ikke findes nogen standard for hvilke formater, der gælder for filmafspillere, har vi valgt at beskrive, hvordan du overfører film til de fire mest almindelige afspillere: Ipod Video, PSP, Creative Zen Vision:M og Archos. Til de fleste afspillere medfølger der normalt en eller anden form for konverteringsprogram, så selv om du har en anden end en af de ovenstående afspillere, kan du sagtens være med. DVD Decrypter kan hentes på www.mrbass.org/dvdrip/.

2. Videodora iPod converter

Ipod Video spiller Quicktime-formatet MPEG-4 og MOV og ikke andet. Det betyder, at du skal omkode alle film, der ikke er videopodcasts eller kommer fra Itunes. Du kan omkode film til din Ipod med Quicktime, hvis du køber den fulde version for cirka 300 kroner, men vi anbefaler i stedet, at du bruger Videora Ipod Converter (bemærk, at “Videora” og “Videora Ipod Converter” er to forskellige programmer). Programmet er meget brugervenligt. Vælg Output folder (1) under Setup-menuen (2) – her bestemmer du i hvilken mappe, du vil have dine konverterede film til at ligge. I programmet kan du derefter vælge mellem forskellige profiler (3) , der bestemmer hvordan videofiler skal konverteres. Vi anbefaler, at du eksperimenterer med forskellige profiler, så du kan finde en, der passer til det materiale, du vil konvertere. Du skal dog huske, at du ikke må vælge en bitrate, der overstiger originalfilens bitrate, da der så kan opstå forstyrrelser ved visningen af billedet. Tryk på One-click transcode (4) og vælg den fil, der skal konverteres. Klik på OK og læn dig tilbage. Programmet klarer AVI, MPEG, WMV, Quicktime og VOB. Hent programmet på www.videora.com/en-us/Converter/iPod/

3. Archos - MPEG4 Translator

Franske Archos har for øjeblikket et ganske pænt udvalg af forskellige videoafspillere. For hver ny generation kan stadig flere film afspilles uden konvertering, men selv Archos’ afspillere har indimellem brug for hjælp til at “oversætte” filerne, og du kan så bruge det medfølgende program “MPEG4 Translator”.

Det er simpelt og har kun få valgmuligheder, men dermed er der også mindre risiko for at begå fejl. Først og fremmest skal du hente en DivX-codec fra divx.com.

Derefter installerer du ”Virtual Dub”, hvilket betyder, at du pakker programmet ud i den valgfri mappe. Når du starter MPEG4 Translator, bliver du spurgt om, hvor du placerede Virtual Dub, så husk navnet på kataloget.

Nu skal du angive hvilken fil, der skal konverteres (1), og hvor den nye fil skal placeres (2). Tryk på Start for at starte konverteringen. Når du køber en Archos-afspiller, er program og hjælpefiler ofte gemt i afspillerens hukommelse. Ellers kan det meste hentes fra www.archos.com.

4. Creative Media Explorer

Når du køber Creative Vision:M (herefter kaldet Vision:M) følger der et program med, der hedder Creative Media Explorer. Med dette program kan du indlægge musik og film, synkronisere afspilleren med Outlook, kopiere datafiler og konvertere film.

Afspilleren er kendt for at kunne afspille mange forskellige formater, men sommetider er det nødvendigt at konvertere en fil eller to. Tryk på Convert video (1) , klik på Add, og vælg de filer, du vil konvertere. Derefter bestemmer du kvaliteten – du har tre at vælge imellem – og hvor filerne skal placeres. Hvis du vil overføre de konverterede filer til din Vision:M, skal du markere boksen længst nede i programmet (2) . På listen kan du se hvilke filer, det er nødvendigt at konvertere, og hvilke, der vil fungere fra start. Klik på Next (3), og programmet tryller formatet om.

5. PSP Video 9

Til PSP skal du bruge et program, der hedder PSP Video 9, der kan hentes på: www.pspvideo9.com. Det ligner meget Videora Ipod Converter (begge kommer fra Videora).

Kodningen foregår også på samme måde, den eneste forskel mellem programmerne er, at PSP Video 9 har et system, der håndterer overførslen af film til din PSP.

Filmene skal som bekendt ligge i et specielt katalog på hukommelseskortet, for at PSP’en skal kunne finde dem. Begge programmer kan omkode dvd-film direkte fra en dvd uden hjælp fra et dekrypteringsprogram, men så skal du vide hvilke filer på dvd’en, der udgør selve filmen, oftest et antal filer i rækkefølge efter hinanden på cirka 1 GB hver. Tryk på One-click transcode, vælg den fil, du vil konvertere og klik på OK. Klappet og klart.

Husk lige underteksten

Hvis du er god til engelsk og kun ser amerikanske film, kan du bare springe dette afsnit over. Hvis du derimod for eksempel vil se den portugisiske film Guds by, bliver det måske lidt kedeligt uden undertekster.

Når du ripper filmen med DVD Decrypter, får du underteksterne med. Teksten kan derefter aktiveres, når du afspiller filen med eksempelvis VLC Player.

Når du omkoder filen til MPEG-4 for at sidde og se filmen i bussen, får du derimod ikke underteksterne med. En måde at løse problemet på er at anvende 4Movy DVD Encrypter, som lægger undertekster ind i AVI-filen. Derefter bruger du det respektive program til at konvertere filen, så den fungerer sammen med din bærbare afspiller.

Filformater - hvad er hvad?

Der findes et antal forskellige filformater, der anvendes til filmfiler. De mest interessante er forskellige varianter af AVI og MPEG.

AVI står for Audio Video Interleaved og er et format, der er udviklet af Microsoft. AVI-filer kan være i ikke-komprimeret form, men er som oftest komprimerede for at mindske størrelsen. For at komprimere filmen kræves der en codec, som filtrerer de dele væk, der ikke er nødvendige. Hvis en film komprimeres med en god codec, kan filmen komme ned på cirka 700 MB fra fire eller otte GB.

DivX blev skabt af DivxNetworks og var fra begyndelsen gratis. Det er det ikke helt længere. DivX bruger MPEG-teknik.

XviD er en åben variant af DivX, som kom frem, da DivX begyndte at tage sig betalt for sin codec.

MPEG står for Moving Picture Expert Group og er en standard, som er udviklet af filmindustrien. En MPEG-film er opdelt i tre dele: Lyd, billede og en beskrivende del, som fortæller, hvordan filmen er komprimeret, og hvordan den kan pakkes ud. Der findes forskellige MPEG-standarder til forskellige formål.

MPEG-1 er lyd og video i lav kvalitet. Video cd (VCD) og MP3 (MPEG-1 layer 3) stammer fra MPEG-1.
MPEG-2 er til almindeligt tv. De fleste dvd-film er i dag i MPEG-format og giver en god opløsning og kvalitet, men kræver forholdsvis meget plads. MPEG-2 er også den standard, som nutidens digital-tv sendes i.

MPEG-3 findes ikke. Man er gået direkte videre til MPEG-4.

MPEG-4 er for tiden den mest brugte standard, når det gælder film til computere og mobiltelefoner. Videopodcastere, mobil-tv-indhold, korte film på nettet og selv andet længere videomateriale anvender MPEG-4. Formatet er også den standard, der vil blive anvendt, når det bliver mere almindeligt at sende HDTV.

Problemer med VOB

Vær opmærksom på, at hverken Creatives program eller Archos MPEG4 Translator kunne håndtere VOB-filen fra dvd’en, som vi rippede med DVD Decrypter.

For at det skal fungere, skal du anvende et program, som opretter AVI-filer direkte fra dvd’en. Der findes et hav af programmer på nettet, som kan klare dette.

Vi anbefaler, at du anvender 4Movy DVD Ripper. Det er temmelig rodet, men har mange valgmuligheder og giver et rigtig godt slutresultat. Programmet koster 250 kroner, og det skal registreres, hvis du vil kode mere end 15 minutters video. Du henter programmet på www.4movy.com.

Hvad siger loven?

De allerfleste dvd’er har en eller anden form for kopieringsbeskyttelse, som du kan komme udenom, hvis du anvender et ripper-program. Hvorvidt det er lovligt at følge instrukserne i denne artikel, er et tolkningsspørgsmål.

For øjeblikket er det forbudt at omgå kopieringsbeskyttelsen på en købt cd eller dvd, selv når du bare vil kopiere til privat brug. Men loven siger samtidigt, at det er tilladt at bryde en kopieringsbeskyttelse, hvis beskyttelsen forhindrer dig i at nyde godt af indholdet på en cd/dvd, for eksempel på en computer.

Man skulle altså kunne opsummere dette ved at sige, at det er tilladt at rippe (omgå kopieringsbeskyttelsen på) en film for at se den på computeren – eller med lidt god vilje – på din bærbare filmafspiller.

Derimod er det ikke tilladt at rippe filmen, hvis du laver en identisk kopi og brænder materialet ned på en cd/dvd.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Computerworld Cyber Briefing

Én gang om måneden leverer Computerworld Event et 30 minutters Cyber Briefing, hvor du får overblik over de mest aktuelle angreb, største trusler og tendenser samt giver dig gode råd, der kan implementeres direkte i din it-sikkerhedsafdeling.

03. februar 2025 | Læs mere