Shareware for alvor

Nogle stiller shareware-programmer til rådighed for sjov, andre tjener til det daglige brød ved at skrive software, der giver selv Microsoft kamp til stregen. Vi har mødt to danskere, som mange skylder større tak, end de er klar over.

Shareware for alvor

For læsere af PC World er freeware og shareware næppe fremmede begreber. Men selv om der sandsynligvis ligger et eller flere af disse programmer på harddisken, så er de fleste ophavsmænd og distributører ret anonyme størrelser.
Nu kan man indvende, at de verdenskendte spillere på softwaremarkedet også stiller gratis software til rådighed.

Google har eksempelvis Google Earth, Gmail og billedsorteringsprogrammet Picasa, men også Microsoft kaster både antispyware og en masse fremragende programmer i grams, eksempelvis det groft undervurderede postindekseringsprogram LookOut.

Fælles for disse – to ud af mange – eksempler er dog, at de dels understøtter virksomhedernes primære, kommercielle produkter. Dels kan man ret beset ikke være sikker på, at produkterne i al fremtid bliver ved med at være gratis. Kynikere vil tværtimod mene, at de blot fungerer som teasere, der skal gøre brugerne så afhængige, at de før eller siden vil betale for (n)ydelsen.

Hvis dét er tilfældet, kan man konstatere, at koncernerne har lært ikke så lidt af shareware-programmørerne. De stiller nemlig gerne deres produkter til rådighed i en måneds tid, hvorefter man bliver bedt om at betale ved kasse et, hvis man fortsat vil anvende produkternes fulde funktionalitet. Hvis der da ikke er tale om freeware, der er helt og aldeles gratis.

Fra lærer til programmør

Forskellen på kommerciel software og shareware er imidlertid, at langt de fleste shareware-programmer er skrevet med udgangspunkt i et personligt behov snarere end et ønske om profit.

Det gælder eksempelvis Steen Hjelmstrand, der kastede sig over programmering på hobbyplan midt i halvfemserne, da han savnede et nemt værktøj til webdesign.

Resultatet var programmet WebWriter, og siden kom blandt andet økonomistyringssystemet SummaSummarum til, da han som lærer uden regnskabsmæssige forudsætninger ikke kunne hitte ud af de programmer, der var på markedet.

– Det startede med en glæde over at kunne skrive programmer, der lignede de kommercielle produkter, og som kunne anvendes i praksis. Glæden blev bare endnu større, da jeg lagde programmerne på min hjemmeside og fik positive tilbagemeldinger fra andre. Men det var ikke noget, jeg på daværende tidspunkt drømte om, at jeg skulle tjene penge på, siger Steen Hjelmstrand.

Programmeringen greb imidlertid om sig. Senere kom programmer til styring af kalender, telefonforbrug, backup og filmsamling til, og med tiden kunne han kvitte lærer­gerningen for at nedsætte sig som programmør på fuld tid i sit firma, Stone’s Software.

I dag er SummaSummarum endda en reel og velanskrevet konkurrent til netop Microsofts C5 på markedet for økonomistyring til små virksomheder. Men Steen Hjelmstrands forretningsmodel er stadig den samme. Nemlig, at man kan prøve firmaets programmer gratis og dernæst – i nogle tilfælde – må tage stilling til, om man vil betale for videre brug eller ekstra funktioner.

Mere goodwill blandt kunderne

Steen Hjelmstrand påpeger, at selv om han og andre shareware-programmører ikke har marketingbudgetter i ryggen, så har de små producenter den fordel, at de er tættere på brugerne og let kan komme i dialog om forbedringer.

Dertil kommer, at shareware-­modellen stadig er en billig måde at markedsføre produkterne på, da man ikke er bundet op på dyre, fysiske distributionskanaler.

Ligeledes vurderer han, at netbrugerne trods alt stadig er mere modtagelige overfor pioner-virksomheder med en god idé og et funktionelt produkt, end de er overfor professionelt tilskårne kampagner fra milliard-­foretagender.

– Jeg tror også, at mange skræmmes af, at kommerciel software til virksomhedsbrug ofte er pengemaskiner i den forstand, at man direkte eller indirekte tvinges til at betale ekstra over tid for databaseplads, serviceabonnement eller noget i den stil. Her har man flere rettigheder som shareware-kunde. For har du først én gang betalt, så har du brugsretten, og det ved brugerne godt, vurderer Steen Hjelmstrand.

Han påpeger dog, at en del share- og freeware er sjusket programmeret, og at der er gjort for lidt ud af brugergrænsefladen – men siger i samme åndedrag, at samme kritik rimeligvis kan rejses mod kommerciel software fra selv de allerstørste producenter.

Shareware for sjov

Samme pointe lyder fra Martin Skøtt, medejer af www.download.dk, der med godt 15.000 programmer er et af de mest omfattende danske websteder for shareware.

Modsat Steen Hjelmstrand udvikler Martin Skøtt og makkeren Kim B. Hansen ikke software selv, men koncentrerer sig om at drive webstedet – i øvrigt på ren hobbybasis, idet begge har fuldtidsbeskæftigelse ved siden af.

– Vi gør det primært, fordi vi synes, at det er smaddersjovt. Vi får så mange gode mails fra folk, der er glade for, at de har fundet et program, der svarer til netop deres behov, uden at skulle give tusindvis af kroner for en hyldevare. Og så lærer vi jo også en masse om at udvikle og drive et websted, og den slags nørdeffekt skal man bestemt heller ikke undervurdere, siger han.

Også download.dk startede på et beskedent grundlag, nemlig som en slags huskeseddel og opbevaringsplads for de programmer, ejerne selv brugte og gerne ville give andre adgang til.

I dag lægges godt 50 nye programmer på siden hver dag, og med 8.000 daglige, unikke besøgende har webstedet nået en størrelse, hvor softwareproducenterne selv henvender sig for at få deres programmer lagt online.

– Ulempen er naturligvis, at vi ikke kan kontrollere alle programmer for virus eller spyware, så den slags advarer vi vores brugere om, fortæller Martin Skøtt. På den anden side skal der kun en enkelt henvendelse til fra en utilfreds bruger, før man piller et program af igen. Det har dog kun været nødvendigt helt at bandlyse programmer og producenter i en halv snes tilfælde, for generelt spiller programmørerne med åbne kort.

Store virksomheder med nykker

Martin Skøtt påpeger, at det strengt taget også er nødvendigt at opføre sig pænt, hvis man vil have succes med sit shareware-produkt. Således er det kun sjældent, at man ser programmer fra “mikroproducenter”, der dynger brugeren til med reklamer og konstante påmindelser. For når den slags rygtes, får de ingen kunder i biksen.

– Faktisk er det oftere de store producenter, der tillægger sig unoder i den tro, at folk ikke kender alternativerne, siger Martin Skøtt.

Han hentyder blandt til den kendte medieafspiller RealPlayer, som han ikke bruger selv, da det ellers meget brugervenlige og alsidige program har en rigtig kedelig vane med at overtage filkontrol og gøre opmærksom på sig selv i tide og utide.

På den anden side mener Martin Skøtt, at brugerne på download.dk skal have muligheden for at gøre sig deres egne erfaringer og hente programmet, hvis de vil. For er de ikke tilfredse, kan de blot smide det i skraldespanden med god samvittighed; det har alligevel ikke kostet en rød reje.

Masser af shareware på nettet

www.pcworld.dk/download
Har du ikke besøgt PC Worlds downloadsektion, så er det på høje tid. Her findes programmer i alle kategorier og med dansk produktbeskrivelse

www.stoneware.dk
Websiden for danske Stone’s Software. Beskrivelse og link til en række nyttige programmer som for eksempel Stone’s-programmerne SummaSummarum og WebWriter.

www.download.dk
Ud over adgang til 15.000 share- og freeware-programmer findes også den smarte funktion Mit Download, der giver adgang til alle ens favoritprogrammer med et klik.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Send dine legacysystemer på pension og invitér standardløsninger indenfor

Legacysystemer er rygraden i mange organisationers it-infrastruktur, men før eller siden er det tid til at sige farvel og skifte til en eller flere standardløsninger. Vi udforsker scenarier og muligheder, der gør det muligt at rykke videre. Hvad er businesscasen? Hvilke krav stiller skiftet til din forretning og jeres processer? Hvordan

08. oktober 2024 | Læs mere


Dynamics 365 & Business Central - AI og branchemoduler

Udforsk, hvordan du kommer godt i gang med Business Central, får hjælp til at tilpasse platformen til dine behov og får mest ud af din ERP-løsning med begrænsede ressourcer.

23. oktober 2024 | Læs mere


Årets CISO 2024

Vær med når Computerworld, Dansk Erhverv og Rådet for Digital Sikkerhed tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu, og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

24. oktober 2024 | Læs mere