Det levende internet

Teknologien Ajax er med til at realisere drømmen om det sociale og inter­aktive internet, af nogle kaldet Web 2.0. Men fremtiden – kald den bare Web 3.0 – udvisker grænser, bliver levende og personlig.

Det levende internet

Onlinekalenderen Kiko.com er et fascinerende eksempel på, hvordan webbrowseren med ny teknologi kan konkurrere med lokalt installerede applikationer.

På traditionelle websider skal man ofte klikke sig igennem flere omstændelige sideindlæsninger for eksempelvis at tilføje en ny aftale til sin online-kalender.

I Kiko reagerer websiden, som var det et “rigtigt” program. Det er Ajax-teknologien, der gør det muligt, og med flere websider baseret på Ajax, web-API og informationssyndikation vil webbrowseren snart kunne overhale de gammeldags programmer.

Det kan betyde døden for softwarehuse, der ikke kan eller vil omstille sig, men det kan samtidig betyde en langsom, fleksibel og personlig weboplevelse for alle os andre. Kiko.com er et af de første eksempler på en ny orden.

Tiderne skifter for World Wide Web

World Wide Web er ved at skifte ham. I webdesigner-kredse er Web 2.0 og Ajax nogle af tidens hotteste begreber, og for den almindelige websurfer er det ensbetydende med langt mere sociale webtjenester, hvor informationer deles på kryds og tværs, og væsentligt mere interaktive websider.

Web 2.0 er i bund og grund et opgør med websider som individuelle informationssiloer, hvor den akkumulerede viden er låst inde i websidens databaser og brugergrænseflade. Moderne Web 2.0-websider åbner deres teknologi og informationer til brug i andre sammenhænge og på andre websider. Et genkendeligt eksempel herpå er kort-­tjenester, som bruges på mange websider, og RSS-syndikering af nyheder, som frit spredes ud over hele nettet.

I modsætning til Web 2.0 er Ajax ikke blot et begreb, men en samling eksisterende teknologier, der bruges på en ny og spændende måde. Ajax betyder Asynkron JavaScript og XML, og i praksis vil det sige, at meget af websidens funktionalitet er flyttet over i browseren i form af JavaScript.

Både Microsofts nye Live.com og Googles personaliserede skrivebord bruger Ajax til at lade brugeren bestemme over sidens design og indhold.

Det er altså ikke længere nok med dynamiske websider og databaser. På samme måde som vore børn vil grine af LP-plader og VHS-bånd, vil de også ­ryste uforstående på hovedet over de isolerede og ufleksible websider, der dominerede World Wide Webs første 15 leveår.

Ajax og Web 2.0 er ikke fremtiden – det er nutiden. Web 3.0 er fremtiden.

Ajax ændrer websiden fundamentalt

Webteknologier kommer og går, men nogle ganske få markerer et banebrydende skift og giver helt nye muligheder for webudvikling. Database-baserede websider var et sådant skift. JavaScript, Cascading Style Sheets og Flash ændrede også fundamentalt kunsten at designe websider, og nu ser Ajax ud til at gøre det samme.

Ajax bruges til at lave interaktive webapplikationer, hvor målet er at gøre websider mere fleksible ved at udveksle små bidder af information med serveren uden at genindlæse hele websiden.

Informationsarkitekten Jesse James Garrett introducerede Ajax-begrebet i 2005, men faktisk har konceptet været kendt i adskillige år. Man skal helt tilbage til teknologier som IFRAMES i Internet Explorer 3 fra 1996 og LAYER i Netscape Navigator 4 fra 1997 for at finde de første eksempler på websider, der kun blev delvist opdateret.

Med Ajax tages disse koncepter dog til helt nye højder, for på Ajax-websider kan brugeren eksempelvis flytte elementerne med musen, som om de var ikoner og widgets på et skrivebord, og påvirke indholdet i andre Ajax-elementer.

Derfor ser man også stadig flere eksempler på Ajax-baserede skriveborde, der fungerer på samme måde som Windows’ skrivebord, men inden i et browservindue. På den måde har man altid sit skrivebord samt sine applikationer og data med sig, uanset hvor man befinder sig.

Web 2.0 er det sociale web

Hvis Ajax er den visuelle del af Web 2.0, er det offentliggjorte web-API kommunikationsdelen og web-syndikation den sociale del. At give et websted et offentliggjort Application

Programming Interface (API) gør det muligt for andre udviklere at få adgang til data og funktioner i webstedet enten via applikationer eller andre websider.

Web-API’et beskrives i et sprog som eksempelvis Web Services Description Language (WSDL), og fordelen er, at det dermed bliver langt lettere for webdesignere at integrere funktioner på kryds og tværs af websider. Hvis man eksempelvis har en webbaseret adressebog, kan man via et web-API tilknytte en kort-tjeneste fra en helt anden webside.

Blandt de mange store websider, der benytter web-API’er, finder man Amazon og eBay samt Google og Yahoo og Paypal.

Mens web-API'er deler teknik, foregår der en tilsvarende deling af indhold via web-syndikation. Det opleves allerbedst via Real Simple Syndication (RSS)-feeds, hvor nyhedstjenester og blogs offentliggøres i XML-format til opsamling og videreformidling i andre sammenhænge.

En anden meget populær form for syndikation er podcasts baseret enten på lyd eller video.

Set i sammenhæng er Ajax, web-API'er og web-syndikation med til at skabe det diffuse begreb, der kaldes Web 2.0. Skal man opsummere grundfilosofien bag konceptet, må det blive noget i retning af "social software".

Fremtiden bliver personlig

Fremtidens web, som nogle vælger at kalde Web 3.0, vil udviske grænserne mellem pc’ens skrivebord og applikationer og World Wide Web. De traditionelle websider vil i stigende grad blive afløst af informationstjenester, der er sammensat af online-moduler og ikke til at skelne fra lokale applikationer.

Et meget spændende tiltag i den retning er Strikelron Web Services Marketplace, der fungerer som mellemhandler for udviklerne, når der skal handles webtjenester.

Et godt eksempel på denne type handeler kan opleves ved at besøge Ajax-skrivebordene Netvibes og Pageflakes. Begge har indgået aftale med Google om, at de kan bruge Googles webtekstbehandling Writely som et modul i deres brugeres skriveborde.

Endnu et skridt i retningen af Web 3.0 er Personalized Post Grazing, som kommer til at dominere indholdsdelingen. Under Web 2.0 kan man abonnere på diverse RSS-feeds og podcasts, men der er allerede så mange tilbud, at det er svært at danne sig et overblik.

Feed Grazing betyder at skimme listerne af tilgængelige RSS-feeds i sin RSS-læser. Post Grazing betyder, at man leder efter interessante indlæg, uanset hvilket feed de stammer fra. Personalized Post Grazing indebærer, at man får præsenteret et udvalg af indlæg indsamlet ud fra systemets kendskab til ens personlige præferencer og læsevaner.

Der er en grund til, at Yahoo købte Konfabulator (et JavaScript og XML-baseret widget-system til Windows og Mac), og Microsoft introducerer Widgets i Windows Vista. Webbrowseren i sin nuværende form udfordres konstant af mindre, specialiserede applikationer eller minibrowsere, der samler informationer i nye sammenhænge og ud fra personlige præferencer.

At "surfe" på nettet bliver endnu en af de ting, som vore børn vil grine af. For dem vil adgangen til informationer være langt mere målrettet og effektiv. Forhåbentlig vil de lade os andre være med.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Computerworld Cyber Briefing

Én gang om måneden leverer Computerworld Event et 30 minutters Cyber Briefing, hvor du får overblik over de mest aktuelle angreb, største trusler og tendenser samt giver dig gode råd, der kan implementeres direkte i din it-sikkerhedsafdeling.

03. februar 2025 | Læs mere