Fuld fart med Fullrate

Det ægte bredbånd er ankommet i form af internetforbindelser til private på 20 Mbit – og til en pris, som er til at betale. Dog er telefonidelen ikke på højde med fastnet

Fuld fart med Fullrate

Er du frustreret over langsomme download-hastigheder, og bor du i Storkøbenhavn, har du nok stiftet bekendtskab med en af Danmarks nyeste internetudbydere: Fullrate.

Firmaet gik i luften i 2005 og dækker nu omkring 500.000 husstande i Storkøbenhavn. Bor du udenfor Storkøbenhavn, skal du ikke begynde at glæde dig for tidligt, for Fullrate regner indtil videre kun med at udvide til og med Køge samt Roskilde.

På vej mod 20 mbit

Vi testede fra Herlev lidt uden for København og fik – efter de sædvanlige problemer med mængden af tilgængeligt kobber hos TDC – 20 Mbit ind i stikket i kælderen.

Bestillingen forløb ret fornuftigt, og Fullrate kommunikerer direkte via mails med muligheden for at modtage en SMS, når beskeder afsendes. På Fullrate.dk kan man desuden følge sin bestilling og sin forbindelse, men dele af selvhjælpsområdet er endnu ikke fuldt udbygget. Ved de problemer, der opstod med hensyn til levering, var ventetiden desuden tålelig, og kundeservicen kompetent og hjælpsom.

Det skyldes måske, at Fullrate har valgt udelukkende at være leverandør af højhastigheds internet-forbindelser. Derfor skal du heller ikke forvente at få en mailadresse, webhotel eller antispam-løsninger med i købet, for det mener Fullrate, at andre gør bedre og billigere. Det handler om hastighed og pris og intet andet.

Produktet fra Fullrate, som vi testede, er den store løsning på 20 Mbit download-hastighed og 512 Kbit upload til 499 kroner om måneden. Den opgraderede vi til en uploadhastighed på 1 Mbit for 30 kroner ekstra om måneden. På telefonisiden følger der med et Fullrate-abonnement altid en IP-baseret telefonlinje og et telefonnummer med. Vi opgraderede her til 2 telefonlinjer – også for 30 kroner om måneden – samt fri telefoni til alle danske fastnetnumre, også for 30 kroner ekstra om måneden.

Det giver i alt en regning på 589 kroner om måneden, men så kan du også slippe for den normale fastnet-telefon og dens høje abonnement. Vil du beholde dit fastnet-telefonnummer, kan dette overføres til Fullrate for 299 kroner en gang for alle. Den medfølgende Zyxel-router er udstyret med 2 POTS-stik til normale telefoner, som bare sættes direkte i routeren. Det er smart – du slipper for besværlige adaptere og behøver ikke at sige farvel til din elskede B&O-telefon.

Lydkvaliteten på telefonidelen var under middel, den var tættere på mobilkvalitet end traditionel fastnetkvalitet. Zyxel-routerens indbyggede Quality of Service (QoS) funktion sikrede dog, at kvaliteten ikke blev påvirket af vores samtidige downloads.

Vanedannende hurtigt

Som man hurtigt finder ud af, vokser træerne ikke ind i himlen, selv med 20 Mbit. Godt nok hentes mails og hjemmesider ind i computeren med en imponerende hastighed, men omgivelserne skal også kunne følge med.

På sin vis er det også en oplevelse, at ventetiden for én gangs skyld er flyttet fra vores internetforbindelse og ud til den pågældende servers opkobling.

Typisk hentes der derfor med 200 til 500 KB/s fra eksterne servere, men fordelen er her, at du snildt kan have gang i flere downloads på samme tid, uden at din linje mister pusten. Lækkert.

Vi testede selvfølgelig også med programmet TPTest fra www.internetkvalitetsguide.dk, som er udgivet af IT- og Telestyrelsen. Den viste, at uploadhastigheden var de forventede cirka 850-900 Kbit. Desværre understøtter testprogrammet ikke højere hastighed end 15 Mbit, men resultatet bekræfter i det mindste, at linjen er hurtigere end grænsen på 15 Mbit.

Alt i alt er Fullrate indtil videre et behageligt bekendtskab, hvor prisen absolut er overkommelig. Kun lidt koks under leveringen forhindrer Fullrate i at opnå de eftertragtede seks stjerner.


Loading ikon